
Ποιοι επενδυτές κυνηγούν την Golden Visa αγοράζοντας ακίνητα στην Αθήνα
Όσο η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι της στεγαστικής κρίσης με την επιστροφή ενός ενοικίου, τα νούμερα της Golden Visa καλπάζουν.
- 25 ΑΠΡ 2025
Μπορεί άραγε ένα μέτρο επιδότησης να βγάλει την πρωτεύουσα από το αδιέξοδο της στεγαστικής κρίσης; Κάθε άλλο.
Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του πρωθυπουργού για την απόφαση στήριξης των ενοικιαστών με την κρατική επιστροφή ενός μηνιαίου μισθώματος κάθε Νοέμβριο (δηλαδή, το 1/12 του δηλωμένου ετήσιου μισθώματος), τα ερωτήματα γύρω από τα αποτελέσματα που επί της ουσίας πρόκειται να επιφέρει αυτή η κίνηση στην αγορά συνεχώς πληθαίνουν: Πώς θα επωφεληθούν οι ενοικιαστές που έχουν υποχρεωθεί στην ΑΑΔΕ ποσό σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο το οποίο καταβάλουν;
Ποιος βεβαιώνει ότι το επίδομα δεν θα οδηγηθεί τελικά, μέσω αύξησης του μισθώματος σε δεύτερο χρόνο, στην τσέπη του εκμισθωτή; Και το σημαντικότερο, πώς γίνεται να συγκρατηθούν οι τιμές, όταν το κράτος επιδοτεί τη ζήτηση αντί να αυξάνει την προσφορά;
Εντωμεταξύ, ουδέν νεώτερον για τα προγράμματα κατασκευής κοινωνικής κατοικίας που βρίσκονται από πέρσι στο τραπέζι (βλ. ΧΡΩΠΕΙ), ουδέν νεώτερον για τις χιλιάδες κλειστές κατοικίες και το πώς θα μπορούσαν επί τέλους να αξιοποιηθούν –μαζικά, όχι με το σταγονόμετρο– για την κάλυψη της δυσανάλογα μεγάλης σήμερα ζήτησης που πυροδοτεί τις αυξήσεις (σύμφωνα με την απογραφή του 2021, πάνω από 255.000 κατοικίες στο Λεκανοπέδιο είναι κλειστές, για διαφορετικούς λόγους), ουδέν νεώτερον για τους όρους του προγράμματος Golden Visa, που οδηγεί σωρηδόν ακίνητα ανά τη χώρα στο χαρτοφυλάκιο ξένων επενδυτών, έχοντας καίριο ρόλο στο μέλλον της αγοράς.
Σε σχέση με τον τελευταίο από τους παραπάνω «κρίκους» της στεγαστικής κρίσης, τα νούμερα δεν σταματούν να καταγράφουν απανωτά ρεκόρ:
Δεδομένου ότι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και δη στην Αττική παραμένει (για τα διεθνή δεδομένα) προσιτή και με υψηλή απόδοση επένδυση, το πρόγραμμα Golden Visa έφτασε τις 12.577 αιτήσεις τον Οκτώβριο του 2024 (+12% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, όταν είχε επίσης καταγραφεί ρεκόρ), ενώ απ’ τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο αιτήσεων που εκκρεμούν, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναγκάζονται διαρκώς σε νέες παρατάσεις για να ανταποκριθούν – σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, εκκρεμούν πάνω από 7.000 αιτήσεις.
Η πρόσφατη ανάλυση του ομίλου Astrons, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών επενδυτικής μετανάστευσης διεθνώς, αποτυπώνει τις τάσεις που καταγράφονται στο τοπίο της ελληνικής αγοράς: τα επενδυτικά “hot spots”, τις νέες εθνικότητες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και το είδος ακινήτων τα οποία λογίζονται ως ευκαιρίες.
Η Τουρκία στην πρώτη γραμμή επενδύσεων
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον επενδυτικό όμιλο, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται οι εξής τάσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον προσελκύουν:
- Ακίνητα των 800.000 ευρώ σε δημοφιλείς περιοχές ανά τη χώρα, όπως η Αττική και δη η Αθηναϊκή Ριβιέρα (όπως έχουν δείξει και άλλες πηγές).
- Ακίνητα που βρίσκονται σε πόλεις και περιοχές της περιφέρειας όπου το όριο της επένδυσης του προγράμματος είναι στα 400.000 ευρώ, όπως η Καβάλα (+20,9% οι τιμές πώλησης κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους) και τα Γρεβενά (+17,5%).
- Ακίνητα που ναι μεν βρίσκονται σε περιοχές των 800.000 ευρώ αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν όμως άδεια διαμονής έναντι 250.000 ευρώ – με βάση τους ισχύοντες όρους του προγράμματος, το παραπάνω προνόμιο έχουν κατοικίες που προέρχονται από αλλαγή χρήσης (π.χ. ένα πρώην βιομηχανικό ή άλλου επαγγελματικού τύπου ακίνητο).
Κάτι ακόμη ενδιαφέρον είναι η προέλευση των επενδυτών.
Η έρευνα της Astrons επισημαίνει μία νέα, γειτονική σε εμάς χώρα η οποία δείχνει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την επένδυση σε real estate: κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους (Μάρτιος 2024 έως Μάρτιος 2025), ο όρος αναζήτησης “Golden Visa” αυξήθηκε κατά 46% στην Τουρκία, γεγονός το οποίο συνδέεται με την ευρύτερη κρίση που διέρχεται το κράτος του Erdogan, με πολλούς επενδυτές να αναζητούν διέξοδο προς την Ευρώπη. Μάλιστα, η αύξηση αυτή εκτοξεύτηκε τους τελευταίους τρεις μήνες (από αρχές του έτους), μετά την κλιμάκωση των αναταραχών και τις μαζικές συγκεντρώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης, οι εθνικότητες που αναζητούν μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή στη χώρα επενδύοντας σε ακίνητα μοιράζονται ως εξής:
- Κίνα: 48,1% (σταθερά πρώτοι)
- Τουρκία: 10,9%
- Λίβανος: 5,9%
- Ηνωμένο Βασίλειο: 4,4%
- Ιράν: 4,2%
- Αίγυπτος: 3,1%
- ΗΠΑ: 3,1%
- Ισραήλ: 2,8%
Αρκεί να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στο εντυπωσιακό μέγεθος των 6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.