ΑΘΗΝΑ
SPONSORED

Βόλτα στον χρόνο και στα Αναφιώτικα με μία φωτογραφική στο χέρι

Ψάξαμε και βρήκαμε μοντέλα βολικά, ελαφριά, με την αισθητική του ρετρό αναλογικού αλλά και τις ευκολίες του ψηφιακού. Την απάντηση δίνουν η instax mini 40 και η instax mini Evo της Fujifilm.

Βρίσκονται στην πρώτη σελίδα των τουριστικών οδηγών, γι’ αυτό τα αποφεύγω το καλοκαίρι. Αφήνω να έρθει το φθινόπωρο και οι μέρες που λησμονώ τις διακοπές σε νησί, τα στενά σοκάκια και τα λευκά σπίτια. Τα Αναφιώτικα έχουν αυτό ακριβώς το χάρισμα: να δίνουν την εντύπωση ότι έχεις αποβιβαστεί σε κάποια Χώρα των Κυκλάδων, ενώ έχεις απλά σκαρφαλώσει στη συνοικία κάτω απ’ την Ακρόπολη.

Μια βόλτα-κοινό μυστικό για όσους «σκανάρουν» την πόλη με μια φωτογραφική μηχανή, παρότι λίγοι γνωρίζουν τα ντεσού της ιστορίας της περιοχής:

Κανονικά, απαγορευόταν να χτίσεις και να κατοικήσεις αυτό το ύψωμα. Η συνοικία χτίστηκε αυθαίρετα τη δεκαετία του 1860 από τους αναφιώτες τεχνίτες, που είχαν καταφτάσει για να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα σπίτια τους τη νύχτα και σταδιακά ανέγειραν έναν ολόκληρο οικισμό στα πρότυπα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που κατείχαν: μικρά σπίτια σε πλακόστρωτα στενά, το ένα δίπλα στο άλλο, σαν «κοπάδι κυβικές χελώνας», που έγραφε ο Σεφέρης

Από τότε έχουν απομείνει 45 σπιτάκια αλλά πολύ λιγότεροι απόγονοι Αναφαίων, ωστόσο επιβιώνει ακέραιο το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ της συνοικίας, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο μνημείο. Έτσι έχουν γλιτώσει οι μνήμες κοντά δύο αιώνων, χαρίζοντας σήμερα ένα ταξίδι στον χρόνο και στις εποχές που οι Αναφιώτες είχαν κόντρα με τους Πλακιώτες, που οι οικογένειες εξυπηρετούνταν με γκάζι και η Αθήνα δεν ήταν η χαοτική μητρόπολη του σήμερα. Ένα ταξίδι με αστείρευτη φωτογένεια.

Γάτες που λιάζονται νωχελικά σε σκαλάκια, κεραμοσκεπές και κηπάκια στις αυλές, βουκαμβίλιες και κληματαριές. Κάθε στενό και λήψη, έτσι που μπορούν να γεμίσουν ολόκληρα φωτογραφικά άλμπουμ ή σειρές στο ψυγείο από instant φωτογραφίες για το εφέ του vintage. Εδώ έρχονται τα instax μοντέλα της Fujifilm να λύσουν τα χέρια: η ιστορική εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά φωτογραφικών μηχανών, οι οποίες συνδυάζουν τη ρετρό αίσθηση του αναλογικού με όλες τις ευκολίες μιας σύγχρονης, ψηφιακής κάμερας.

Ελαφριές, βολικές και instax

Σε προσιτή τιμή, δύο είναι τα μοντέλα που ξεχωρίζουν από τον κατάλογο της Fujifilm: είναι η instax mini 40 και η instax mini Evo. Και οι δύο μηχανές είναι βολικές σε μέγεθος (χωράνε στην τσέπη), είναι πολύ ελαφριές, πανέμορφες, ενώ το βασικό προσόν τους είναι ότι εγγυόνται άμεσες εκτυπώσεις, χωρίς τον κίνδυνο μιας «χαμένης» λήψης από τα καρούλια των mini film, όπως συμβαίνει στις παλιές Polaroid.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Από τη μία, η instax mini 40 διαθέτει αυτόματη φωτομέτρηση: δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη σωστή ταχύτητα κλείστρου, το φλας και άλλες παραμέτρους, διότι απλά ο «εγκέφαλος» της μηχανής θα προσαρμόσει κατάλληλα της ρυθμίσεις στη φωτεινότητα, είτε βρίσκεσαι σε ένα στενό στα Αναφιώτικα με κόντρα φως, είτε σε μια ανήλιαγη αυλή κατά τις απογευματινές ώρες.

Το ίδιο μοντέλο είναι ιδανικό για selfie: με το ειδικό selfie mode στις ρυθμίσεις, η Fujifilm instax mini 40 εξασφαλίζει καθαρές λήψεις σε απόσταση 30-50 εκατοστών, ενώ χάρη στον καθρέφτη στο μπροστινό μέρος της μηχανής έχεις σαφή εικόνα για το κάδρο που θα τραβήξεις.

Από την άλλη, η χαρισματική instax mini Evo είναι ένα υβριδικό μοντέλο που μεταφέρει την αναλογική φωτογραφία σε άλλο επίπεδο: βασικά, δίνει τη σπουδαία δυνατότητα της επιλογής πριν την εκτύπωση. Μέσω της οθόνης LCD στην «πλάτη» της κάμερας, ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί τις λήψεις, να κάνει διορθώσεις (π.χ. zoom) και έπειτα να στείλει για εκτύπωση όποιο καρέ επιθυμεί.

Τα ψηφιακά αβαντάζ της instax mini Evo συνεχίζουν ως εξής: το μοντέλο περιλαμβάνει 10 εφέ ενσωματωμένα, διαθέτει Bluetooth για να έχεις τα κάδρα και σε ψηφιακή μορφή, όπως και να εκτυπώσεις σε mini film παλιότερες φωτογραφίες από το κινητό σου. Κατά τα άλλα, στις προδιαγραφές του εξελιγμένου instant μοντέλου περιλαμβάνεται flash για κοντινές λήψεις αλλά και σημείο-καθρέφτης για άνετες selfies, όπως και στο μοντέλο instax mini 40.

iStock

Τι καλύτερο για να εξασφαλίσεις την τέλεια λήψη στα Αναφιώτικα, όπου κάθε γωνιά προσφέρεται για κλικ;

Έχεις να διαλέξεις μεταξύ γραφικών σπιτιών και ιστορικών καφενείων, όπως είναι ο Πλάτανος, μεταξύ ναών του 17ου αιώνα και οικημάτων από εποχή Όθωνα. Από το Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα μέχρι τη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης. Τέτοιες αστικές περιπλανήσεις είχε κατά νου η Fujifilm, βγάζοντας αυτά τα δύο μοντέλα. Instant εκτυπώσεις, ρετρό στυλ αλλά με ψηφιακές ανέσεις.

Εσύ, τι περιμένεις;

Ακολούθησε την Fujifilm Hellas στα Social σε Instagram, Facebook & YouTube.