OPINIONS

Από πότε ένας αριστερός δεν μπορεί να πιει καφέ στο «Κολωνάκι»;

Όταν είσαι αριστερός, είσαι αναγκαστικά φτωχός και αλλεργικός σε περιοχές από το Κολωνάκι. Όλοι το ξέρουν αυτό, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ένα πουράκι, ένας πολιτικός, ένα κινητό, μία περιοχή που φημίζεται για την κοινωνική της διαφοροποίηση και λίγα δεδομένα, είναι αρκετά για να δημιουργήσεις όσες εντυπώσεις επιθυμείς, πάντα με την πολύτιμη συνεισφορά των social media.

Η ιστορία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Κολωνάκι (τελικά ήταν στην Κολοκοτρώνη), μάς γύρισε πίσω στο 2015, τότε που τα γνωστά τρολ του διαδικτύου, στα πρώτα τους, ανώριμα βήματα ακόμα, έκαναν ολόκληρες αναλύσεις για τη δεξιά του παρέκκλιση, με αφορμή το περίφημο Rolex.

Οι αναλύσεις είχαν ως εξής: «Άσε μας ρε Κουτσούμπα, σε είδαμε κι εσένα» και «αριστερός με δεξιά τσέπη». Πάντα to the point το ελληνικό ίντερνετ, φημίζεται για την οικονομία μεθόδων και επιχειρημάτων. Τότε μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ο ΓΓ του ΚΚΕ είδε να συγκρούεται το δικό του ιδεώδες της ισότητας με αυτό της νομιμότητας. Αν είσαι αριστερός απαγορεύεται να φοράς Rolex, όλοι το ξέρουν αυτό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, το μόνο που έκανε τότε, ήταν να ζητήσει από τις κάμερες που βρίσκονταν στο χώρο που γευμάτιζε με τους συνεργάτες του να δείξουν το ρολόι. «Αυτό είναι το ρολόι των χιλιάδων ευρώ», είπε. «Με δέκα ευρώ Rolex. Είναι των δέκα ευρώ, μπορείτε να κεντράρετε».

Από τότε, όταν μια είδηση που αφορά τον ΓΓ του ΚΚΕ εμφανίζεται στο feed μου, διαβάζω τα σχόλια από περιέργεια. Και είναι πάντα πολλά, άλλωστε οι περισσότεροι Έλληνες είναι υπέρ της ανταγωνιστικής οικονομίας, άσχετα αν η χώρα μας είναι η τέταρτη φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στην περίεργη γάτα, στη δική μου περίπτωση συμβαίνει το ίδιο, αλλά με την πίστη μου στην κοινή λογική.

Μέχρι και σήμερα, εννέα ολόκληρα χρόνια μετά την ιστορία με το Rolex, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει έστω και μία αναφορά στο ρολόι που, υποτίθεται, αγκάλιαζε τον καρπό του σε κάποιο σχόλιο. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά με την περιοχή που προτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας να πει τον καφέ του, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Μέσα σε λίγες ώρες η φωτογραφία που καπνίζει το πουράκι του έγινε viral. Έγραψαν πως βρίσκεται στο Κολωνάκι και το Da Capo ώστε να πυροδοτήσουν τους γνωστούς συσχετισμούς με τις δεξιές τσέπες, τον Che, τον Άρη και τη δήθεν Αριστερά που τόσο μας κουράζει. Στην Κολοκοτρώνη ήταν τελικά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το αν ένας κομμουνιστής μπορεί να πιει τον καφέ του στο Κολωνάκι ή όχι.

Λόγω των γνώριμων, παλαιότερων τιμωρητικών μεθόδων, υπάρχουν πολλοί που όταν ακούν για κομμουνιστές σκέφτονται ξερονήσια, αντίσκηνα και κρεβάτια που αντί για στρώμα, έχουν μόνο τάβλες. Επίσης, όταν είσαι αριστερός, έτσι γενικά και αόριστα, είσαι αναγκαστικά φτωχός και αλλεργικός σε περιοχές από το Κολωνάκι.

Όλες οι παραπάνω παρανοήσεις, μόλις η φωτογραφία αφέθηκε ελεύθερη στη σκοτεινή πλευρά του ελληνικού ίντερνετ, ακούστηκαν και γράφτηκαν ξανά. Λες και ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο κάθε Δημήτρης Κουτσούμπας εκεί έξω ζει σε φούσκα, σε άλλη χώρα, σε άλλο πλανήτη, δεν έχει το δικαίωμα να καπνίσει το πουράκι του στο καφέ της αρεσκείας του.

Αν κάτι έμεινε από όλο αυτό, είναι μερικά αστεία memes και τίποτα παραπάνω. Το πολύ πολύ, σε λίγα χρόνια από τώρα, να διαβάζουμε για τον «Κουτσούμπα στο Κολωνάκι» όπως διαβάζουμε μέχρι σήμερα για το Rolex. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένα fake news αφήνει τα ίχνη του στην πατίνα του χρόνου.

Στην τελική, το μόνο που ήθελαν να πουν όσοι έκαναν viral τη φωτογραφία με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν πολιτική αναστάτωση, είναι το γνωστό «Άσε μας ρε Κουτσούμπα». Και έχουν δίκιο. Άσε μας ρε Κουτσούμπα, πιες τον καφέ σου όπου θέλεις.