© Dimitris Kapantais/SOOC
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το οδυνηρό ποσοστό δασών που έχουν καεί στην Αττική από το 2017

Τα δεδομένα από το παρατηρησιακό δίκτυο σταθμών του Meteo.gr αποτυπώνουν την πικρή αλήθεια: ότι το μέλλον των δασών της Αττικής είναι όλο και πιο μαύρο.

Θυμάσαι με βεβαιότητα την πυρκαγιά στο Μάτι, τη φονικότερη δασική και αστική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με 104 χαμένες ανθρώπινες ζωές. Από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, θα θυμάσαι επίσης την πυρκαγιά στην Πεντέλη, η οποία απανθράκωσε 27.800 στρέμματα πέρσι. Θα θυμάσαι τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη και το Τατόι, οι οποίες στην πλειοψηφία κατέκαψαν δασικές εκτάσεις και ένα κομμάτι Natura.

Και βέβαια, μελλοντικά θα είναι αδύνατο να ξεχάσεις τον εφιάλτη που ξύπνησε πάλι φέτος στην πρωτεύουσα, όταν στάχτες από την Πάρνηθα απλώθηκαν πάνω από τις περιοχές της Αττικής, με κίνδυνο να καταστραφεί όλος ο κόπος που καταβάλλεται μετά το παρανάλωμα του 2007 για την αναδάσωση του ορεινού δασικού όγκου, που ρυθμίζει το μικροκλίμα του Λεκανοπεδίου.

Τι έχεις ξεχάσει στο ενδιάμεσο από την τελευταία πενταετία; Την πυρκαγιά στην Κερατέα αλλά και τη Μάνδρα, τις πυρκαγιές την Κινέτα και Νέο Βουτζά, την κατεστραμμένη από τις φλόγες Ανατολική Αττική, τον Μαραθώνα, τον Ωρωπό και πόσα ακόμη μέτωπα, τα οποία παρακολουθήσαμε κάποια στιγμή από τους τηλεοπτικούς δέκτες τα τελευταία καλοκαίρια, αλλά πολύ γρήγορα τα ξεχάσαμε, συνεχίζοντας τη ζωή μας και αδιαφορώντας για τις καταπατήσεις που ακολούθησαν. Ή την αποκατάσταση, που κανονικά θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει.

«Τα τελευταία χρόνια, η Αττική έχει απολέσει ένα τεράστιο μέρος των δασικών της οικοσυστημάτων – κάποια από αυτά επανέρχονται και άλλα όχι», όπως δήλωσε πρόσφατα στο OneMan o υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος της WWF Ελλάς, Νίκος Γεωργιάδης. Την ίδια πικρή αλήθεια μεταφέρει με νούμερα η ανακοίνωση που εξέδωσε το Meteo.gr. Όπως φαίνεται από το άθροισμα των ετήσιων, όλο και πιο θλιβερών απολογισμών για το Λεκανοπέδιο, η Αττική έχει χάσει το 33% των δασών της μόλις την τελευταία πενταετία.

Το 1/3 των δασικών εκτάσεων κάηκε από το 2017

Από ένα συγκεντρωτικό κείμενο για τις πυρκαγιές στην Αττική, στο οποίο μαζέψαμε τις σημαντικότερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα εδάφη του Λεκανοπεδίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, φάνηκε ότι έχουν μετατραπεί σε φαινόμενο ετήσιας περιοδικότητας. Κάθε χρόνο πια, χάνουμε εδάφη – πολύτιμα φίλτρα και φυσικούς μηχανισμούς εξισορρόπησης που προστατεύουν αθόρυβα την πυκνοκατοικημένη (και εγκληματικά ελλιπή σε αναλογία πρασίνου) πόλη που έχουμε οικοδομήσει.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρέθεσε το Meteo.gr, πιο καταστροφική σεζόν της τελευταίας επταετίας ήταν εκείνη του 2021: 253.700 στρέμματα είχαν μετατραπεί σε στάχτη σε Γεράνεια Όρη, Βαρυμπόμπη, Κερατέα και Βίλια. Τον αριθμό αυτόν συναγωνίζονται οι καμένες εκτάσεις της τωρινής χρονιάς, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 215.000 στρέμματα.

Το τελικό νούμερο για το διάστημα 2017-2023 ανέρχεται στα 405.000 στρέμματα δάσους. Και αν υπολογίσεις, τώρα, ότι στην Περιφέρεια Αττικής είχαμε 1.230.000 στρέμματα δάσους (χωρίς να υπολογίσεις την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του λεκανοπεδίου), έχει καεί το 33% της επιφάνειας των δασών.