Menelaos Myrillas / SOOC
OPINIONS

Το Σαββατοκύριακο του Γιώργου Νταλάρα και της υποκρισίας

«Καλά τους είπε!», έγραψαν πολλοί. Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι άνθρωποι παρακολουθούν εκπομπές που ζουν από τις ίντριγκες.

Στην τεράστια λίστα με τα New Year’s resolutions, αν και καθυστερημένα, πρέπει να προσθέσουμε το εξής: «Να βάζω στη σίγαση τα group chats τα Σαββατοκύριακα». Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, το προηγούμενο ένας άλλος Νταλάρας, αλλά χωρίς το καλλιτεχνικό μέγεθος του πρώτου. Όπως και να’ χει, τις δύο αυτές μέρες γίνεται συνήθως ένας χαμός στα social media διότι οι περισσότεροι χρήστες βρίσκουν ελεύθερο χρόνο και στον ελεύθερό τους χρόνο, προτιμούν να σχολιάζουν την επικαιρότητα.

Τώρα, τι θεωρείται πλέον «επικαιρότητα» στις μέρες μας από τη στιγμή που πραγματοποιείται ένας καθημερινός βομβαρδισμός από πληροφορίες, είναι μια άλλη ιστορία. Στη δική μας, πάντως, ένας καλλιτέχνης που δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, προσπαθεί να νουθετήσει νεαρούς δημοσιογράφους που έχουν να αποδείξουν πολλά και σε πολλούς, κυρίως στους αρχισυντάκτες τους.

Δύσκολος επαγγελματικός χώρος η τηλεόραση, ανταγωνιστικός. Έτσι λένε, έτσι θα είναι. ‘Η και όχι. Δεν έχει σημασία, όλοι κάνουν τις επιλογές τους και η επιλογή των μικρών και αγαθών παιδιών που πήραν την απόφαση να μπουν σε αυτό το χώρο, είναι αποκλειστικά δική τους. Αυτόματα, λοιπόν, το να τους κρίνουμε ως «μικρά και αγαθά παιδιά που βγάζουν ένα μεροκάματο», δεν βγάζει νόημα. Αυτό θέλουν, αυτό κάνουν. Ποιοι είμαστε εμείς που θα μειώσουμε την επιλογή τους;

Και όλοι εμείς, οι σχολιαστές που ξεχάσαμε να βάλουμε σε σίγαση τα group chats μας ώστε να αποφύγουμε τον Νταλάρα του Σαββατοκύριακου, έχουμε πολλές διαθέσιμες επιλογές. Μία από αυτές, μάλιστα, μάς δίνει τη δυνατότητα να μη δίνουμε τα κλικ μας στα ρεπορτάζ ή τα «ρεπορτάζ» που ασχολούνται με το τι είπε ο Νταλάρας για τον Αργυρό και τον Ρέμο. Ναι, είναι αλήθεια, η μηχανή παραγωγής ανούσιων ειδήσεων, αν δίναμε τα κλικ μας με προσοχή, δεν θα ήταν σε λειτουργία. Τρομερό;

O Γιώργος Νταλάρας, όμως, είναι ένα τεράστιο μέγεθος οπότε, ό,τι πει, οφείλουμε να το πάρουμε στα σοβαρά, να του δώσουμε μεγαλύτερη διάσταση, να το κάνουμε σημαία. Σημαία έγιναν και τα όσα είπε στα άτομα που τον περικύκλωσαν χωρίς να αναρωτηθούν αν αυτό που κάνουν είναι γελοίο και χωρίς να έχουν τραγουδήσει δύο με τρεις φορές Τσιτσάνη με τον καφέ τους. Βγήκαν οι εξαγριωμένοι με τα κινητά στο λευκό πεδίο των social media και ξεσπάθωσαν λες και ήταν σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Τυχαίο παράδειγμα αυτό με το ΠΑΣΟΚ.

«Καλά τους είπε!» και «Έτσι ρε Νταλάρα, ωραίος!». Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι άνθρωποι, ένα μέρος τους τέλος πάντων, συντηρούν αυτή τη μηχανή, το «τέρας» όπως μας αρέσει να γράφουμε, παρακολουθώντας εκπομπές που στο 80% της σκαλέτας, υπάρχουν «ίντριγκες» και «αποκαλύψεις». Είναι λιγάκι υποκριτικό, δε νομίζετε; Εδώ ο ίδιος ο τραγουδιστής, πριν από λίγο καιρό, μίλησε σε «πρωινάδικο». Το αποτέλεσμα, γνωστό, άλλωστε γι’ αυτό εμφανίστηκαν και οι δημοσιογράφοι μπροστά του, για να δώσουν συνέχεια. Τάισε το «τέρας» λοιπόν και ο Γιώργος Νταλάρας όμως στη συνέχεια τράβηξε το χέρι του. Δεν πάει έτσι.

Οι δηλώσεις του, αν μπορεί να θεωρηθεί δήλωση το να λες ρωτάς μία γυναίκα για το πώς αισθάνεται ο πατέρας της και ο θείος της που κάνει αυτή τη δουλειά, σε γενικότερο πλαίσιο, είναι σωστές. Όλοι μας έχουμε κάνει αυτές τις σκέψεις, όλοι μας έχουμε εκνευριστεί με τις γκόσιπ ειδήσεις και τον τρόπο που, αντί να τις βρίσκουν, τις δημιουργούν.

Θα ήταν πιο τίμιο, ωστόσο, να πει όσα είπε στα άτομα που έστειλαν τους δημοσιογράφους εκεί ή να απέχει από τα «πρωινάδικα», άσχετα με το αν θέλει ή όχι να προωθήσει τον νέο του δίσκο. Με έναν μαγικό τρόπο, ίσως και χαριτωμένο θα μπορούσε να πει κάποιος, μπορεί την επόμενη φορά να τον ρωτήσουν όντως για τον Βασίλη Τσιτσάνη.