© This is Athens – City Festival
ΠΟΛΗ

Το This is Athens – City Festival φέρνει την άνοιξη ως την πλατεία Αττικής

Πνευστά και νταούλια, από τη μία – decks με ηλεκτρονική μουσική, από την άλλη. Το μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων φέρνει μουσικές και χαμόγελα σε μία από τις πιο άγνωστες πλατείες της πόλης.

Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος έσφυζε από ζωή. Παρέες είχαν αράξει επάνω στα γρασίδια απολαμβάνοντας τον ήλιο, άλλοι έκαναν τζόκινγκ κι άλλοι αντάλλασσαν πασούλες σε κύκλο, σταματώντας κάθε τόσο το παιχνίδι τους για να περάσουν τα ποδήλατα και οι πεζοί. Ο πολύς κόσμος κατευθυνόταν στο κέντρο του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου του Κολωνού, απ’ όπου ακούγονταν κλαρίνα και βιολιά να σέρνουν εκείνο τον χορό που ζωντανεύει απευθείας τις μνήμες από την κεντρική πλατεία του χωριού, Αύγουστο μήνα.

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival, του μεγάλου ανοιξιάτικου θεσμού του Δήμου Αθηναίων που κάνει κάθε μέρα του Μαΐου να μοιάζει με γιορτή, είχε στηθεί ένα αυθεντικό αθηναϊκό πανηγύρι με ελεύθερη είσοδο. Όταν φτάσαμε, το γλέντι είχε φουντώσει: δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο στο πλάτωμα που να μην έβλεπες κόσμο, παρέες (και μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι), να τσουγκράνε τα ποτήρια τους και να τραγουδούν πιασμένοι χέρι-χέρι, ενώ μπροστά στην εξέδρα με την μπάντα του Γιώργου Κωτσίνη συνέβαινε κανονικός σαματάς, με εκατοντάδες κόσμου πιασμένους στον μεγάλο χορό να σηκώνουν μπουχό από τα βήματα και τις φιγούρες τους.

Όταν έπειτα από ώρες έσβησαν τα φώτα στην Ακαδημία Πλάτωνος, φεύγοντας, σκεφτόμουν πόσο εγκάρδια αγκάλιασαν μια τέτοια δράση οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, καθώς βλέπουν ότι δεν αντιμετωπίζονται πλέον σαν το ξεχασμένο «φαρ ουέστ» από τη διοργάνωση και τον δήμο. Είναι γεγονός, όπως είχε δείξει πρόσφατη έρευνα με χρήση GIS δεδομένων στα διοικητικά διαμερίσματα του Δ. Αθηναίων, ότι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τις κεντρικές γειτονιές του δήμου τόσο λιγότεροι είναι οι χώροι πολιτισμού. Έτσι, δράσεις που προσφέρουν την ευκαιρία της συνάντησης, του χορού, της ψυχαγωγίας και της ανάτασης όπως αυτές που συγκροτούν το πλούσιο πρόγραμμα του This is Athens – City Festival είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες εκεί.

Την ανάγκη αυτή έχει εισακούσει για πρώτη φορά σε βάθος το φετινό ανοιξιάτικο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων. Για πρώτη φορά, δηλαδή, οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να διασπείρουν τις δράσεις του προγράμματος σε όλα τα διαμερίσματα και, με κίνητρο άλλες φορές τη μουσική, άλλες φορές τα παραμύθια και άλλες τα πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής, να οδηγήσουν το κοινό σε όμορφα σημεία της πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν εκτός ραντάρ.

Για παράδειγμα, τον τελευταίο μήνα με το φεστιβάλ έχουμε χαρεί εμπειρίες στο Πάρκο Προμπονά στα Άνω Πατήσια, ένα πάρκο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας με έναν υπέροχο λαβύρινθο από θάμνους (το ήξερες;) και πολύχρωμα φυτεμένα λουλούδια, έχουμε επισκεφθεί την πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία Πύρλα που μοιάζει με ξέφωτο ανάμεσα στις πολυκατοικίες στα Κάτω Πατήσια (επόμενο ραντεβού στις 29/5 για τα «Παραμύθια σε πρίμο σιγόντο» από την ομάδα Σουσουράδες), ενώ την 1η του Ιούνη θα ανέβουμε στα Τουρκοβούνια, στο άγνωστο «μπαλκόνι» του περιφερειακού του Γαλατσίου, για ένα πάρτι με θέα το αττικό ηλιοβασίλεμα.

