Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

Vicious Cycles Athens: Ένα punk στέκι για τους ποδηλάτες της πόλης

Μία συζήτηση με τον Gareth και τον Peio, τους ανθρώπους πίσω από τον μικρό πυρήνα για τους free spirit ποδηλατάδες και το κοινό της punk σκηνής στο κέντρο της Αθήνας.

Πριν από μία δεκαετία, η οδός Μελανθίου δε θύμιζε σε τίποτα το μέρος που είναι σήμερα. Σε μία Αθήνα που εναλλακτικές κοινότητες αναζητούσαν τον χώρο για να δημιουργήσουν, ο άλλοτε σκοτεινός δρόμος του Ψυρρή έγινε ένας μικρός πυρήνας για τους free spirit ποδηλατάδες και το κοινό της punk σκηνής. Και το Vicious Cycles Athens (VCA) έκανε σίγουρα την αρχή για ό,τι ακολούθησε μετέπειτα.

Fast forward στο 2022, ο Gareth και ο Peio ή αλλιώς Vicious Cycles Athens αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της ποδηλατικής κοινότητας όσο και της Μελανθίου. Η δημιουργία του VCA δημιούργησε κι ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων, δείχνοντας πώς μια ωραία ιδέα μπορεί να γεννήσει κι άλλα ενδιαφέροντα projects.

Το Handlebar, το πρώτο cycling cafe της Αθήνας, στήθηκε με σκοπό να αράζει κάποιος που θα περίμενε μέχρι να φτιαχτεί το ποδήλατό του, με μία μπύρα ή έναν καφέ στο χέρι. Στη συνέχεια, έγιναν αυτοσχέδια lives, parties και άλλα δρώμενα που έφεραν στο προσκήνιο τν street κουλτούρα και απενοχοποίησαν την τάση να πίνεις ποτό στο πεζοδρόμιο.

“Α sunny street for shady people”

 

«Το 2010, όταν ο Gareth κοιτούσε σε διάφορα πιθανά μέρη για να ανοίξει ένα μαγαζί για fixed gear ποδήλατα, κάτι στη γειτονιά του Ψυρρή –που εκείνη την περίοδο δεν έμοιαζε πολύ με το σήμερα– του θύμισε ένα είδος γαλατικού χωριού, κι αυτό μάλλον ήταν που τον έπεισε. Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο μαγαζί για fixed gear ποδήλατα στην Αθήνα. Μια φράση που χαρακτήριζε τον δρόμο μας ήταν το “Α sunny street for shady people”» θυμάται ο Peio.

Σήμερα, το VCA αποτελεί στέκι για ποδηλάτες, ποδηλάτες-κούριερ και λάτρεις της ποδηλασίας αλλά και έδρα του Spray.Bike, το οποίο προσφέρει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, στήσιμο ποδηλάτων και τροχών σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη, σέρβις και επισκευές.

«Το ποδήλατο είναι ένα παρεξηγημένο μέσο μεταφοράς που περνάει τις φάσεις του. Ανέκαθεν υπήρχε ένας μεγάλος πυρήνας από ποδηλάτες (αστικούς και μη) που χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν κύριο μέσο μεταφοράς. Κατά καιρούς αυξήθηκαν οι αναβάτες, αλλά η πόλη μας εξακολουθεί να είναι αφιλόξενη για τους ποδηλάτες λόγω έλλειψης παιδείας και υποδομών που θα μπορούσαν να στηρίξουν το μέσο αυτό. (Μιλώντας τόσο για αυτοκινητιστές όσο και για τους ποδηλάτες)».

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

«Η ποδηλατική κοινότητα είναι μεγάλη, μεγαλώνει καθημερινά και είναι αρκετά παθιασμένη. Θα ήταν μια καλή αρχή για την Αθήνα να βάλουμε σαν προτεραιότητα την κίνηση με ποδήλατα και την ανάπτυξη νέων υποδομών».

Η Μελανθίου 10 χρόνια μετά

 

ποδηλάτες

«Θα λέγαμε ότι η περιοχή έχει αλλάξει αρκετά όπως και όλη η Αθήνα. Αρχικά κυκλοφορεί κόσμος μετά τις 18.00. Έχουν ήδη κλείσει ή φύγει επιχειρήσεις και βιοτεχνίες ορόσημα της περιοχής που υπήρχαν για δεκαετίες αλλά δεν άντεξαν τη μεγάλη αστικοποίηση της περιοχής. Κατά τα άλλα, διατηρεί τον χαρακτήρα του το Ψυρρή σε κάποιο βαθμό».

Η ζωή με το ποδήλατο

 

ποδηλάτες Vicious Cycles

«Η όλη ιδέα του ποδηλάτου είναι να μην αφήνεις αποτύπωμα. Τόσο στη γειτονιά σου όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Αν είναι απαραίτητο να αφήσουμε κάτι, ας είναι η αγάπη μας για το ποδήλατο και τα όμορφα συναισθήματα που σου προκαλεί μια βόλτα με αυτό».

Και μιλώντας για ποδηλατικές βόλτες, τα τρία βουνά της Αττικής αποτελούν σίγουρα αγαπημένες διαδρομές για τον Peio. Αν πάλι, μιλάμε για αστικές βόλτες, τότε οπουδήποτε γίνονται Group rides με το Fixed Gear Crew. Οι φιλίες και μια υπέροχη ποδηλατική κοινότητα είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που έχει ανακαλύψει ο Peio μέσα από το Vicious Cycles Athens και φυσικά την αγάπη του για το ποδήλατο.

«Συνεχίζω να ανακαλύπτω καθημερινά την Αθήνα αλλά και όλη την Ελλάδα με το ποδήλατό μου. Οπότε τα καλύτερα έρχονται. Και αγαπάμε την Αθήνα με αυτά που μας ξενερώνουν γιατί έτσι είναι η αληθινή αγάπη».