© Greek Urban Hiker
ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Greek Urban Hiker βγάζει μαγικές εικόνες της νυχτερινής Αθήνας

Ο Κωνσταντίνος Χύτης είναι ο άνθρωπος που τα βράδια φωτογραφίζει την Αθήνα σε μπλε φόντο. Μας μίλησε για την αγάπη του για τους λαβύρινθους αυτής της πόλης, για τις μικρές στιγμές των ανθρώπων και για την τρέλα της αθηναϊκής νύχτας.

«Η Αθήνα δεν κοιμάται ποτέ». Να μία ατάκα που ακούμε πολύ συχνά αλλά καμιά φορά αναρωτιόμαστε για το κατά πόσο ισχύει. Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι σίγουρο: η ελληνική πρωτεύουσα είναι μία πόλη που όταν πέφτει το σκοτάδι της νύχτας, πάντα και παντού κάτι συμβαίνει.

Η Αθήνα δεν ερημώνει ποτέ, αφού οι κάτοικοί της βρίσκουν τρόπους και ευκαιρίες να διασκεδάσουν ακόμα και τις πιο μικρές ώρες της νύχτας.  Αυτή, λοιπόν, τη νυχτερινή αθηναϊκή τρέλα προσπαθεί, κάθε βράδυ σχεδόν, να αποτυπώσει μέσα από τον φακό του ο greekurbanhiker, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Χύτης. 

Οι δικές του φωτογραφίες κάνουν θραύση στο αθηναϊκό Instagram κερδίζοντας συνεχώς νέους followers. Άλλωστε, κι εγώ έτσι έμαθα για εκείνον: σκρολάροντας ατελείωτα ένα βράδυ που περίμενα το λεωφορείο, πάτησα σχεδόν αυτόματα το κουμπί του like στη νυχτερινή οθόνη που προσφέρει ο Greek Urban Hiker.

Γιατί το έκανα; Μάλλον, επειδή οι δικές του φωτογραφίες αιχμαλωτίζουν μία νυχτερινή Αθήνα γεμάτη πανέμορφα χρώματα, παράξενες στιγμές και ένα σχεδόν πανταχού παρόν μπλε φόντο.

Οι φωτογραφικές βόλτες στη νυχτερινή Αθήνα

«Όταν βγαίνω έξω στην Αθήνα για να την εξερευνήσω φωτογραφικά στέκομαι πολύ στον φωτισμό, την προοπτική του κάδρου, σε μια όμορφη ανθρώπινη στιγμή που θα εκτυλιχθεί μπροστά μου» εξηγεί ο ίδιος, πριν συνεχίσει: «Η φωτογραφία για μένα είναι σαν το βιβλίο. Έτσι όπως το διαβάζεις από αριστερά προς τα δεξιά, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πρέπει και η φωτογραφία να ταξιδεύει το μάτι σου». Και η νυχτερινή Αθήνα το κάνει αυτό, κατά τον ίδιο. Και με το παραπάνω. 

Ο Κωνσταντίνος Χύτης λατρεύει τη νύχτα στην Αθήνα και με την πρώτη ευκαιρία παίρνει τη φωτογραφική του μηχανή, μαζί με τους φακούς και το τρίποδό του (απαραίτητα εργαλεία για να βγει μια σωστή νυχτερινή λήψη), και περπατά τα σοκάκια της πόλης αναζητώντας νέες εικόνες

Μπορεί καμιά φορά να έχει νιώσει άβολα κυκλοφορώντας με τόσο ακριβό εξοπλισμό στους δρόμους της Αθήνας, ωστόσο, έχει έναν απαράβατο κανόνα: να μη φωτογραφίζει με κινητό τηλέφωνο. «Είναι ένας αυστηρός κανόνας που έχω βάλει στον εαυτό μου. Θέλω να έχω πάντοτε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρώ πως η φωτογραφία από το κινητό είναι εύκολη. Μπορεί να τη βγάλει ο οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή της μέρας. Δεν έχει καμία πρόκληση» λέει. 