Η πόλη γιορτάζει από άκρη σε άκρη.

Αλλά δεν είναι μόνο το συναίσθημα της ανακάλυψης που έχει νόημα σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να τονίσουμε. Οι αναμνήσεις που μένουν στο μυαλό μας μέσα από τις δράσεις στο απόκεντρο του Δήμου Αθηναίων όπως είναι οι γειτονιές στη Λιοσίων, την Αχαρνών ή την Πατησίων, μέσα π.χ. από ένα πικνίκ που κάναμε σε ένα άγνωστο ως τότε παρκάκι και μια όμορφη ποδηλατική διαδρομή που ακολουθήσαμε πίσω απ’ τις λεωφόρους, μπορούν να γίνουν η μαγιά για να οικοδομήσουμε μελλοντικά νέες συνήθειες, συνήθειες οι οποίες θα κάνουν πιο βιώσιμη και ανθρώπινη τη διαβίωσή μας στην πόλη.

Για να το θέσω λίγο διαφορετικά, θα κάνω την εξής ερώτηση: Θα σκεφτόσουν ποτέ τον εαυτό σου να κατεβαίνει στον σταθμό της πλατείας Αττικής για τον οποιονδήποτε λόγο, πέρα από το ενδεχόμενο του να μένεις εκεί κοντά;

Οι δράσεις που έρχονται στην πλατεία Αττικής

Ενδεχομένως, βασικά, να αγνοείς μέχρι και ότι μερικά μέτρα απ’ τον σταθμό μετρό-ηλεκτρικού υπάρχει όντως κανονική πλατεία: για την ακρίβεια, είναι μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με συντριβάνι, πολλά δέντρα, παγκάκια και συνολική έκταση κοντά στα 3,5 στρέμματα, η οποία όμως για πολύ κόσμο παραμένει σαν αόρατη λόγω διάφορων προκαταλήψεων που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαμε ξεπεράσει. Το σημείο αυτό πρόκειται να μετατρέψει το This is Athens – City Festival σε μια ανοιχτή σε όλους σκηνή, γεμάτη μουσική, χρώματα και χαμόγελα, την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκονται εκείνη τη μέρα δύο δράσεις με σημείο αναφοράς την πλατεία Αττικής:

  • Πατινάδα με την Αγία Φανφάρα: Η αγαπημένη στους Αθηναίους πολυμελής ορχήστρα χάλκινων, πνευστών και κρουστών οργάνων που έχει στο αίμα της το διονυσιακό κέφι του Μεταξουργείου, ετοιμάζεται να διασχίσει τους δρόμους από την Πλατεία Αττικής προς τον Άγιο Παντελεήμονα, σκορπίζοντας στο διάβα της παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ώρα εκκίνησης για τη μουσική διαδρομή στις 20:00.
  • Παράλληλα, το Reverb Athens –μια διοργάνωση-σημείο αναφοράς για την αυθεντική εναλλακτική κουλτούρα της πόλης– παίρνει τα ηνία και οργανώνει ένα πολιτιστικό take over στην πλατεία Αττικής: ένα μεγάλος αριθμός από τα πλέον καταξιωμένα και δραστήρια ονόματα της street και club αθηναϊκής σκηνής ανεβαίνουν στα decks, οδηγώντας το κοινό σε μια εμπειρία που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη. Ώρα έναρξης για το Music Sessions είναι οι 17:30.

Ώρα να δούμε την πλατεία Αττικής με νέο βλέμμα, πλημμυρίζοντας με ζωντάνια και όρεξη ένα απ’ τα πιο παρεξηγημένα σημεία του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του This is Athens – City Festival (το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη όρεξη μέχρι τις αρχές του Ιουνίου) θα βρεις εδώ.