ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
OPINIONS

Μενίδι: Άλλη μια γυναικοκτονία, ένας ακόμα λάθος χειρισμός από τους αρμόδιους

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως ο δράστης έπρεπε να δικαστεί, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Δικαιοσύνης όμως δεν τήρησαν τις αλλαγές στη νομοθεσία.

Η αντανακλαστική κίνηση που κάνουμε οι περισσότεροι μόλις ξυπνάμε, είναι να ανοίξουμε το κινητό μας. Το ίδιο κάναμε και σήμερα το πρωί και η πρώτη είδηση που εμφανίστηκε στο feed μας είχε να κάνει με μια ακόμη γυναικοκτονία, στο Μενίδι αυτή τη φορά.

Εκεί, μια 40χρονη -μητέρα δύο παιδιών- βρέθηκε νεκρή με ένα μαχαίρι καρφωμένο στο σώμα της, στη μέση του δρόμου. Μάλιστα, είχε καταγγείλει τρεις φορές για ενδοοικογενειακή βία τον εν διαστάσει σύζυγό της. Το αποτέλεσμα, εκτός φυσικά τραγικό, είναι και διδακτικό -από την ανάποδη. Μάθαμε -όχι ότι χρειαζόμασταν κι άλλα πειστήρια- πως δεν είναι όλοι έτοιμοι ή δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση να μάθουν από τα λάθη τους.

Βέβαια, εδώ που φτάσαμε, δεν είμαστε σίγουροι πως πρόκειται μόνο για έλλειψη διάθεσης. Όλα δείχνουν πως οι χειρισμοί της αστυνομίας ήταν σωστοί, καθώς είχε «τρέξει» όλες τις διαδικασίες, σε αντίθεση με άλλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η ανικανότητα αυτή τη φορά εντοπίζεται στα πάνω διαζώματα.

Ο 50χρονος κακοποιητής, σύμφωνα με το NEWS24/7, στις 7 Μαΐου οδηγήθηκε για τελευταία φορά ενώπιον του εισαγγελέα. O εισαγγελέας είχε στη διάθεσή του από τους αστυνομικούς όλο το ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας του συγκεκριμένου ζευγαριού και του άσκησε δίωξη, παραπέμποντάς τον στο αυτόφωρο.

Το αυτόφωρο συνήλθε κανονικά και ανέβαλε την εκδίκαση για αύριο Παρασκευή (17/05), αφήνοντάς τον ελεύθερο, ενώ όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, έπρεπε με βάση τον νέο ποινικό κώδικα, να ορίσει δικάσιμο εντός τριημέρου και να διατάξει την περαιτέρω κράτηση του δράστη έως τη δίκη του.

«Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώνεται η σοβαρότητα μιας καταγγελίας εφαρμόζονται άλλα πρωτόκολλα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Το κράτος αντιδρά και προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θύματα, η νομοθεσία έχει αλλάξει αλλά υπήρχε η δυνατότητα με βάση το νέο ποινικό κώδικα που ισχύει από την 1η Μαΐου ο δράστης να κρατηθεί. Από εκεί και πέρα γιατί αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος αυτό αδυνατώ να το σχολιάσω».

Με λίγα λόγια, έγιναν όλα λάθος. Ξανά.

Ο δράστης έπρεπε να είχε δικαστεί. Δεν δικάστηκε. Περίπου στις έξι το πρωί της Πέμπτης (16/05), η ανοχή της εκτελεστικής εξουσίας που ήρθε να πάρει τη θέση της αστυνομίας, έκανε σαφές πως δεν μπορεί να προλάβει καταστάσεις, ούτε καν να τις περιορίσει, μεγαλώνοντας τη λίστα με τις γυναίκες που δολοφονούνται ενώ είχαν προειδοποιήσει. Η 40χρονη, μάλιστα, τρεις ολόκληρες φορές.

Η ανήλικη κόρη της έτρεξε στο σημείο όταν κατάλαβε ότι η μητέρα της δεν είχε εμφανιστεί στη δουλειά και ζητούσε από τους αστυνομικούς να μάθει αν το θύμα της γυναικοκτονίας είναι η μητέρα της. «Ήρθε μια κοπελίτσα και είπε “ίσως να είναι η μαμά μου” και να κλαίει και να ωρύεται» δήλωσε στους δημοσιογράφους μία μάρτυρας.

Τι να εξηγήσεις σε αυτή την κοπέλα, πώς να της δώσεις να καταλάβει ότι οι αρμόδιοι που όφειλαν να προστατεύσουν τη μητέρα της, δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα μιας κατάστασης αν αυτή δεν αποδειχθεί σημαντική μελλοντικά, μέσω του αίματος και της αφαίρεσης μιας ζωής;

H γυναικοκτονία στο Μενίδι, αναπόφευκτα, μάς έφερε στο μυαλό τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η 28χρονη δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Όπως η 40χρονη στο Μενίδι, έτσι και η Κυριακή, είχε απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές ώστε να ζητήσει βοήθεια. Η Κυριακή πήρε για απάντηση «το περιπολικό δεν είναι ταξί», η 40χρονη τη μη τήρηση του νέου ποινικού κώδικα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες ώρες παίζεται το γνωστό πινγκ-πονγκ ευθυνών. Οι εισαγγελικές πηγές, αντικρούουν τον ισχυρισμό ότι το δικαστήριο δεν εφάρμοσε τον νέο ποινικό κώδικα και επισημαίνουν ότι, αν και πράγματι υπήρχε η δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) να δοθεί τριήμερη αναβολή, αυτό δεν θα είχε νόημα να συμβεί καθώς από τη δικογραφία απουσίαζε η ιατροδικαστική έκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και σήμερα η έκθεση αυτή δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη.

Και εμείς, βυθισμένοι στα γνωστά κόκκινα βελούδινα καθίσματα, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ένα έργο που χαρακτηρίζεται από βία, αίμα και γυναίκες που δολοφονούνται διότι δεν τις παίρνουν στα σοβαρά.