ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μια μέρα στην Αθήνα χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς

Περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης και είδαμε από κοντά τα έρημα μαγαζιά, την απόκοσμη ατμόσφαιρα γύρω από τους σταθμούς του μετρό και την παράνοια που επικρατούσε στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

Το πρώτο μεγάλο σοκ έρχεται το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Η είδηση πως οι εργαζόμενοι των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας κηρύττουν 24ωρη απεργία κάνει γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου. Ραντεβού ακυρώνονται και αρκετοί εργαζόμενοι αποφασίζουν να μείνουν στα σπίτια τους. Άλλωστε ποιος θέλει να βγει σε μια πόλη που πρόκειται να βράζει από την κίνηση στους δρόμους;

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Αθήνα δε μοιάζει συνηθισμένη. Η Πλατεία Συντάγματος, η οποία συνήθως σφύζει από ζωή, είναι άδεια και οι μόνες φωνές που ακούς είναι από μερικούς τουρίστες που δεν έχουν καταλάβει τη συμβαίνει. Η κίνηση είναι ακόμη λιγότερη στα στενά του κέντρου της Αθήνας. Πολλά από τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ στη Βουκουρεστίου σχεδόν όλα τα τραπέζια είναι άδεια από κόσμο.

Όλη η φασαρία και ο θόρυβος είναι συσσωρευμένος στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της πόλης. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, τη Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η κίνηση φτάνει σε πολλές περιπτώσεις το χιλιόμετρο, ενώ στα πεζοδρόμια στέκουν απελπισμένοι άνθρωποι που σηκώνουν το χέρι τους σε κάθε ταξί που περνά από μπροστά τους. Μάταια, όμως, καθώς τα περισσότερα είναι γεμάτα από κόσμο.

Η μόνη περιοχή που μαζεύει κόσμο είναι το Μοναστηράκι. Όμως και εκεί η κίνηση είναι διαχειρίσιμη. Όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε, τον πανικό της πλατείας κάθε βραδάκι.

Ο γυρισμός προς το σπίτι γίνεται με τα πόδια, καθώς στην Αθήνα δεν κινείται κανένα απολύτως μέσο μαζικής μεταφοράς. Εκτός, βέβαια, από τα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία, όμως, έχουν κλείσει τις οροφές τους, εξαιτίας της δυνατής βροχής που έριξε το μεσημέρι. Το εισιτήριο, όμως, είναι ακριβό. Οπότε, περπάτημα.

Τα ταξί πια έχουν πληθύνει στους δρόμους. Οι περαστικοί συνεχίζουν να κάνουν νόημα μήπως πέσουν πάνω σε κάποιο άδειο. Μένουν εκεί και περιμένουν για ώρα. Ποιος, άραγε, θα ήθελε να ξεμείνει στο κέντρο της Αθήνας βραδιάτικα χωρίς μέσα μεταφοράς;

Κάπως έτσι θα έμοιαζε η Αθήνα χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς