OPINIONS

Βασανισμός ΑμεΑ σε live μετάδοση, τι πιο σύνηθες

Για τη γενιά που έχει μάθει να καταναλώνει τα πάντα όπως ένα reel στο TikTok, τα όσα έκανε ο 42χρονος YouTuber ήταν συνηθισμένα.

Η παραδοχή είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαχθεί κάποιος από το ενοχικό σύνδρομο που τον διακατέχει. Στην περίπτωση του 42χρονου από το Κερατσίνι, βέβαια, δεν υπάρχει κάποιο ενοχικό σύνδρομο από την πλευρά του θεατή, αλλά μια ωμή παραδοχή ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό που πλήρωνε για να δει.

Οι υπόλοιποι, αυτοί που δεν είχαν ιδέα για το κανάλι του στο YouTube, το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να εξετάσουν την κατάσταση από ψηλά πριν κάνουν το γενναίο βήμα για τον σχολιασμό της. Όπως πάντα, ο σχολιασμός ανήκει στους απ’ έξω αλλά, αλήθεια, ποιος από εμάς έπεσε από τα σύννεφα και πόσοι ένιωσαν πραγματική δυσφορία με τα όσα έχουν γίνει γνωστά;

Αποτροπιασμό, λέει, προκαλούν οι πράξεις του 42χρονου YouTuber από το Κερατσίνι που κακοποιούσε σε live μετάδοση, σχεδόν καθημερινά και για ώρες, μία γυναίκα 21 ετών και έναν άντρα 25 ετών. Τα βασανιστήρια των ατόμων με νοητική αναπηρία γίνονταν κατά παραγγελία, με δωρεές που έφταναν και τα 1.000 ευρώ για κάθε challenge. Κλασική ιντερνετική τακτική για γρήγορο και εύκολο χρήμα.

Σε fast forward: «Aπό τις 18 Οκτωβρίου 2023 έως και την 1 Νοεμβρίου 2023 ο 42χρονος προέβη κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές που περιλάμβαναν εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις έναντι αμοιβής, χτυπήματα με συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας (taser gun), ξύρισμα κεφαλής, γιαούρτωμα, σε βάρος δύο νεαρών με εξασθενημένοι τη διάνοια (ενός άντρα και μίας γυναίκας) και τη μετάδοση των πράξεων σε πραγματικό χρόνο στο YouTube»

Ο «αποτροπιασμός» είναι δεδομένος για κάποιους, ας πούμε για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στο μαγικό κόσμο του TikTok και που η μόνη πηγή ενημέρωσής τους, είναι τα 3D γραφικά του Νίκου Ευαγγελάτου. Είναι λογικό το reality που έστηνε σε ένα δωμάτιο ο YouTuber να τους φάνηκε υπερβολικό.

Όσοι έχουμε πρόσβαση στις γνωστές πλατφόρμες, όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν μας έριξαν στην πολυθρόνα ή στο πάτωμα για να κλάψουμε σε εμβρυακή στάση για την αισχρή συμπεριφορά της γενιάς μας που ενισχύει, είτε με χρήματα είτε με subscribe, τις προβληματικές συμπεριφορές του κάθε 42χρονου YouTuber.

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε παρακολουθήσει το κανάλι του, σίγουρα όμως έχουμε δει reels από ένα άλλο, αντίστοιχο κανάλι που είχε κάνει και την αρχή. Κάποιοι από τους «πρωταγωνιστές» είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους εκεί, πριν βρεθούν μπροστά από την κάμερα του 42χρονου. Με λίγα λόγια, γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, απλώς έχει γίνει καθημερινότητα, ανήκει στο πλαίσιο του doomscrolling το να περνούν μπροστά από τα μάτια μας τέτοιες εικόνες και να τις θεωρούμε, αν όχι φυσιολογικές, σίγουρα συνηθισμένες.

Και η συνήθεια βασίζεται σε έναν υπόγειο ή φανερό εθισμό. Χωρίς καμία αμφιβολία, έχουμε υπάρξει εθισμένοι σε τέτοια «θεάματα», ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε, από τότε που το τηλεοπτικό κοινό, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, έδινε ραντεβού με παρόμοιες χυδαιότητες κάθε μεσημέρι και βράδυ.

Οι εικόνες αυτές, λοιπόν, δεν μας είναι άγνωστες και ούτε μας σοκάρουν, αν και δεν χρειάστηκε ποτέ τα άτομα που έβγαιναν παλαιότερα σε εκπομπές να υποστούν βασανιστήρια με taser ή να δουν τις τρίχες της κεφαλής τους στο πάτωμα από την ξυριστική μηχανή του παρουσιαστή ή της παρουσιάστριας. Ο εξευτελισμός ήταν το ζητούμενο. Το ίδιο ίσχυε τότε, το ίδιο ισχύει και τώρα. Η μόνη διαφορά είναι το μέσο. Οι δέκτες είναι οι ίδιοι.