ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
OPINIONS

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η ΕΔΕ δεν θα φέρει πίσω την 28χρονη

Η αστυνομία βρίσκεται στο κέντρο του κρατικού ιστού, σέβεται τον πολίτη, δεν τον εκφοβίζει, δεν τον αφήνει να δολοφονηθεί έξω από το τμήμα.

Οι γονείς της 28χρονης ενημερώθηκαν για τη δολοφονία της κόρης τους από τους δημοσιογράφους και όχι από τις αρμόδιες αρχές 12 ώρες μετά. Άλλωστε, τι ακριβώς να τους πουν οι αστυνομικοί; Πώς να τους εξηγήσουν ότι το παιδί τους πέθανε σε απόσταση λίγων μέτρων από το τμήμα, εκεί όπου βρέθηκε για να ζητήσει βοήθεια και προστασία;

Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους εγείρει διάφορα ερωτήματα όσον αφορά τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και το κατά πόσο είναι ικανή να προλάβει καταστάσεις υψίστης σημασίας που δεν βασίζονται σε κάποιο σχέδιο, όπως για παράδειγμα τον περιορισμό των φοιτητών που κατεβαίνουν σε μια πορεία (τρομερές επιχειρήσεις), αλλά στα σωστά αντανακλαστικά, αντανακλαστικά τα οποία είναι και πρέπει να είναι μέρος της συγκεκριμένης δουλειάς.

Για ακόμη μια φορά, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν κάκιστη, αργή, μια τερατώδης παρωδία που οδήγησε στην αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής. Αυτόματα, μετά από τέτοιες αντιμετωπίσεις και αποτελέσματα, αναρωτιέσαι αν το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις όταν η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι να καλέσεις τις αρχές ή να βασιστείς στο ένστικτο επιβίωσης. Η λογική λέει το πρώτο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν εντοπίζονται ούτε ψίχουλα αυτής.

Σύμφωνα με το News24/7, η 28χρονη φέρεται να είχε αντιληφθεί τον πρώην σύντροφό της να κινείται έξω από το σπίτι της και καθώς υπήρχε κακοποιητικό παρελθόν (τον είχε μηνύσει το 2020 για βιασμό και κακοποίηση), φοβήθηκε και πήγε το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα για να ζητήσει προστασία.

Όταν τα ανέφερε αυτά στην Αξιωματικό Υπηρεσίας, εκείνη της πρότεινε να κάνει μήνυση, όμως από την πλευρά της το θύμα δεν θέλησε να κάνει μήνυση γιατί όπως υποστήριξε, στο παρελθόν δεν είχε οδηγήσει κάπου. Παρ’ όλα αυτά, ζήτησε να συνοδεύσει εκείνη και τον φίλο της ένα περιπολικό στο σπίτι ώστε να τους δει ο πρώην σύντροφός της να τρομάξει και να αποχωρήσει. Εκεί της πρότεινε η αστυνομικός να καλέσουν το «100» καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο.

Φεύγοντας, η 28χρονη από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση με την κλήση να καταγράφεται. Όταν ξεκίνησε να λέει το ιστορικό στην τηλεφωνήτρια, ακούστηκαν ουρλιαχτά. Ο πρώην σύντροφός της τη δολοφόνησε με μαχαίρι. Το θύμα είχε χωρίσει, είχε μιλήσει, είχε απευθυνθεί στην αστυνομία, είχε καταθέσει μήνυση, το ιστορικό ήταν γνωστό, δολοφονήθηκε έξω από το τμήμα. Βρες το λάθος.

Η αστυνομία βρίσκεται στο κέντρο του κρατικού ιστού και αποτελεί σημαντικό πυλώνα του πολυδιαφημισμένου κράτους δικαίου που σέβεται τον πολίτη, δεν τον εκφοβίζει, δεν τον κάνει να νιώθει άβολα, δεν τον αφήνει να δολοφονηθεί λίγα μέτρα έξω από το τμήμα. Η αναποτελεσματικότητά της είναι πλέον εμφανής. Το γνωρίζαμε, απλώς τώρα μπήκε και η σφραγίδα της επισημοποίησης.

Διαβάζουμε συνεχώς πως οι γυναίκες δεν μοιράζονται το πρόβλημά τους και πως αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δολοφονούνται. Η 28χρονη είχε ακολουθήσει κατά γράμμα τη βασική «οδηγία» των ειδικών, των ανθρώπων που δεν πιστεύουν στις γυναικοκτονίες, αλλά στο «το έγκλημα δεν έχει φύλο».

Πού την οδήγησαν οι προτροπές και συμβουλές τους; Έξω από το τμήμα. Η συνέχεια γνωστή. Θα πραγματοποιηθεί ΕΔΕ, οι ευθύνες θα πέσουν στον αδύναμο και η ζωή στον πλανήτη Ελλάδα θα συνεχιστεί. Για κάποιους.