ΠΟΛΗ

5 θεματικά βιβλιοπωλεία που αξίζει να επισκεφτείς στην Αθήνα

Για σένα που αγαπάς την ποίηση, το design, τα indie περιοδικά και τη φιλοσοφία, υπάρχουν βιβλιοπωλεία για να ανταλλάξεις ιδέες και να βρεις ό,τι χρειάζεσαι.

Ένα καλό βιβλιοπωλείο σε κάνει να αισθάνεσαι ευπρόσδεκτος, προστατευμένος και χαρούμενος (σου δημιούργησε ποτέ το amazon.com κάποια αίσθηση ζεστασιάς;). Τα βιβλιοπωλεία – ιδίως τα ανεξάρτητα – δεν έχουν ως αυτοσκοπό το κέρδος, σε αντίθεση με τα περισσότερα καταστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να διεξάγονται συναλλαγές μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

Αν και οι πωλήσεις είναι σημαντικές γι΄αυτά (και η επίτευξη κέρδους απαραίτητη για την επιβίωσή τους), είναι απλώς υποπροϊόν ενός μεγαλύτερου, ευγενέστερου στόχου: ένα γαλήνιο και ασφαλές καταφύγιο όπου οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν με ιδέες, λέξεις και εικόνες. Τουλάχιστον αυτό νιώθω κάθε φορά που επισκέπτομαι το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο στην Αθήνα, το Μωβ Σκίουρο.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι ότι στα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, οι άνθρωποι αγαπούν – τι άλλο – τα βιβλία. Είναι συνήθως ατέρμονα ρομαντικοί τύποι που θα σου προτείνουν κάτι που δεν είχες φανταστεί να διαβάσεις.

Τα βιβλιοπωλεία μπορεί να έχουν διττή λειτουργία, στήνοντας και έναν εκδοτικό οίκο εντός του χώρου ή φιλοξενώντας παράλληλα café όπου λαμβάνουν χώρα και διάφορα δρώμενα. Η εξειδίκευση αποτελεί επίσης δείγμα ότι κάποιοι άνθρωποι επέλεξαν να βιοποριστούν από τα χόμπι και το πάθος τους, εστιάζοντας πέραν της λογοτεχνίας.

Χωρίς να ξεχνάμε τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία που έχουν συντροφεύσει για χρόνια κάποιους από εμάς, συγκεντρώνουμε πέντε από τα πιο κουλ της πόλης, που εστιάζουν σε θεματικές όπως το design, η μουσική και η φωτογραφία.

Hyper Hypo

Hyper Hypo Άκης Κατσούδας

 

Το Hyper Hypo, το πολύχρωμο βιβλιοπωλείο της οδού Βορέου, συνδυάζει όσα αγαπούν οι δημιουργοί του – τα ιλουστρασιόν περιοδικά, τις προσεγμένες εκδόσεις, τη μόδα, το design και την τέχνη.  Βιβλία που δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα, ξενόγλωσσα περιοδικά μόδας και urban κουλτούρας, prints και design αντικείμενα από καλλιτέχνες που ζουν στην Αθήνα είναι όσα συγκεντρώνονται στον μοντέρνο χώρο του μαγαζιού.

Ο Μετεωρίτης

Στη Φωκίωνος Νέγρη επέλεξε να ανοίξει το βιβλιοπωλείο του ο Μπενουά Ντουραντέν. Σε αυτόν τον όμορφο πεζόδρομο της Κυψέλης, ο Μετεωρίτης έχει φτιάξει μια υπέροχη γωνιά διαβάσματος και ανταλλαγής ιδεών. Ο ιδιοκτήτης του φέρνει καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία για μικρούς και μεγάλους, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε εκδόσεις για όσους μιλούν κουρδικά. Εδώ, βρίσκεις επίσης indie zines και περιοδικά σε περιορισμένες εκδόσεις, όπως το yusra.

Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ

Philos Athens

Το Philos Athens δεν είναι βιβλιοπωλείο αλλά στο υπέροχο νεοκλασικό που στεγάζει ένα εστιατόριο, ένα speakeasy μπαρ κι έναν χώρο με πορσελάνες και άλλα αντικείμενα για το σπίτι, υπάρχει και ένα stand με αγγλόφωνα περιοδικά, που δύσκολα βρίσκει κάποιος στα μέρη μας. Το βρετανικό Dazed, το Kinfolk – ένα περιοδικό για τους λάτρεις του slow lifestyle, οι οδηγοί του Monocle, είναι μερικοί από τους τίτλους που συγκεντρώνονται σε τακτική βάση και διατίθενται προς πώληση.

Δώμα

Το ΔΩΜΑ εκδίδει βιβλία φιλοσοφίας, ιστορίας και λογοτεχνίας και όπως, καθώς απευθύνεται όπως λέει, σε μια γενιά που γυρεύει στο διάβασμα και στις λέξεις εφόδια για να ευδαιμονήσει. Η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής έστησαν ένα βιβλιοπωλείο – εκδοτικό οίκο, κάνοντας το breakthrough τους στο βιβλιόφιλο κοινό με την Ελευθερία του Επίκτητου, σε χειροποίητη έκδοση. Τα φιλοσοφικά κείμενα, μεταφρασμένα σε γλώσσα απλή, κατανοητή για όλους, είναι αναμφισβήτητα η βάση για τις αθηναϊκές τους εκδόσεις, που χρίζουν μεγάλης αποδοχής σε ένα κοινό που αναζητά τη δική του ελευθερία μέσα από το διάβασμα.

Μωβ Σκίουρος

Ο τρόπος που είναι στημένο διαφέρει αρκετά από τα τυπικά βιβλιοπωλεία. Τα βιβλία απλώνονται πέρα από τα ράφια, σε ένα μεγάλο τραπέζι και κάποια μικρότερα, ένα πιάνο φιγουράρει στο ισόγειο και η ατμόσφαιρα είναι πάντα υπέροχα μυσταγωγική ώστε να ταιριάζει άλλωστε και με τους τίτλους που προτιμούν οι ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου και των Εκδόσεων Μωβ Σκίουρος, Χριστίνα και Σπύρος Παπαϊωάννου. Ο Μωβ Σκίουρος αγαπάει την ποίηση και δίνει βήμα σε λιγότερο γνωστούς – για το ευρύ κοινό – Έλληνες συγγραφείς.