ΠΟΛΗ

Το Super Duper Ride δεν ήταν άλλη μια βόλτα με ποδήλατα

Μια πρωτότυπη ποδηλατική βόλτα που έκλεψε τις εντυπώσεις και ανυπομονούμε να επαναληφθεί.

Την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, αν περνούσες πρωί από το Παγκράτι θα καταλάβαινες ότι τίποτα δεν ήταν συνηθισμένο. Από τις 08:00 η πλατεία Βραζιλίας είχε γεμίσει με ποδήλατα και στις 9 δόθηκε το σύνθημα για εκκίνηση. Το Super Duper Ride ξεκινούσε με προορισμό τον Αρχαιολογικό Χώρο και τον Υδροβιότοπο της Βραυρώνας και τον ιστορικό φούρνο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο. Μαζί ξεκίνησαν και 130 ποδηλάτες εξοπλισμένοι με το χαμόγελό τους, για μια στροφή προς ένα καλύτερο μέλλον και εμείς ήμασταν εκεί.

Το ραντεβού είχε δοθεί εδώ και μέρες και μάλιστα από την πρώτη στιγμή η διοργάνωση βγήκε sold out. Περιβάλλον, πολιτισμός και αθλητισμός «συναντήθηκαν» στο Super Duper Ride, ένα πρωτότυπο event που διοργανώθηκε από την Lamda 3 World και ήρθε για να γίνει θεσμός. Η ποδηλατική κοινότητα της Αθήνας έδωσε το «παρών», ενώ η ξεχωριστή δράση είχε μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα αφού, πέραν της κάλυψης του κόστους διοργάνωσης, τα έσοδα από τις συμμετοχές διατέθηκαν στην Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία από το 1972 εργάζεται για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Το OneΜan ήταν χορηγός επικοινωνίας στην πρώτη προσπάθεια και δεν θα μπορούσα παρά να παρακολουθήσω όλη την προσπάθεια των αθλητών από κοντά.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Τι είναι το Super Duper Ride;

Πρόκειται για μια καινοτόμο διοργάνωση που απευθύνθηκε στο ποδηλατικό κοινό προσκαλώντας το να ζήσει μια διαφορετική Κυριακή, διανύοντας μια μοναδική διαδρομή. Ο στόχος ήταν τριπλός: ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων που συνθέτουν το ανθρωπογενές τοπίο της Αττικής, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου.

Όσα ζήσαμε στο πρώτο Super Duper Ride

Η εκκίνηση δόθηκε το LOT51 στην πλατεία Βραζιλίας και όσοι βρέθηκαν από το πρωί στη γειτονιά του Παγκρατίου μπόρεσαν να αντιληφθούν την αγνή αγάπη των αναβατών για αυτό που είχαν έρθει να κάνουν. Στην πλατεία έβλεπες ποδηλάτες και ποδηλάτριες κάθε ηλικίας, να έχουν έρθει με τις ομάδες, τους φίλους τους ή κατά μόνας για μια μοναδική διαδρομή 82 χιλιομέτρων που θα συνδύαζε αθλητισμό, πολιτισμό, περιβαλλοντικές δραστηριότητες ακόμη και ιστορία. Όλα όσα αναζητάμε δηλαδή από μια τέλεια Κυριακή.

Οι συμμετέχοντες, στέλνοντας το μήνυμα μιας πιο βιώσιμης μετακίνησης, κινήθηκαν τόσο σε κεντρικούς, όσο και σε περιφερειακούς δρόμους της Αττικής περνώντας μέσα από μαγευτικά τοπία, όπως αμπελώνες, ελαιώνες αλλά και γραφικούς κόλπους. Εμείς βρεθήκαμε στο κορυφαίο ηλεκτρικό όχημα Enyaq της SKODA για να συνοδεύσουμε τους αθλητές στη διαδρομή τους και είδαμε από κοντά το πρώτο Super Duper Ride καθ’ όλη τη διάρκειά του. Τα χαμόγελα στην αρχή της διαδρομής, τα βίντεο που τράβαγαν οι περαστικοί στο δρόμο, την κούραση και την ανακούφιση της πρώτης στάσης.

