© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
OPINIONS

Οι γροθιές στη Βουλή ήταν γροθιές στον καθρέφτη όλης της κοινωνίας

Σχεδόν ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές, το ελληνικό κοινοβούλιο μετατράπηκε σε ρινγκ και αυτό, δυστυχώς, μοιάζει να μην μας εκπλήσσει καν.

Πριν από μερικές ημέρες η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη δέχθηκε χαστούκι από πολιτεύτρια του κόμματος ΝΙΚΗ, επειδή βρέθηκε στην εκκλησία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το δικαίωμα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το πρωί της Τετάρτης (24/4) η Βουλή μετατράπηκε σε ρινγκ όταν ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Τι συνέβη

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία προήλθε μετά από μήνυση που έχει υποβάλλει ο πατέρας του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, οι τόνοι ανέβηκαν και έξω από την αίθουσα ο Κωνσταντίνος Φλώρος χτύπησε και έστειλε στις πρώτες βοήθειες τον Βασίλη Γραμμένο. Όταν λέμε ότι οι τόνοι ανέβηκαν, δεν εννοούμε φυσικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ο διάλογος της ντροπής

Πριν ο κ. Φλώρος χτυπήσει τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο τελευταίος του επιτέθηκε φραστικά με χυδαίες εκφράσεις.

  • «K. Φλώρος: Aυτό θα το κρίνουν οι δικαστές.
  • Β. Γραμμένος: Βούλωσε το εσύ σκουπίδι.
  • Κ. Φλώρος: Άντε.
  • Β. Γραμένος: Γ@@@ τη μάνα σου… Εσένα τη μανούλα σου θα τη γ@@@, θα σε πάω και με τα βραχιολάκια μέσα θα το θυμάσαι παλιό@@@@.»

Η καίρια -αλλά με δεμένα τα χέρια- αντίδραση του Κωνσταντίνου Τασούλα

Η αντίδραση του Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν άμεση. Ο Πρόεδρος της Βουλής επέβαλε στον Κωνσταντίνο Φλώρο την υψίστη των ποινών, η οποία ωστόσο είναι χάδι. Ο κανονισμός της Βουλής έχει δημιουργηθεί με βάση τον κοινοβουλευτικό διάλογο και τα όσα έγιναν σήμερα στην αίθουσα της ολομέλειας, αλλά και έξω από αυτήν, δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο ΠτΒ: «Ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει την κτηνώδη συμπεριφορά για αυτό είναι επιεικής. Το πιο βαρύ που μπορώ να επιβάλω είναι να τον απομακρύνω με τη φρουρά για 15 μέρες από τις εργασίες του Σώματος. Χάδι έναντι της χυδαιότητας».

Λίγες ώρες αργότερα ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών συνελήφθη καθώς η πράξη του έχει κακουργηματικό χαρακτήρα και θα οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ για να απολογηθεί. Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε προηγουμένως ζητήσει την κράτηση του κ. Φλώρου στο Φρουραρχείο της Βουλής, ώστε να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφού έκρινε ότι ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών έχει παραβεί το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο αποτελεί κακούργημα η βιαιοπραγία εναντίον βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Φαινόμενα Χρυσής Αυγής στην ελληνική ακροδεξιά

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο μέσα στη Βουλή © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISS

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν καν η γροθιά για να επιβεβαιωθεί το ότι βαδίζουμε σε περίεργα μονοπάτια με την ελληνική ακροδεξιά. Τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονότα σαν εκείνο που συνέβη στην Αγγελική Δεληκάρη, λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια και τα φαντάσματα του παρελθόντος δείχνουν να έχουν βρει και πάλι θέση στην ελληνική κοινωνία φορώντας άλλο προσωπείο.

Στις εκκλησίες και με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, οι επιθέσεις σε βουλευτές που υπερψήφισαν είναι ασταμάτητες. Στη Θεσσαλονίκη η νεολαία της Χρυσής Αυγής τοιχοκόλλησε επιστολή στο γραφείο του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στην οποία τον καθιστούσε «ανεπιθύμητο σε εκδηλώσεις θρησκευτικού και πολιτικού περιεχομένου», ενώ αμέσως μετά την επίθεση στην Αγγελική Δεληκάρη, ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Παπαδόπουλος έσπευσε να δικαιολογήσει τη θύτρια.

«Όταν παραβιάζεται και φιμώνεται η συντριπτική πλειοψηφία θα έχουμε τέτοια πράγματα. Ακόμα και μέσα στην Εκκλησία πιστοί αρχίζουν να μοιράζουν σφαλιάρες» είπε μέσα στην Ολομέλεια, πριν οδηγηθεί στο πειθαρχικό του κόμματός του.

Η κανονικοποίηση της βίας τόσο στους κοινοβουλευτικούς διαλόγους, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας θα γεννά κάθε φορά φαινόμενα σαν και αυτά που ζήσαμε σήμερα στο «Ναό της Δημοκρατίας». Και αν στις τελευταίες εκλογές τα κόμματα αυτά και οι υποψήφιοι «κατέβηκαν» με τις συνήθειες των καλών Χριστιανών, τώρα πια όλοι γνωρίζουν.

Οι Σπαρτιάτες αποδείχθηκε ότι όχι μόνο έχουν άμεσες σχέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και ότι ομοιάζουν και στις πρακτικές τους, ενώ και άλλοι βουλευτές και πολιτευτές των ακροδεξιών κομμάτων πολιτεύονται με ακραία ρητορική.

Την ώρα που αρκετοί από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές των προηγούμενων εκλογών αντιμετώπισαν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο και η παρουσία τους στην Ευρωβουλή υπήρξε το λιγότερο προβληματική, οι Έλληνες αντιπρόσωποι μετατρέπουν τη Βουλή σε ρινγκ ενώ άλλοι δέχονται επιθέσεις στις εκκλησίες.

Αυτή η κανονικότητα καθρεφτίζει φυσικά ολόκληρη την κοινωνία μας και είναι μάλλον ανώφελο να πειστούμε για το αντίθετο. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε, είναι τουλάχιστον να σκεφτούμε πολύ καλά πριν από την επόμενη ψήφο, ζυγίζοντας πραγματικά το τι εκπροσώπηση θέλουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια.