Sooc Νίκος Παλαιολόγος
ΠΟΛΗ

3 ασφαλείς διαδρομές για να κάνεις ποδήλατο στην Αθήνα

Από τα Νότια Προάστια μέχρι το πιο βόρειο σημείο της πόλης, οι εντυπωσιακές διαδρομές για όσους αγαπούν να έχουν το πόδι στο πετάλι.

Θα ακουστεί παράδοξο αλλά από το 2014, στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, προβλέπεται Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών, το οποίο στο κέντρο της πόλης περιλαμβάνει λεωφόρους όπως η Πανεπιστημίου, η Συγγρού, η Μεσογείων, η Πειραιώς και η Λένορμαν. Παράλληλα με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια, θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν λωρίδες ήπιας κυκλοφορίας για να κινούνται με ασφάλεια πεζοί, άτομα με κινητικές δυσκολίες και κυρίως ποδήλατα.

Γιατί δεν έφτασε ποτέ στην υλοποίηση; Πολλοί είναι οι λόγοι, αλλά ακόμη περισσότεροι εκείνοι για τους οποίους παραμένει το αίτημα στην κορυφή της ατζέντας σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας και χώρας. Διότι πολύ απλά στενεύουν τα περιθώρια. Με τα περιβαλλοντικά δεδομένα να σφίγγουν τον κλοιό, απαιτώντας αλλαγή σε νοοτροπίες, και την Ευρωπαϊκή Ένωση –κατ’ επέκταση– να πιέζει για τροποποιήσεις προς ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον, η Αθήνα ανήκει στις περιπτώσεις που χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που έχει εκπονήσει ο Δήμος Αθηναίων τον Νοέμβριο του ’21, κεντρικός στόχος είναι να ενισχυθεί το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο στην Αθήνα και εντός πενταετίας οι ποδηλατόδρομοι να ανέρχονται στο 6,24% του συνολικού οδικού δικτύου του δήμου. Προς το παρόν, ένας επιβάτης μπορεί να ακολουθήσει αποκομμένες μόνο διαδρομές για να κινηθεί με ασφάλεια. Πρόκειται είτε για ποδηλατόδρομους ή για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που συνδυάζονται με τοποθεσίες φιλικές στο ποδήλατο.

Πάμε να δούμε μερικές διαδρομές από αυτές που ξεχωρίζουν κυρίως λόγω μεγέθους.

Κατηφορίζοντας από το Γκάζι στο ΚΠΙΣΝ

ΚΠΣΙΝ ποδήλατο © Snfcc / Nikos Karanikolas

Πριν από μια πενταετία, έλαμψαν τα μάτια κάθε Αθηναίου ποδηλάτη, που βρέθηκε να κατηφορίζει με ασφάλεια από το κέντρο μέχρι το Φάληρο, κάνοντας πετάλι μέσα σε γειτονιές και πάνω σε γέφυρες, χωρίς να ανησυχούν για τα αυτοκίνητα. Ήταν ο πρώτος τόσο μεγάλος ποδηλατόδρομος αλλά εάν δεν είσαι φαν του είδους πιθανότατα διαφεύγει της προσοχής σου.

Ξεκινάει από τη γέφυρα Πουλοπούλου, απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», περνάει μέσα από τα Πετράλωνα, τον Ταύρο και την Καλλιθέα για να καταλήξει στις Τζιτζιφιές και στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που αναμφίβολα αποτελεί έναν αυθύπαρκτο μικρό παράδεισο για τους δικυκλιστές. Η διαδρομή εκτείνεται σε 7 χλμ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αμιγώς για ποδήλατα.

Στην ομορφότερη διαδρομή του κέντρου

Μέσα σε όλα τα ερωτήματα που προκάλεσε ο Μεγάλος Περίπατος για τις κυκλοφοριακές συνέπειες μιας πεζοδρόμησης στο ήδη φορτωμένο από κίνηση κέντρο, αν μη τι άλλο υπάρχει ένα καλό: μπορείς να κάνεις μια χορταστική βόλτα πάνω στο ποδήλατο, περνώντας από όλα τα σημεία-κοσμήματα που έχει στη βιτρίνα της η πόλη μας, γοητεύοντας τους τουρίστες.

Η διαδρομή ξεκινάει από τον Εθνικό Κήπο και τη Βασιλίσσης Όλγας, συνεχίζει στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας για να στρίψει, ως γνωστόν, στην πορτοκαλί λωρίδα της Πανεπιστημίου, έπειτα Αθηνάς, δεξιά στην Ερμού ώστε να φτάσουμε στην περιοχή του Θησείου, όπου αναλαμβάνει φυσικά η Διονυσίου Αρεοπαγίτου: ο πλέον εμβληματικός πεζόδρομος της πρωτεύουσας, μαζί με την Αποστόλου Παύλου. Ό,τι πρέπει για μια κυριακάτικη ανάσα.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής ανέρχεται στα 6,8 χλμ, αλλά μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμη, μπαίνοντας στο Εμπορικό Τρίγωνο και στου Ψυρρή.

Από την Κηφισιά μέχρι την Εκάλη με ποδήλατο

Λίγοι γνωρίζουν ότι τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο στα προάστια της Αθήνας διαθέτει η Κηφισιά: 13,2 χλμ. απρόσκοπτης διαδρομής, η οποία οδηγεί στην Εκάλη, μέσω της οδού Ρόδων. Γι’ αυτό και η μία άκρη του «Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλάτου», όπως είχε ανακοινωθεί το 2019 από την Περιφέρεια Αττικής και πρόσφατα επικαιροποιήθηκε, αναφέρει την Κηφισιά, που στόχος είναι να ενωθεί με το Γκάζι και κατ’ επέκταση με το Φάληρο.

Η Κηφισιά είναι μια περιοχή που προσφέρεται γενικότερα για ποδήλατα, λόγω της ήπιας (και αραιής) κυκλοφορίας αυτοκινήτων μέσα στα στενά. Κάνοντας πετάλι, έχετε παρεμπιπτόντως να ανακαλύψετε αρκετά μυστικά της περιοχής, όπως τα εξαιρετικά αρχοντικά προηγούμενων αιώνων.