Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/SOOC
ΤΕΜΠΗ

Διάγγελμα πρωθυπουργού: Τα ανθρώπινα λάθη είναι πάντα των άλλων

Όταν η κυβέρνηση αποδίδει μία τραγωδία σε έναν και μόνο αποδιοπομπαίο τράγο, είναι σαν να σου λέει ότι δε θα κάνει τίποτα για να μην επαναληφθεί.

«Όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», τόνισε χθες στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, δίνοντας το επικοινωνιακό σύνθημα για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθούσε, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και τα μπόλικα ΜΜΕ που με χαρά υιοθετούν και αναπαράγουν τη γραμμή που αυτή της δίνει, συχνά με περισσότερο πάθος και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Σημεία των καιρών.

Μάλιστα. Μία σύγκρουση τρένων το 2023 σε μια -θεωρητικά- προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 46 ανθρώπων, είναι, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσμα του κακού χειρισμού -κυρίως- ενός ανθρώπου.

Για το γεγονός πως εν έτει 2023, το σιδηροδρομικό δίκτυο και η ασφάλεια των επιβατών, εξαρτάται από τους εμπειρικούς χειρισμούς των εργαζομένων, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας από πίσω, προφανώς δεν είπε κουβέντα.

Σύμφωνοι, η απαξίωση του ΟΣΕ δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε κάτι που δημιουργήθηκε επί της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Για τη χθεσινή τραγωδία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και προηγούμενες κυβερνήσεις και υπουργοί που αγνόησαν τις εκκλήσεις και αδιαφορούσαν για το αν οι σύγχρονοι μηχανισμοί που αγοράστηκαν για να εκσυγχρονίσουν το δίκτυο τοποθετήθηκαν ή λειτουργούσαν.

Ωστόσο, επειδή η Νέα Δημοκρατία κλείνει πια την πρώτη της τετραετία και αυτή κυβερνά τον τόπο σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αποφύγει την υποκριτική απόδοση ευθυνών στον αποδιοπομπαίο σταθμάρχη και να εξηγήσει γιατί αυτή η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις των εργαζομένων του ΟΣΕ, γιατί δε συμμορφώθηκε η χώρα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής επιτροπής και γιατί κάθε απεργία στον ΟΣΕ κρινόταν με συνοπτικές διαδικασίες παράνομη και καταχρηστική.

Δυστυχώς, η φτηνή και πρόχειρη δικαιολογία του ανθρώπινου λάθους, μπορεί να πείσει μόνο το εύκολο οπαδικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας και τους δημοσιογράφους που με ευκολία αναπαράγουν άκριτα κάθε θέση της κυβέρνησης σαν την απόλυτη αλήθεια.

Τον υπόλοιπο κόσμο, που παρακολουθεί από χθες αποσβολωμένος την τραγωδία που ήταν απλά θέμα χρόνου να έρθει, δεν μπορεί ούτε να τον πείσει, ούτε να τον ηρεμήσει, ούτε να τον καθησυχάσει. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να σταματήσουν να φταίνε πάντα οι άλλοι. Το χιόνι που έπεσε νωρίς, η φωτιά που δεν είχε προηγούμενο, τα ρυπαρά κέντρα, ο σταθμάρχης και να επωμιστεί η κυβέρνηση με ειλικρίνεια, τις ευθύνες που της αναλογούν.

«Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το “ποτέ ξανά” που άκουσα στη Λάρισα να μη μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι», έκλεισε το διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσο μια φρικτή τραγωδία αποδίδεται και καταλογίζεται σε έναν και μόνο άνθρωπο, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως το αυτό το «ποτέ ξανά» δε θα είναι παρά ένα ευχολόγιο που δε μοιάζει να έχει καμία πιθανότητα υλοποίησης.

Στην τελική, καλύτερα ο πρωθυπουργός να έκλεινε το διάγγελμα λέγοντας «πάμε και όπου βγει». Θα ήταν και πιο τίμιο και πιο ταιριαστό.