AP Photos
OPINIONS

Ο Τραμπ και η πιο σουρεαλιστική press conference των χρονικών

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ χθες ξεπέρασε και τον πιο σουρεαλιστικό εαυτό του.

Ακόμα και για τα “εγώ είμαι και κανείς άλλος δεν είναι, άλλωστε πώς θα μπορούσε να είναι, σοβαροί να είμαστε” κυβικά του πλαγιο-οπισθο-δανειό-μαλλου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η τελευταία του ενημέρωση-press-conference ήταν κάτι ΑΛΛΟ. Κάτι πραγματικά, ΑΛΛΟ. Στην κλίμακα της Τραμπ-ικής έχθρας με την πραγματικότητα, η τελευταία του ενημέρωση ήταν αυτό που λένε και στο χωριό μου off the motherfucking charts.

Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν με το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ έχει έναν απλό όσο και ΚΑΠΩΣ παράδοξο κανόνα: όσοι με επαινούν και μου γλείφουν τα παπούτσα και το δίχαλο είναι φίλοι και υποστηρικτές της αλήθειας, ενώ όσοι ΔΕΝ με υποστηρίζουν είναι κοινοί συκοφάντες και αρχιερείς των fake news ή ΦΑΚ ΝΙΟΥΖ όπως τα μάθαμε εδώ, γιατί ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μας προσωπικού είναι μαλωμένο με την αγγλική γλώσσα.

Με βάση αυτό λοιπόν τον κανόνα ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Πως απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή κριτικής, γιατί πολύ απλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ ΔΕΝ ΚΑΜΕΙ ΛΑΘΗ. Και να κάνει λάθη, τότε δεν τα έχει κάνει αυτός, αλλά κάποιος τσουτσές από το επιτελείο του που θέλει να τον υπονομεύσει και πιθανώς να συνεργάζεται με τους Δημοκράτες. Ο ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ.

Ακόμα και έτσι όμως. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ. Αυτό το οποίο έγινε στην τελευταία του press conference είναι απίθανο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τοποθέτησης του Δρ. Άντονι Φάουτσι (ξέρετε, τον κορυφαίο σύμβουλο υγείας που έχει ο Τραμπ στο επιτελείο του, τον οποίο έχει έτοιμο για “πόδι” γιατί ΔΕΝ λέει κάθε πέντε λεπτά ότι ο πρόεδρας τα έχει κάνει όλα ΕΠΕΡΟΧΑ. Μαλακία του), ο Τραμπ ανέλαβε δράση και ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως δεν είχε έρθει να ενημερώσει ΚΑΝΕΝΑΝ για την εξέλιξη του κοροναβάηρους στην χώρα.

Αντί αυτού, μετά από μια σύντομη όσο και γκρινιαρο-εκνευρισμένη εισαγωγή, δίνει εντολή ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ και αναγκάζει τους δημοσιογράφους στο ακροατήριο να παρακολουθήσουν μια παραγωγή του επιτελείου του Λευκού Οίκου, στην οποία αναφέρονται όλα τα “ψέματα” του Τύπου και γενικά πόσο υπερ-τρελο-θαυμασιο-φανταστικά τα έχει πάει ο Δόναλδ στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας που ο ίδιος αγνοούσε και σνόμπαρε πριν μερικούς μήνες.

Όλη η πρες κόνφερνας είναι ΕΔΩ, με το σόου να ξεκινάει στο 07.50:

Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει το Spinal Tap-ικό της κατάστασης, να σας εξηγήσομε πως ο νυν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ουσιαστικά ακύρωσε την κυβερνητική ενημέρωση της 14ης Απρίλη για το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί αυτήν την στιγμή τον πλανήτη, για να τα βάλει με τον Τύπο και τα ΜΜΕ, αλλά και να γκρινιάξει για το πως τον αντιμετωπίζουν εχθρικά και με απαράδεκτο τρόπο. Όλο αυτό, όχι κατά την περίοδο κάποιας προεκλογικής εκστρατείας ή κατά την διάρκεια μιας κλασσικής του συγκέντρωσης, αλλά την ώρα της επίσημης κυβερνητικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναβάηρους με το όνομα.

Όταν αυτή η μικρή λεπτομέρεια αρχίζει δε και τονίζεται από τους δημοσιογράφους που αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν αυτό το κρεσέντο “ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ”, το σόου πιάνει νέα επίπεδα ξεμαλλιάσματος, με τον Τραμπ να ξεχνάει ολότελα τον ρόλο του, τον χώρο και την σοβαρότητα της κατάστασης και να καταπιάνεται σε μικροτσακωμούς και μπηχτές με τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

Είναι ίσως μια από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές στην πλούσια συλλογή του βιβλίου “τι ζούμε ρε σεις” που γράφεται εδώ και δύο μήνες περίπου ανά τον πλανήτη και το δε σπουδαιότερο είναι πως νιώθει κανείς πως για τον Τραμπ, τα καλύτερα έρχονται. Αν άλλωστε τελικώς διώξει τον σε γενικές γραμμές “μαζεμένο” και ασφαλώς πιο λογικό Δρ Φάουτσι από δίπλα του, απομακρύνει δηλαδή ένα σημαντικό αντίβαρο λογικής από αυτά τα briefings, τότε ποιος ξέρει τι μορφή θα έχει το επόμενο σόου.

Donald Trump προεδρος ΗΠΑ συνεντευξη τυπου AP Photos

Μπορεί να φέρει κάποιον ιεροκήρυκα, σαν τον μέγιστο τσαρλατάνο και Τραμπ-ικό Κένεθ Κόουπλαντ δια να ξορκίσει τον κοροναβάηρους, όπως τόσο επιτυχημένα έχει ήδη κάμει, διότι θα σου πει “αυτός εδώ ΚΑΙ με γουστάρει ΚΑΙ τα βάζει με τον κορονατέτοιονα πως τονε λένε. Ο ΦΟΑΤΣΙ, ΦΟΥΝΑΤΣΙ ΠΩΣ ΤΟΝΕ ΛΕΝΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ”.

Μπορεί να του γυρίσει το μάτι και να βάλει την Μελάνια να βγάλει στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος γιατί ας πούμε τι έχει Μελάνια; Σε πηγάδι κατούρησε;

Γενικά είμαστε σε καλό δρόμο και θαρρώ πως απέχουμε μόλις 5-6 briefings από την μεγάλη στιγμή που ο πρόεδρας δεν θα δέχεται καν ερωτήσεις, αλλά θα δείχνει στους δημοσιογράφους ένα βίντεο 2 ωρών με λάθη που έχουν κάνει αλλά και supermix από βίους αγίων και στο τέλος των δύο ωρών θα τους λέει: “λοιπόν μαλάκες, ό,τι καταλάβατε καταλάβατε, βγάλτε μια σελίδα Α4, γράφουμε διαγώνισμα”.

Ποπ κουίζ που το λένε στο Αμέρικα.

Εδώ που φτάσαμε, πόσο πιο γελοίο θα θεωρηθεί κάτι τέτοιο δηλαδή;

Υ.Γ. Για τους φίλους του Δόναλδ που θα θιχτούν από το παραπάνω κείμενο, όταν με το καλό πήξετε κανένα βούτυρο το ξανασυζητάμε.