© Eurokinissi
ΠΟΛΗ

Τα ιστορικά λουλουδάδικα της Βουλής θα προσφέρουν λουλούδια δωρεάν στους περαστικούς

Τα ανθοπρατήρια θα προσφέρουν δωρεάν άνθη στους διερχόμενους την 25η Μαρτίου, ως συμβολική κίνηση για την επαναλειτουργία τους. Μετά την αναδιαμόρφωση, το ιστορικό τοπόσημο θα αποκτήσει ξανά ζωή.

Είναι η δεύτερη χρονιά που τα ιστορικά ανθοπρατήρια επί της Βασιλίσσης Σοφίας αποφασίζεται να παραμείνουν ανοιχτά την ημέρα της εθνικής επετείου, στις 25 Μαρτίου, προσφέροντας λουλούδια στους διερχόμενους χωρίς αντίτιμο, σαν συμβολική κίνηση για την επαναλειτουργία τους. Πέρσι τέτοια εποχή, εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία διαχειρίζεται τα όμορα μικρά καταστήματα στο πλάι της Βουλής, έκανε γνωστή την πρόθεση για την αναβίωση αυτού του ιστορικού τοπόσημου, που κλείνει έναν αιώνα ζωής.

Δεν είναι υπερβολή να τα χαρακτηρίσουμε ένα ζωντανό μνημείο, που κινδυνεύει να σβήσει. Τα ιστορικά λουλουδάδικα –τα οποία, σημειωτέον, είναι υπόσκαφα στην πλαϊνή πλευρά της Βουλής– δημιουργήθηκαν το 1932, λίγους μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη.

Οικοδομήθηκαν ούτως ώστε να στεγάσουν τους ανθοπώλες που έστηναν πάγκους δίπλα στο μνημείο, προμηθεύοντας τον κόσμο που ήθελε να τιμήσει τους νεκρούς του πολέμου. Δεν ήταν λίγοι αλλά χιλιάδες αυτοί που κατέθεταν τότε στεφάνια, οπότε τα ανθοπωλεία γρήγορα αγαπήθηκαν κι εξελίχθηκαν σε τοπόσημο.

Ο σχετικός νόμος εκείνης της χρονιάς έκανε λόγο για έντεκα μικρά καταστήματα, σχεδόν ισομεγέθη, κάτω από τον περίβολο του κτιρίου της Βουλής, τα οποία έφεραν μία συγκεκριμένη δέσμευση για τη λειτουργία τους: μπορούσαν να πουλάνε αποκλειστικά και μόνο άνθη. Με την πάροδο των χρόνων, κάποια από αυτά τα καταστήματα έχουν ενωθεί μεταξύ τους, αφαιρώντας τους ενδιάμεσους τοίχους, ενώ μόλις δύο είναι οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές.

Πώς θα είναι τα «νέα» λουλουδάδικα

© ΕΤΑΔ

Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης που υλοποίησε η ΕΤΑΔ και ξεκίνησε πέρσι, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ο χώρος των λουλουδάδικων αναβαθμίζεται, προτάσσοντας την ιστορική του αξία. Συγκεκριμένα, η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την εξής τελική εικόνα: δύο ανθοπωλεία στις δύο άκρες και χώροι εκθετηρίων όπως και βοηθητικών λειτουργιών στο ενδιάμεσο.

Εάν περάσετε την 25η Μαρτίου από εκεί, την ανθοδέσμη θα παραλάβετε από τα δύο αυτά καταστήματα – το ένα είναι ιστορικό, ενώ το δεύτερο ανθοπωλείο αποτελεί προσθήκη του τελευταίου χρόνου.

«Πίσω από το ξυλόγλυπτο κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη, συνεχίζονται οι εργασίες αναδιαρρύθμισης, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο», μας πληροφορεί η Λυδία Δημοπούλου από την ΕΤΑΔ. Εάν δεν προκύψει κάτι απρόσμενο, εντός δίμηνου θα έχουν γίνει τα αποκαλυπτήρια στα «νέα» λουλουδάδικα, όπως αναφέρει. Μένει να γίνουν οι διαγωνισμοί για τη μίσθωση των καινούργιων χώρων που θα προκύψουν.

Σημαντικό κομμάτι της παρέμβασης είναι η ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου: έχουν αφαιρεθεί οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, προκειμένου να επανέλθει το σχήμα και ο χαρακτήρας του μνημείου στο απόλυτο. Από την άλλη, τα ενδιάμεσα καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως εκθετήρια ενοποιούνται με εσωτερικές διανοίξεις, ενώ διατηρούνται οι ημιυπαίθριοι χώροι, στους οποίους μάλιστα θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!