© Menelaos Myrillas/SOOC
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Ποια θερινά σινεμά ανοίγουν από σήμερα στην Αθήνα (και τον Πειραιά)

Μπαίνουν μπροστά οι μηχανές προβολής στα ανοιχτούς κινηματογράφους της πόλης, με χώρους αγαπημένους και ιστορικούς να περιλαμβάνονται σε εκείνους που κάνουν την αρχή.

Στο μυαλό κάθε Αθηναίου, είναι ένα άτυπο σημείο αναφοράς για το καλοκαίρι: το άνοιγμα των θερινών σινεμά σημαίνει νύχτες μπροστά σε φωτεινές οθόνες, ανάμεσα σε πολυκατοικίες ή με φόντο μόνο τον ουρανό, ανάμεσα σε δέντρα και αναρριχώμενα φυτά, με τον ήχο από το σύρσιμο των βημάτων στο χαλίκι και τη μυρωδιά του ποπ κορν. Είναι μια παράδοση με μακρά ιστορία, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του κλειστού σινεμά.

Η μεγάλη είδηση για τη σεζόν που ξεκινάει επίσημα σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου (παρόλο που λίγα θερινά έχουν ανοίξει από τις προηγούμενες εβδομάδες τους προβολείς τους) είναι ότι επιστρέφει το θρυλικό Σινέ Παρί στην Πλάκα, ένα υπέροχο σημείο σε ταράτσα κτιρίου της Κυδαθηναίων που βλέπει Ακρόπολη και έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, αποτελώντας μέρος της συλλογικής μνήμης ειδικά από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα που άνθισαν οι προβολές εκεί.

Για την εμπειρία αυτή μένει ακόμη λίγος καιρός, αφού τα εγκαίνια αναμένονται την 1η Ιουλίου. Μέχρι τότε, θα έχει τεθεί σε λειτουργία πλήρως το δυναμικό των θερινών σινεμά του Λεκανοπεδίου, με τα σινεμά στη λίστα που ακολουθεί να κάνουν την αρχή.

Ζέφυρος

Ιδιαίτερα αγαπητός στους σινεφίλ κύκλους, ο χώρος στα σύνορα Θησείου και Άνω Πετραλώνων που μένει στο ίδιο σημείο απ’ το 1932 (κάποτε ως μία απ’ τις σκηνές για βαριετέ και θέατρο σκιών, ενώ εξελίχθηκε σε σινεμά μετά τον Πόλεμο), προσφέρει όλο τον ρομαντισμό που περιμένεις σε ένα θερινό μέσα στην πόλη: το ψιλό χαλίκι στο πάτωμα, η μυρωδιά από το αγιόκλημα, το τοπίο ουρανού και πολυκατοικιών πίσω απ’ το πανί. Σήμα κατατεθέν, το ντεκόρ με τις μπομπίνες.

Πρόγραμμα προβολών εδώ.

Σινέ Θησείον

Διεκδικεί το παράσημο του παλαιότερου –αλλά και του ομορφότερου– θερινού στην πρωτεύουσα, έχοντας το ασυναγώνιστο προνόμιο ότι η κινηματογραφική πλατεία βλέπει Ακρόπολη. Περιλαμβάνεται στους τουριστικούς οδηγούς, γι΄ αυτό και συχνά θα βρεις ξένους ανάμεσα στο κοινό που θέλει να προλάβει θέση στα κόκκινα καθίσματα του θερινού, μπροστά από την οθόνη που ξεπροβάλλει μέσα απ’ τη βλάστηση. Στα bonus, το σπιτικό γλυκό βύσσινο που σερβίρεται στο κυλικείο.

Πρόγραμμα προβολών εδώ.

Θερινός Κινηματογράφος Όνειρο Ρέντη

Εγκαινιάστηκε το 1996 από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ως δημοτική πρωτοβουλία, και μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τους σινεφίλ στον Πειραιά και όχι μόνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μικρή πλατεία, που βρίσκεται σε ένα ήσυχο (και εύκολα προσβάσιμο) στενό του Ρέντη, δίπλα από τον σταθμό του Προαστιακού.

Πρόγραμμα προβολών εδώ.

Cine Αμαρυλλίς

Όταν δημιουργήθηκε στην Αγία Παρασκευή, το μακρινό 1935, η περιοχή δεν είχε παρά ελάχιστα σπίτια και έμοιαζε με χωριό. Σήμερα, παρότι βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο εκεί, δίπλα στην πλατεία, δεν είναι «φυτεμένο» ανάμεσα σε πολυκατοικίες, αλλά προσφέρει αέρα στον θεατή, που απολαμβάνει ταινίες στο υπερυψωμένο επάνω σε stage πανί. Το θερινό έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και προσφέρει προβολή υψηλής ποιότητας.

Πρόγραμμα προβολών εδώ.

Σινέ Γέρακας

Η πελώρια σινεμασκόπ οθόνη είναι εκείνη που κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη στο δημοτικό θερινό του Γέρακα, όπως και η γεμάτη εμπειρία σε επίπεδο ήχου και ποιότητας που θα αποκομίσει στην προβολή. Είναι μια σκηνή που διαθέτει το προσόν της ανοιχτωσιάς, με αυξημένη χωρητικότητα, γεγονός που επιτρέπει και το ανέβασμα παραστάσεων. Σημαντικό, επίσης, ότι το έδαφος όπου απλώνονται οι θέσεις δημιουργεί μικρές κερκίδες, επιτρέποντας άνετη θέαση από όλα τα σημεία.

Πρόγραμμα προβολών εδώ.

Σινέ Παλλήνη

Πρόκειται για το μοναδικό θερινό σινεμά της Παλλήνης (με ιστορία απ’ τη δεκαετία του 1960, παρακαλώ), μια οικογενειακή επιχείρηση που για τους κατοίκους της εκεί περιοχής αποτελεί σημείο αναφοράς, μένοντας ανοιχτό και τον χειμώνα ως καφέ-μπαρ. Αξιόλογα τα cocktails του, αξιόλογες και οι ταινίες που παίζονται στο πανί του, σε έναν χώρο πρόσφατα ανακαινισμένο, με μεγάλα αναρριχώμενα φυτά στους τοίχους.

Πρόγραμμα προβολών εδώ.