iStock
ΥΓΕΙΑ

Πώς το ξύπνημα στις 5 το πρωί άλλαξε τη ζωή μου

Αυτό προτείνουν life coaches και γιατροί. Αυτό κάνουν σύσσωμοι tech CEOs και celebrities (Rock, Kevin Hart). Αυτό κάνω και εγώ.

Κάθε πρωί στις έξι έβγαινα σαν κλέφτης από το εξοχικό μου στην Ναύπακτο, για να μην ξυπνήσω τη γυναίκα και το παιδί μου. Και, μαζί με την 70χρονη πεθερά μου που δεν κοιμάται ποτέ, πηγαίναμε στην κεντρική παραλία της πόλης.

Εκείνη καθόταν στις καρέκλες κάποιου κλειστού καφέ για να διαβάσει το βιβλίο της. Και εγώ πρώτα έτρεχα μία ώρα πάνω κάτω (στην πραγματικότητα περπάταγα αφού έχω μηδαμινές αντοχές). Και μετά έκανα μισή ώρα κολύμπι και έγραφα και κάποιο κομμάτι από τις δεκάδες εκκρεμότητες που είχα.

Σπίτι γύριζα στις 8.30, έχοντας προλάβει να ψωνίσω σε όλα τα μαγαζιά (φούρνος, μανάβικο, ψαράδικο, κοτοπουλάδικο) και με την αίσθηση ότι έχω ήδη ζήσει μια μέρα γεμάτη. Όλο αυτό σε καθημερινή βάση. Επί 20 ημέρες. Στις διακοπές μου. Και χωρίς κανείς να μου το επιβάλλει.

Εννοείται πως οι φίλοι μου με τρόλαραν ανελέητα. Και τότε και τώρα που συνεχίζω να το κάνω και στην Αθήνα. Προσπαθώντας κάθε μέρα να βάλω το ξυπνητήρι όλο και πιο νωρίς. Για την ώρα έχω φτάσει μέχρι και 5.50. Το οποίο ακούγεται extreme σε πρώτη ανάγνωση.

Αλλά όχι και τόσο αν το συγκρίνεις με το εξωπραγματικό 3.00 του Rock που μέχρι τις 8.00 έχει προλάβει να γυμναστεί (αερόβια και βάρη), να φάει δυο γεύματα και να μιλήσει με τους στενούς του συνεργάτες.

Αν ρωτάς γιατί υποβάλω τον εαυτό σε όλο αυτό, η απάντηση είναι απλή. Ήθελα απλώς να επιβεβαιώσω (ή να διαψεύσω) στην πράξη όλους όσους επέμεναν ότι το πρωινό ξύπνημα είναι μια από τις συνήθειες που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Ειδικά αν το «κουμπώσεις» μαζί με υποχρεωτικό επτάωρο ύπνο και καθημερινό journaling προκειμένου να ξεκαθαρίσεις στον εγκέφαλό σου πού πας, τι κάνεις και γιατί.

Θα μπορούσα να κάτσω και να σου αραδιάσω όλα τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το πρωινό ξύπνημα. Τα πιο σημαντικά εκ των οποίων και είναι:

  • Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης.
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου.
  • Παραπάνω χρόνος προετοιμασίας ενός υγιεινού πρωινού.
  • Χρόνος για πρωινή γυμναστική.
  • Καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία.
  • Μειωμένο άγχος.
  • Αυξημένη οργανωτικότητα και παραγωγικότητα.

Αλλά δεν έχει νόημα. Γιατί δε σε νοιάζει. Όπως δε σε νοιάζει απαραίτητα και το προσωπικό μου βίωμα. Εκείνο που ίσως σε ψήσει είναι το ποιοι άλλοι ορκίζονται ότι το όλο πραγματικά λειτουργεί εξαιρετικά.

Ξεκινώντας από την Jennifer Aniston που ξυπνάει καθημερινά στις 4.30, κάνει διαλογισμό (20 λεπτά) και γυμναστική (1 ώρα) πριν καν διανοηθεί να κοιτάξει σε οποιαδήποτε οθόνη έχει μπροστά της. Η Oprah Winfrey, από την άλλη, ξυπνάει πιο αργά (5.30) αλλά προλαβαίνει και εκείνη να γυμναστεί και να γυρίσει δυο τηλεοπτικές εκπομπές πριν τις 11.00 το πρωί.

Αν και το ρεκόρ κατέχει ο Mark Wahlberg που -αν τον πιστέψουμε- ξυπνάει στις 2.30 τα ξημερώματα, τρώει πρωινό στις 3.15, ξεκινάει γυμναστική στις 3.40 και καταλήγει, έτσι για χαλάρωσει, να παίζει και μια παρτίδα γκολφ στις 7.30. Ένα Instagram story που -δικαίως- τρόλαρε ανελέητα ο Ryan Reynolds.

Από εκεί και πέρα η λίστα των early risers περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τους Michelle Obama (4.30), τους CEO των AOL, General Electric, Pepsi, Fiat Chrysler, General Motors και Twitter (που ξυπνάει καθημερινά στις 5.30 και τρέχει 10χλμ.), τον Richard Branson (που ξυπνάει στις 5.45 για να απολαύσει την ανατολή του ήλιου, ακόμη και όταν είναι στο ιδιωτικό του νησί) και τον CEO της Apple, Tim Cook (εγερτήριο στις 3.45 και μετά μια ώρα ξεσκαρτάρισμα των e-mail, γυμναστήριο και Starbucks-για ακόμη ένα γύρο στα e-mails).

Αν και οι σημαιοφόροι του κινήματος είναι οι κολλητοί Kevin Hart (5.00) και Rock, με τον πρώτο να παίρνει στο κινητό τον personal trainer του για να διπλοτσεκάρει ότι είναι ξύπνιος για να μη σηκωθεί τσάμπα από το κρεβάτι.

Προσοχή. Ακόμη και αν σε ψήνει η όλη η φάση, έστω και ως δοκιμή, μην ξεχνάς ότι απαράβατος κανόνας είναι ο υποχρεωτικός 7ωρος ύπνος. Αυτός είναι απαραίτητος προκειμένου να μη διαταραχτεί το υπόλοιπο σύστημά σου (βλέπε έκκριση μελατονίνης).

Επίσης δεν γίνεται να πας από το «μάνα πιάσε ένα φραπέ» στις 11 το πρωί στο να ξυπνάς την ώρα που τελειώνουν οι τραγουδίστριες στο Frangelico το δεύτερο πρόγραμμά τους. Για να φτάσεις εκεί χρειάζεται προετοιμασία μηνών, μειώνοντας σταδιακά το πότε ξυπνάς.

Άσε που, στην περίπτωση των celebrities, αυτό που ξεχνάνε να πούνε πως, κάπου μετά το μεσημεράκι, έχουν την πολυτέλεια για ένα power nap. Κάτι που δεν ισχύει για μένα και φαντάζομαι για εσένα.

Αν, πάντως, μπεις στο τριπάκι να το δοκιμάσεις, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να βρεις ένα καλό λόγο για να ξυπνάς. Όπως να πηγαίνεις για τρέξιμο. Και το δεύτερο να απλοποιήσεις τη διαδικασία με το να έχεις βάλει τα ρούχα γυμναστικής, τα παπούτσια και το μπουκάλι με το νερό σου δίπλα ακριβώς στο κρεβάτι.

Έτσι ώστε, με το που ξυπνήσεις και πριν καν το σκεφτείς, να πάρεις τους δρόμους. Με την προϋπόθεση πάντα να έχεις πάντα το κινητό σου μακριά από το κρεβάτι ώστε να αναγκαστείς να σηκωθείς, έστω μόνο και μόνο για να πατήσεις το snooze.

Προσοχή. Υπάρχει πάντα και η αντίθετη άποψη. Εκείνη που επιμένει ότι το πρωινό ξύπνημα, που εσχάτως έχει γίνει ξανά μόδα εξαιτίας των social media, ενισχύει το burn out που ήδη χτυπάει την πόρτα σε όλους μας. Και ότι είναι παράλογο το να ξυπνάς τόσο νωρίς και καλά για χάρη του δικού σου wellness. Το οποίο δεν μπορείς με τίποτα να «χωρέσεις» οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Αν και η πραγματικότητα, όπως την έχω ζήσει εγώ, είναι ότι το πρωί κανένας δε σε ενοχλεί. Και, αν το συνηθίσεις, όσο βάρβαρο και ψυχαναγκαστικό και αν ακούγεται, όσο προδοσία στον έφηβο ή φοιτητή εαυτό σου (που δεν ξύπναγε πριν το μεσημέρι ούτε και αν έκανε σεισμό), σίγουρα θα βγεις κερδισμένος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Υπό την έννοια πάντα ότι αυτοπεποίθηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι υποσχέσεις στον εαυτό σου που τηρείς.