© FB / Ανδρέας Κονδύλης
ΠΟΛΗ

Τι είναι η πίστα pump track που δημιουργήθηκε στον Άλιμο

Στον λόφο Πανί στον Άλιμο, δίπλα από τις παιδικές χαρές, έχει εγκατασταθεί η πρώτη πίστα pump track της Αττικής, χαρίζοντας αδρεναλίνη σε ποδηλάτες και skaters με θέα το βουνό.

Για τους ποδηλάτες που όποτε έχει καλό καιρό εξορμούν στις –περιορισμένες σε αριθμό– χαραγμένες διαδρομές πολλών χιλιομέτρων που διαθέτει το δίκτυο της πρωτεύουσας, ο Άλιμος δεν είναι μακριά. Κατεβαίνεις από το Γκάζι στην Καλλιθέα μέσω του διαμορφωμένου ποδηλατόδρομου (μια ευχάριστη διαδρομή μέσα από πλατείες, πεζοδρόμους και γενικά αρκετά πράσινο) και έπειτα συνεχίζεις παραλιακά, κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχοντας πάντα τη λύση του τραμ, όποτε νιώσεις δυσκολία από τα έργα που εκτελούνται ή κούραση.

Το τελευταίο διάστημα, πέρα από τη χαρά του να κάνεις πετάλι δίπλα στη θάλασσα, υπάρχει ακόμη ένα κίνητρο για να βάλεις για προορισμό τον Άλιμο: είναι η νέα πίστα ποδηλασίας τύπου pump track που εγκαινιάστηκε, πρώτη του είδους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Λογικό, επομένως, να προκύπτουν απορίες για το είδος και τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας πίστας.

Το συγκεκριμένο pumptrack, όπως δήλωσε με την ανακοίνωση της ευχάριστης είδησης ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης είναι «μια διαδρομή αποτελούμενη από κυματοειδή εμπόδια και ανασηκωμένες στροφές, που απευθύνεται σε όλους τους χρήστες αθλητικού εξοπλισμού με ρόδες».

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από χρήστες rollers και skate, αλλά περισσότερο οι πίστες αυτές απευθύνονται σε ποδήλατα, παρέχοντας μια εμπειρία αδρεναλίνης και εξάσκησης σε διαδρομές με συνεχή αυξομείωση ύψους, έτσι που δεν χρειάζεται να κάνεις πετάλι. Όπως ανεβαίνεις και κατεβαίνεις τα διαμορφωμένα υψώματα, η ορμή κάνει τη δύσκολη δουλειά για εσένα, αυξάνοντας στο μέγιστο την απόλαυση.

Η νέα πίστα pumptrack βρίσκεται στον λόφο Πανί, δίπλα από τις παιδικές χαρές. Έχει φτιαχτεί από χώμα και φυσικά στερεά υλικά αλλά είναι με ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια, ενώ στα προτερήματα πρέπει να αναφέρουμε τη θέα στο βουνό και τον αστικό ιστό που προσφέρει.

Ποια είναι τα οφέλη μιας πίστας pumptrack

«Είναι ένα είδος μικρού rollercoaster για τον αναβάτη», έχει δηλώσει στο εξειδικευμένο περιοδικό Bicycling ο επαγγελματίας ποδηλάτης βουνού Eric Porter, έχοντας κατασκευάσει μια πίστα τέτοιου είδους στην αυλή του για να προπονείται. Όπως εξηγεί, δεν είναι μόνο η απόλαυση που χαρίζει στον ποδηλάτη: μια πίστα pumptrack αποτελεί μια προσομοίωση κατάβασης βουνού, προσβάσιμη σε όλα τα επίπεδα με μειωμένα επίπεδα κινδύνου σε σχέση με την κανονική κατάβαση.

Μάλιστα, δεν απαιτείται συγκεκριμένο ποδήλατο για να δοκιμάσετε τον εαυτό σας, ακόμη και με BMX γίνεται.

Πιο αναλυτικά, η οδήγηση σε μια τέτοια πίστα καλλιεργεί τις δεξιότητες στον χειρισμό του ποδηλάτου – ο αναβάτης μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε απότομες στροφές, μαθαίνει να ζυγίζει σωστά το βάρος του ποδηλάτου, να κάνει άλματα και να εκμεταλλεύεται την κλίση του έδαφος για να κερδίσει ορμή. Και το βασικότερο για έναν αρχάριο στον χώρο του mountain bike, μαθαίνει να οδηγεί σε νέα στάση σώματος: όχι καθιστός αλλά με ελαφρά λυγισμένα γόνατα, σε ημι-όρθια θέση, για να απορροφά καλύτερα τους κραδασμούς και να διατηρεί σταθερά τον έλεγχο του οχήματος.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, οι δεξιότητες στην ποδηλασία βουνού απευθύνονται κατά βάση στη μνήμη του σώματος και την εξάσκηση. Έτσι, οι πίστες pump track που κερδίζουν όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο, είναι το πρώτο βήμα για να πάρεις το εισιτήριο του βουνού.