Facebook@Το Λεξικοπωλείο - To Lexikopoleio
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Το Λεξικοπωλείο ήθελε να είναι ένας χώρος που ο καθένας είχε τη θέση του. Τώρα κλείνει

Μετά από 14 χρόνια, Το Λεξικοπωλείο κλείνει τις πόρτες του και η γωνία στην πλατεία Προσκόπων δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Φτάνοντας στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, από την οδό Στασίνου βγαίνει φως. Ένα φως που ζεσταίνει και τα γύρω κτίρια, όσους περνούν απέξω και χαζεύουν νέες και παλιές κυκλοφορίες βιβλίων και τις γάτες που κινούνται νωχελικά. Αυτή η γωνιά που τα τελευταία 14 χρόνια στέγαζε ανθρώπους και λέξεις, τώρα θα μείνει σιωπηλή, αφού θα κατεβάσει τα ρολά του στα μέσα με τέλη του Μαρτίου.

«Λεξικοπωλείο»: πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να βαφτίσει το πρώτο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα που εξειδικεύεται σε λεξικά;, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου, ενός βιβλιοπωλείου «που αξίζει να έχεις το χρόνο να το εξερευνήσεις, να χαζέψεις, να παραγγείλεις, και να ζητήσεις τη συμβουλή ή/και την έρευνα για όποιο λεξικό ψάχνεις. Λεξικά που αφορούν λίγο-πολύ τα πάντα: τη βροχή, το ποδόσφαιρο, μικρές πολιτικές φράσεις, το θέατρο, το ροκ, τα μάνγκας, μέχρι και λεξικά για τα… λεξικά!».

Αυτό όμως που δεν μπορούσες να βρεις στα ράφια του ήταν ένα λεξικό που να αφορά το κλείσιμο ενός βιβλιοπωλείου που αποτελούσε σημείο αναφοράς για τα περιφερειακά βιβλιοπωλεία, τους αναγνώστες, αλλά και την ίδια την περιοχή.

 

Σε μία ανάρτηση στο Facebook γραμμένη σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, η ιδιοκτήτρια Odile Bréhier ανέλαβε το βράδυ της Τρίτης (17/02) τον άχαρο ρόλο να αποχαιρετήσει και να ευχαριστήσει το αναγνωστικό κοινό και τους επισκέπτες του βιβλιοπωλείου, εκείνους που έβρισκαν αυτό που ποτέ δεν ήξεραν ότι ψάχνουν, όπως ήταν και το μότο του καταστήματος.

«Ξεκινήσαμε με τον Romain Gary στους πρώτους μας σελιδοδείκτες: “Είμαι φανατικός με τα λεξικά. Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου όλα εξηγούνται και όπου βρίσκει κανείς την ηρεμία του. Εκεί μέσα, όλα είναι σίγουρα.” Αυτό προσπαθήσαμε να είμαστε: ένας ασφαλής χώρος, ένα φιλόξενο μέρος, όπου ο καθένας είχε τη θέση του, στο Βατραχονήσι μας. Ένα βιβλιοπωλείο. Ανεξάρτητο.

Οπότε, νομίζω πως μπορώ να κλείσω τον κύκλο με τα τελευταία λόγια του… Romain Gary: “Πέρασα πολύ όμορφα. Αντίο και ευχαριστώ.” Ναι, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους εσάς που μας στηρίξατε με τόση αγάπη, όλα αυτά τα χρόνια

Υ.Γ. Τις τελευταίες εβδομάδες κάναμε αυτό που κάναμε πάντα: βρήκαμε νέα σπίτια για χιλιάδες βιβλία.

Υ.Γ.2 Τις τελευταίες μέρες δεν θα ήμουν τίποτα χωρίς την ομάδα μου που παραμένει δίπλα μου μέχρι το τέλος, με θάρρος και γενναιοδωρία. Να είστε καλοί μαζί τους.

Υ.Γ.3 Δεν θα απαντήσω σε σχόλια. Αυτός είναι ο αποχαιρετισμός μου.

Odile

Η ανάρτηση του Λεξικοπωλείου:

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.