Aris Oikonomou/SOOC
OPINIONS

Άλλος -ένας- Άνθρωπος που μπορεί να έχει δύο πρόσωπα

Η κοινωνία μας, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη, έχει ανάγκη από εμπνευστές. Δυστυχώς, πολλοί από τους εμπνευστές έχουν δύο πρόσωπα.

Από τη μία στιγμή στην άλλη, μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την κοινωνική κουζίνα ο «Άλλος Άνθρωπος», o Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έγινε το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα social media, με την ίδια σχεδόν ευκολία που γινόταν μετά από κάθε του πρωτοβουλία αλληλεγγύης. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο λόγος που γράφεται το όνομά του στα λευκά πεδία δεν έχει να κάνει με το πόσες μερίδες φαγητού μοίρασε, αλλά το πόσο «κοινός» αποδείχτηκε -αν τελικά αποδειχθεί.

Η αντίδραση του κόσμου ήταν η αναμενόμενη. Με λίγες γραμμές, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κατάφερε να κλονίσει την εμπιστοσύνη μας απέναντι στις δράσεις αλληλεγγύης καθώς ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένα άτομο «καθαρό», ο οποίος έχει αδιαμφισβήτητα βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα χρήματα από τις δωρεές κατέληγαν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αποκάλυψη, ανέφερε ότι «Εγώ δεν παίζω ποτέ (σ.σ.: τυχερά παιχνίδια). Έχω έναν φίλο όπου πήγαινα με το POS, έβαζα την κάρτα και έβγαζα χιλιάρικα. Δυο-δυο κατοστάρικα, τρία-τρία. Αυτά όλα ήταν για τον “Άλλο Άνθρωπο”. Καλά κάνουν και ψάχνουν, δεν έχω θέμα. Καλά κάνουν. Να το πιάσουν όμως καλά και να έρθουν εδώ να με πάρουν άμα κάνω, πώς το είπαν, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ναι, εδώ είμαι. Να ‘ρθετε να με πάρετε».

Το ποσό που, όπως διαβάζουμε, θεωρείται εγκληματικό, είναι 600.000 ευρώ. Τα γεύματα που έχει μοιράσει η κουζίνα του, από την άλλη, είναι εκατομμύρια. Με λίγα λόγια, μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πως ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, έχει φανεί κάτι περισσότερο από χρήσιμος απέναντι στα άτομα που χρειάστηκαν τη βοήθειά του.

Ο «Άλλος Άνθρωπος», η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011, έχει περάσει ήδη δύσκολες στιγμές τις οποίες κατάφερε να ξεπεράσει. Έφτασε κοντά στη χρεοκοπία, ο κόσμος βγήκε μπροστά, έγινε δυνατότερος, απέκτησε «φήμη», την απαραίτητη φήμη για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και, αυτόματα, να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους. Πλέον, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και οι συνεργάτες του καλούνται να αποδείξουν ότι η προσφορά τους ήταν ανιδιοτελής, ότι δεν υπήρχε προσωπικό όφελος από το 2020 και μετά διότι τότε, θα ξεκινήσουν τα πραγματικά δύσκολα.

Και αυτά τα δύσκολα έχουν να κάνουν τόσο με το μέλλον της κουζίνας, τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν βρει στήριγμα και, το σημαντικότερο όλων, η απόσταση που ίσως κρατήσουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν συνδράμει. Η εμπιστοσύνη που έχει δείξει ο κόσμος στον «Άλλο Άνθρωπο» και στην «Κιβωτό του Κόσμου» δικαιολογημένα κλονίζεται, το θέμα είναι πώς θα μείνει δυνατή στην πορεία αν, λέμε αν, αποδειχθεί πως όντως έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική οργάνωση.

Υπό άλλες συνθήκες, σίγουρα πιο ώριμες, ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εξαρχής και αυτό γιατί το κράτος, θα είχε φροντίσει για την κάλυψη της σίτισης όλων όσων σχηματίζουν ουρές. Στην Ελλάδα, όμως, ο κάθε Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είναι απαραίτητος, όπως και η ευαισθητοποίηση των celebrities και των πολιτικών που μέσα από τη δική του δράση, ανανεώνουν το ανθρωπιστικό τους προφίλ.

Η κοινωνία μας, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη, έχει ανάγκη από εμπνευστές. Δυστυχώς, πολλοί από τους εμπνευστές έχουν δύο πρόσωπα. Ας κρατήσουμε το πρώτο από τον «Άλλο Άνθρωπο», τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.