Στη Βραυρώνα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την περιοχή του Αρχαιολογικού Χώρου και τον Ερασίνο ποταμό και να μάθουμε από εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όλα τα μυστικά του υδροβιότοπου καθώς και να πληροφορηθούμε για τις δράσεις της Εταιρείας υπέρ της διάσωσης του Ερασίνου ποταμού, αλλά και της αλλοίωσης του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της περιοχής. Το BΑΖΑΚΙ Juice Bar είχε στήσει εκεί την καντίνα του και προσέφερε απολαυστικά plant-based κεράσματα και χυμούς, που αν μη τι άλλο βοήθησαν τους αθλητές στην πορεία.

Η δεύτερη στάση του Super Duper Ride έγινε στο Μαρκόπουλο και ήταν σαφώς η πιο γλυκιά ιστορία που έχουμε να διηγηθούμε από τη διαδρομή. Ο Κωνσταντίνος Δαρεμάς μας καλωσόρισε στον ιστορικό φούρνο του με τα γνωστά μουστοκούλουρά του και φρόντισε να μη μας αφήσει με άδεια χέρια. Αφού λοιπόν μας κέρασε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, φρόντισε περήφανος να μας κάνει ένα συνοπτικό μάθημα ιστορίας για την περιοχή του μεταφέροντάς μας από τα αρχαία χρόνια στο σήμερα.

Παρά την κούραση, ως τα μέσα της διαδρομής, όλοι είχαν γίνει μια παρέα, οπότε η επιστροφή ήταν εύκολη υπόθεση. Η ποδηλατική πορεία του Super Duper Ride ολοκληρώθηκε εκεί απ΄όπου ξεκίνησε, στο LOT51. Στη γραμμή του τερματισμού όμως, αυτή τη φορά είχε στηθεί ένα μικρό πάρτι. Κληρώσεις δώρων και παγωμένος -μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης specialty- καφές από τον Area51, που ήταν και ο μεγάλος χορηγός της δράσης, περίμεναν τους συμμετέχοντες, την ώρα που οι φωτογραφίες έδιναν και έπαιρναν. Ένας αγώνας χωρίς χαμένους με νικητές, όλους όσους συμμετείχαν.

Η άρτια διοργάνωση της ποδηλατικής πορείας δεν ήταν τυχαία υπόθεση

Την ποδηλατική πορεία συνόδευσαν η Ελληνική Αστυνομία με περιπολικό όχημα καθώς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των αναβατών καθόλη τη διάρκεια της βόλτας.

Στόχος της διοργάνωσης του Super Duper Ride ήταν η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Σε αυτή την πρωτοβουλία συντέλεσαν ενεργά όλοι οι χορηγοί: O Area51, ο μεγάλος χορηγός της δράσης, πρόσφερε σε όλους τους αναβάτες ένα μοναδικό θερμός για να απολαμβάνουν το καφέ τους όπου και αν βρίσκονται, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικού. Η Skoda, ως Mobility Partner διέθεσε το κορυφαίο ηλεκτρικό όχημα Enyaq το οποίο συνόδευσε τους ποδηλάτες με ασφάλεια σε όλη την πορεία, ως Leading car. Παράλληλα σε όλους τους σταθμούς τροφοδοσίας παρέχονταν πλήρως ανακυκλώσιμα μπουκάλια νερού Βίκος, ενώ Το BΑΖΑΚΙ Juice Bar προσέφερε απολαυστικά plant-based κεράσματα και χυμούς στη στάση αλλά και στον τερματισμό της βόλτας.

Η ODD3 Cycling Apparel σχεδίασε το συλλεκτικό ποδηλατικό καπέλο της δράσης και το διέθεσε μέσω του goodie bag σε όλους τους συμμετέχοντες. Την τεχνική υποστήριξη των ποδηλάτων ανέλαβε η Kassimatis Cycling διασφαλίζοντας πως κανένας αναβάτης δε θα μείνει πίσω και εξυπηρετώντας άψογα το βασικό ζητούμενο: όλοι να ολοκληρώσουν τη βόλτα τους ασφαλείς και χωρίς ταλαιπωρία. Το Mastiqua, το ανθρακούχο νερό με βάση το μαστιχόνερο φρόντισε να ξεδιψάσει όλους τους αναβάτες με τις μοναδικές γεύσεις cherry και λεμόνι.

Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες γεμάτοι χαμόγελα και νέες εμπειρίες, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο Super Duper Ride, το οποίο περιμένουμε ήδη.