AP Photo/Markus Schreiber
OPINIONS

Η αποκαθήλωση του Nick Cave μπορεί να περιμένει

Μια -πολύ- ατυχής σύγκριση του μουσικού δεν αρκεί για να τον πετάξουμε στην πυρά της δημόσιας σφαίρας.

Μέσα σε όλα τα άγχη που αντιμετωπίζουμε πλέον καθημερινά, έχει έρθει να προστεθεί κι ακόμα ένα: η διαρκής και αδυσώπητη αποκαθήλωση των ειδώλων μας. Θες επειδή είπαν κάτι ακραίο, θες επειδή έκαναν κάποια σκοτεινή πράξη στο παρελθόν, όλο και περισσότεροι μύθοι που κάποτε θαυμάζαμε, απομυθοποιούνται, ο ένας μετά τον άλλο.

Προσωπικά, το πέρασα με τον Louie, το έπαθα και με τον Morrissey και με αρκετούς ακόμη. Ήρθε η ώρα να προστεθεί και ο Nick Cave στην παραπάνω λίστα; Ας μην είμαστε τόσο βιαστικοί, ας περιμένουμε λίγο πριν ανάψουμε τα κάρβουνα και πετάξουμε τον αγαπημένο του ελληνικού κοινού μέσα στη φωτιά.

Αν δεν έχεις παρακολουθήσει το θέμα, ιδού μια μικρή περίληψη: στο προσωπικό μπλογκ που διατηρεί ο Cave, ‘The Red Hand Files’, δύο φαν ρώτησαν τον 65χρονο Αυστραλό σχετικά με τις πολιτικές του πεποιθήσεις καθώς και πόσο ‘woke’ είναι. Στην απάντησή του, ο μουσικός μέσες άκρες εξίσωσε την άκρα δεξιά με την antifa, κατακρίνοντας κάθε ιδεολογία που αναγνωρίζει τον εαυτό της ως τη μόνη αλήθεια, ενώ υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου, θεωρώντας πως η αριστερά θέλει να φιμώσει την ακροδεξιά. Ολόκληρη η απάντησή του εδώ, για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Όπως φαντάζεσαι, μόλις η τοποθέτηση του Cave άρχισε να παίρνει διαστάσεις, οι περισσότεροι φαν του άρχισαν να του την πέφτουν και να ετοιμάζονται για μια ακόμα διαδικαστική -και διαδικτυακή- αποκαθήλωση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Έγινε ο Nick Cave, αυτός ο μελαγχολικός ποιητής και αναμφίβολα τεράστιος καλλιτέχνης, ένας τιμητής του “καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται;”, της φράσης που έχει προκαλέσει θύελλα σχολίων και συζητήσεων και στα μέρη μας;

Διαβάζοντας ολόκληρη την απάντησή του προσεκτικά, δίνεις δίκαιο στην ουσία των λόγων του. Ξεκαθαρίζει ότι ζει σε μια κατάσταση καλλιτεχνικής αβεβαιότητας και μόνιμης αναζήτησης, τάσσεται κατά των ιδεολογιών που θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια (όπως είναι και οι θρησκείες), κατηγορεί όσους πιστεύουν πως η καλύτερη αντιμετώπιση της αντίθετης άποψης είναι το να μην την αφήνεις να εκφραστεί και  καυτηριάζει τη στάση -και- της αριστεράς στο να μην αναγνωρίζει ποτέ και κανένα λάθος της.

Τα έγραψε όλα τέλεια λοιπόν ο Cave και άδικα του την έπεσαν; Όχι, προφανώς, η εξίσωση της αριστερής και της δεξιάς βίας δεν υφίσταται, δεν δικαιολογείται και δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί τεράστιο φάουλ. Το χωνευτήρι του “καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται” είναι μια συνηθισμένη πρακτική ξεπλύματος της άκρας δεξιάς, σε αυτό θα συμφωνήσουμε. Στο ότι το antifa κίνημα και η αριστερά δεν είναι υπεράνω κριτικής, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ.

Το μεγάλο λάθος του Cave, ήταν η χρησιμοποίηση του δίπολου antifa-ακροδεξιά. Τέτοιο δίπολο, δεν υφίσταται. Δεν εξισώσεις φασίστες δολοφόνους με κανέναν, δεν είναι το ίδιο οι σκόπιμες δολοφονίες με την οποιαδήποτε χρήση βίας, δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται τέτοια αντιδιαστολή. Η χρησιμοποίηση όμως κάποιων κοινών πρακτικών από τις δύο ιδεολογίες, δυστυχώς υφίσταται και θα έπρεπε να προβληματίσει την antifa και τα μέλη της, τα οποία πολλές φορές μοιάζουν υπεράνω κριτικής.

Για να το κλείσουμε, ο Nick Cave έχει δίκιο στα περισσότερα εξ όσων λέει, ένα δίκιο που το χάνει με την εξωφρενικά άστοχη εξίσωση antifa-ακροδεξιάς. Ένα λάθος που ωστόσο δεν τον κάνει ούτε φιλελέ, ούτε ισαποστασάκη, ούτε φυσικά ακροδεξιό και όμοιο του Morrisey. Δεν του αξίζει η πυρά, σε καμία περίπτωση.

Εκφράστηκε ελεύθερα, είπε κάτι απόλυτα κατανοητό και υπέπεσε σε μια χοντρή γκάφα προσπαθώντας να εξηγήσει την λογική του. Νομίζω πως αν δεν δώσει αντίστοιχα δείγματα στο μέλλον, μπορούμε να τον συγχωρήσουμε και να μην είμαστε τόσο αμείλικτοι με το παραμικρό. Το πόρισμα: αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber