ΠΑΡΚΑ
SPONSORED

Πάρκο Περιβολάκι: Ένα υπέροχο πάρκο κάνει πιο πράσινη και πολύχρωμη τη γειτονιά στο Κουκάκι

Πάνω από 1.000 φυτά, όργανα γυμναστικής και καλλιτεχνικές πινελιές κάνουν το πάρκο Περιβολάκι το νέο στέκι της πόλης που αξίζει να επισκεφθείς.

Η γειτονιά εκατέρωθεν της λεωφ. Συγγρού βρίσκεται στα καλύτερά της: Στο Νέο Κόσμο και το Κουκάκι έχουν φωλιάσει μερικές από τις πιο ψαγμένες μπάρες του κέντρου, ενώ περπατώντας στη γειτονιά έχεις να ανακαλύψεις από γκαλερί, μέχρι μικρά παραδοσιακά φαγάδικα, από fine dining εστιατόρια μέχρι νέα new age φυτώρια και πολλά ακόμη αστικά μυστικά που ξέρουν από πρώτο χέρι οι κάτοικοι της περιοχής.

Το τελευταίο απόκτημα που κάνει περήφανη τη γειτονιά Συγγρού Φιξ είναι το πάρκο Περιβολάκι και τα δύο μικρά κτίρια εντός αυτού, τα οποία απέκτησαν νέα εικόνα με πλούσια χρώματα, μοτίβα και καλαισθησία: πρόκειται για την αισθητική παρέμβαση που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της FIX Hellas από τις ομάδες του ΑΚΤΟ Art & Design College.

Οι φοιτητές, έχοντας ως πυξίδα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη νεανική τους ματιά, προχώρησαν στην αναμόρφωση των επιφανειών των δύο κτιρίων, προσδίδοντας τη δική τους μοναδική πινελιά, με χρώματα και εικόνες που θυμίζουν κλασικά ελληνικά τοπία. Αντλώντας, λοιπόν, έμπνευση από τις αξίες και την ιστορία της FIX όσο και από τη μακρά ελληνική παράδοση και την έννοια της συγκεκριμένης γειτονιάς, δημιούργησαν ένα κολλάζ εικόνων που μας ταξιδεύουν.

Η σύνθεση από λουλούδια, περιστέρια, γάτες και κλασικά μοτίβα, σε συνδυασμό με την επιλεγμένη χρωματική παλέτα, στοχεύει στο να αναβιώσει αναπόσπαστα στοιχεία των γειτονιών μας, δημιουργώντας συναισθήματα συντροφικότητας και αναψυχής.

Υπό την καθοδήγηση εικαστικών και καθηγητών του ΑΚΤΟ Δημήτρη Τάταρη και Αχιλλέα Πιστώνη, οι φοιτητές πρόσθεσαν την πινελιά τους σε έναν υποδειγματικό χώρο πρασίνου, όπως διαμορφώθηκε μετά την ανάπλαση που πραγματοποίησε η FIX Hellas. Από την πρώτη ματιά που ρίχνεις στο πάρκο, αντιλαμβάνεσαι τη ζωντάνια που δίνουν τα χρώματα, «ελαφραίνοντας» το γκρίζο της πόλης και δίνοντας την αίσθηση μιας άλλης Αθήνας, πιο όμορφης και ανθρώπινης από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Το Πάρκο Περιβολάκι είναι το παράδειγμα που χρειαζόμαστε: ένα μικρό καταφύγιο που είναι κατάλληλο για άθληση, διάβασμα, ξεκούραση και βόλτα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα από μεγάλες λεωφόρους.

Η FIX Hellas σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» που πραγματοποιείται από το Athens Partnership, προχώρησε στην ανάπλαση του πάρκου Περιβολάκι, δημιουργώντας ένα «στολίδι» στην περιοχή, σε συνέχεια της ανάπλασης στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια που υλοποίησε πέρσι.

Τι άλλαξε στο πάρκο Περιβολάκι

Το πάρκο για χρόνια είχε χάσει τον χαρακτήρα του. Η δημιουργία του πάρκου είχε προκύψει από τη συνένωση δύο χώρων πρασίνου σε διαφορετικό χρόνο, και ως αποτέλεσμα ήταν ένα πάρκο με αραιή φύτευση και ανομοιογένεια, χωρίς χαρακτήρα.

Μετά την ανάπλαση του πάρκου, η εικόνα άλλαξε: φυτεύτηκαν περί τα 1000 μεσογειακά φυτά (με χαμηλές ανάγκες σε νερό και υψηλή ανθεκτικότητα στο καυσαέριο), κάτω έχει στρωθεί χαλίκι κάτι που δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες ότι έχουν μπροστά τους ένα ζωντανό οικοσύστημα, παρά τις κοντινές λεωφόρους. Μια σειρά από φυτικές αψίδες είναι σίγουρα το πιο ιδιαίτερο στοιχείο του πάρκου, προσκαλώντας τον κόσμο να τις διασχίσει και να φωτογραφηθεί.

Μεταξύ του αστικού εξοπλισμού που ανανεώθηκε πλήρως, ξεχωρίζει ένα ξύλινο ελικοειδές παγκάκι καθώς και ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών, που αποτελεί μια καινοτόμα προσθήκη που σέβεται το περιβάλλον και παράλληλα εξυπηρετεί το νεανικό κόσμο της περιοχής, φέρνοντας το πάρκο σε μια νέα εποχή.

Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, όπως μονόζυγα και δίζυγα που προσκαλούν τους επισκέπτες να γυμναστούν, ενώ κανείς μπορεί να δει στον χώρο και εγκαταστάσεις φωλεοποίησης για την προστασία των πουλιών και των εντόμων που φωλιάζουν στα δέντρα του πάρκου.

Ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο

Το Κουκάκι συγκαταλέγεται  στις πιο πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας. Μετά τον Πόλεμο καλύφθηκε ο Ιλισός για να στρωθούν οι λεωφόροι και σταδιακά, με την πολεοδομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας, δεν έμειναν παρά ελάχιστοι χώροι πρασίνου να θυμίζουν την άπλα που κάποτε απολάμβανε η περιοχή. Γι’ αυτό και η παρέμβαση από τη FIX Hellas προσφέρει στοχευμένα στους κατοίκους αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη: το πράσινο.

Όπως είχε τονίσει κατά την παράδοση του πάρκου ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, Dejan Beko, «στόχος είναι να στηρίξουμε δράσεις που πρακτικά δίνουν πίσω στην κοινωνία, για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο».

Εσύ ακόμη να ανακαλύψεις το πάρκο Περιβολάκι;