Η αγαπημένη του περιοχή για φωτογραφίες είναι στου Ψυρρή. «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως εκεί ανακαλύπτω συνέχεια νέα σοκάκια. Μέρη που αναρωτιέσαι “καλά, υπάρχει αυτό το σημείο εδώ και δεν το ήξερα;”. Νιώθεις πως η περιοχή είναι σαν ένας ατελείωτος λαβύρινθος. Σ’ αυτό βοηθούν και τα πολύ όμορφα καφέ και μαγαζιά του. Έχουν έναν ιδιαίτερο φωτισμό και είναι λες και χάνεσαι» σημειώνει ο ίδιος. 

Η Αθήνα προσφέρεται για νυχτερινές βόλτες. Ο ίδιος εξάλλου έχει πιάσει πολλές φορές τον εαυτό του να βγαίνει το βράδυ μόνος και να περνά ακόμη και περισσότερες από τέσσερις ώρες, περπατώντας και φωτογραφίζοντας. Όπως εξηγεί, η κούραση μπαίνει στην άκρη όταν ο άνθρωπος κάνει αυτό που αγαπά. 

Η έφεσή του Greek Urban Hiker, όμως, στις νυχτερινές αστικές φωτογραφίες της Αθήνας δεν ήρθε από την πρώτη μέρα. «Ξεκίνησα να φωτογραφίζω το 2004 με το κινητό μου. Μετά από κάποιο σημείο αναρωτήθηκα πώς θα ήταν οι εικόνες μου αν τις έβγαζα με μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή. Έτσι, λοιπόν, αγόρασα μια DSLR, παρακολούθησα μερικά σεμινάρια για να εκπαιδεύσω το μάτι και ξεκίνησα να τραβάω» προσθέτει. 

Η φωτογραφία στην εποχή του Instagram

Το Instagram μπήκε στη ζωή του πολύ αργότερα. «Στην αρχή ανέβαζα φωτογραφίες από τη γειτονιά μου, τον Βύρωνα και το Παγκράτι. Όσο περνούσε ο καιρός, εμπλούτισα το προφίλ με εικόνες και από άλλες γειτονιές». 

Σήμερα, ο λογαριασμός του Κωνσταντίνου Χύτη (greekurbanhiker) μετρά περισσότερους από 5 χιλιάδες ακόλουθους, ενώ αρκετές από τις φωτογραφίες του έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 2 χιλιάδες likes. Όπως σημειώνει ο ίδιος, πολλοί από τους ανθρώπους που βλέπουν τη δουλειά του δεν μπορούν να πιστέψουν πως την κάνει ερασιτεχνικά. Το πάθος, όμως, και το μεράκι του δημιουργούν αυτή την ψευδαίσθηση. 

Πια δεν του αρκεί μια ωραία φωτογραφία, αλλά μια ωραία ιστορία πίσω από αυτή. «Παλαιότερα τύχαινε να βγω για έναν περίπατο και να γυρίσω πίσω με 80 έως 100 φωτογραφίες και θα ήταν καλές μόνο οι 5-10. Τώρα, μπορεί να επιστρέψω σπίτι με 10 φωτογραφίες οι οποίες θα μου αρέσουν και θα είναι καλές στο μάτι μου. Με ενδιαφέρει να βγαίνω πια με θεματικές. Υπήρξε, για παράδειγμα, ένα βράδυ που ήθελα να ασχοληθώ αποκλειστικά με τις στοές της Πανεπιστημίου και της Ομόνοιας» σημειώνει. 

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, όμως, για εκείνον έρχεται όταν φτάνει η ώρα της επεξεργασίας. «Μου αρέσει πολύ και δίνω μεγάλη έμφαση σε αυτή, μέχρι το σημείο που, όμως, δε θα την αλλοιώνει. Την εικόνα που βγάζω μπορούν να την έχουν δει κι άλλοι άνθρωποι μέσα στη νύχτα. Το θέμα είναι, όμως, πώς θα περάσεις τη δική σου ψυχολογία μέσα από αυτή και πώς εκείνη θα φανεί στον θεατή» μού εξηγεί. 

Όσο για το πιο είναι το αγαπημένο χρώμα του Greek Urban Hiker και αυτό που κάνει τις λήψεις του να ξεχωρίζουν; Οι φωτογραφίες του δίνουν από μόνες τους την απάντηση. «Θεωρώ πως το μπλε ταιριάζει πολύ αυτή στη νύχτα της Αθήνας» εξηγεί καταλήγοντας: «Γιατί το βράδυ είναι πιο ψυχρό, είτε μιλάμε για χειμώνα, είτε για καλοκαίρι».

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!