Shutterstock
ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ

Αλλάζοντας στην τουαλέτα: η αμήχανη επιστροφή στο γυμναστήριο

Κάποια κιλά, 79 videos με προπονήσεις και αρκετές εβδομάδες μετά, μια δημοσιογράφος καταγράφει πώς βίωσε την μεγάλη επιστροφή.

Θα ήταν Σάββατο, θαρρώ, που είχα πάει στο γυμναστήριο για να κάνω crossfit και μπροστά μου, στις αλλαγές ήταν ένας κάθιδρος τύπος ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝ ΠΕΤΣΕΤΑ να εναποθέσει στα στρωματάκια. Ή να σκουπιστεί για να μην στάζει παντού. Ο κορονοϊός είχε ήδη κάνει πάρτι στον πλανήτη (η Ιταλία είχε θρηνήσει ουκ ολίγα θύματα) και έμεινα να αναρωτιέμαι αν πρέπει να φύγω ή να του επιτεθώ. Αυτό που έκανα ήταν να χρησιμοποιήσω το αντισηπτικό του τίμιου γυμναστή μας, αφού δεν είχα μαζί μου το δικό μου (μηδέ το γυμναστήριο κάποιο για το κοινό του). Τρεις μέρες μετά ανακοινώθηκε το lockdown των γυμναστηρίων.

Τρεις μήνες (και 79 videos με προπονήσεις πάσης φύσεως) αργότερα και αφότου έμαθα να ζω στο YouTube -το νιώθω πια σαν δεύτερο σπίτι μου, τον κολλητό μου φίλο- ήλθε η μεγάλη ώρα της επιστροφής. Να σου πω ότι πάω σε boutique γυμναστήριο, όπου έτσι κι αλλιώς κλείνουμε ραντεβού για τις ώρες της προπόνησης (μέσω app) και ως εκ τούτου δεν επικρατεί πανικός. Η κίνηση δηλαδή, είναι ελεγχόμενη. Κάτι που δεν ίσχυσε για τη Δευτέρα του restart. Όταν έφτασα υπήρχαν τουλάχιστον 10 άτομα στην υποδοχή και άλλοι τόσοι απ’ έξω. Ειλικρινά θα ήθελα να σου πω το λόγο, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν σταμάτησα για να πιάσω κουβέντα. Πέρασα τρέχοντας ανάμεσα από τον κόσμο και πήγα στα αποδυτήρια.

Μια στάση εδώ: παραμονή του restart η αλυσίδα των γυμναστηρίων όπου πηγαίνω έστειλε μακροσκελές e-mail με τα νέα ήθη κι έθιμα, βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Αγαπητά μας μέλη,

Όσον αφορά στους κανόνες λειτουργίας των γυμναστηρίων μας, απολογούμαστε για την καθυστερημένη ενημέρωση, η οποία οφείλεται στην αντίστοιχα καθυστερημένη και με πολλές ασάφειες και «θολά» σημεία ενημέρωσή μας από τον ΕΟΔΥ. Τα μέτρα που ακολουθούν είναι προσωρινά και να είστε σίγουροι πως θα αναθεωρούνται μέσα στις επόμενες μέρες. Για αυτό ζητάμε την κατανόηση σας για την όποια αναστάτωση καθώς και την βοήθειά σας για να εξομαλύνουμε σε πρώτο χρόνο τα όποια μικρά λειτουργικά θέματα εμφανιστούν.

Για το πρώτο διάστημα λοιπόν,

μπορείτε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ΜΟΝΟ με ραντεβού, σε συγκεκριμένη ώρα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα φυσικά με την προπόνηση που έχετε επιλέξει.
Αυτό ισχύει τόσο για τις boutique υπηρεσίες όσο και για το κλασσικό γυμναστήριο.

Αν είστε ενεργό μέλος σε ένα γυμναστήριό μας, και δεν έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας τηλέφωνο την εφαρμογή της ALTERLIFE, παρακαλούμε κατεβάστε την τώρα δωρεάν. Στην συνέχεια, επικοινωνήστε με την γραμματεία του γυμναστηρίου για να την ενεργοποιήσετε και είστε πλέον έτοιμος… όχι για να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά για να κλείσετε το ραντεβού σας. Αν δεν είστε ενεργό μέλος της ALTERLIFE, κάντε την ίδια ακριβώς διαδικασία, και όταν σας καλέσουν από το γυμναστήριο, ζητήστε να σας κλείσουν την πρώτη δοκιμαστική προπόνηση.

Όσον αφορά στα μηχανήματα δύναμης, στα ελεύθερα βάρη, και στα μηχανήματα cardio, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει και χρονομετρήσει την προπόνησή σας (ζέσταμα, ασκήσεις, διαλείμματα και αποθεραπεία) και φυσικά να είστε τυπικοί όσον αφορά στον χρόνο εκτέλεσης της. Δυστυχώς θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στην τήρηση του διαθέσιμου χρόνου παραμονής σας στο γυμναστήριο, για να διασφαλίσουμε την ασφαλή προσέλευση αλλά και αποχώρηση των μελών στα γυμναστήριά μας. Δεν θα υπάρχει περιορισμός προπονήσεων ανά εβδομάδα στο κλασσικό γυμναστήριο αλλά δυστυχώς για αρχή θα υπάρχει περιορισμός στον χρόνο παραμονής στο γυμναστήριο, σίγουρα τις ώρες αιχμής.

Ξεκινώντας για το γυμναστήριο μην ξεχάσετε να βάλετε στον σάκο την πετσέτα σας, μιας και είναι πλέον απαραίτητη η χρήση της σε όλα τα γυμναστήρια της ALTERLIFE σε κάθε προπόνηση. Το ιδανικό μέγεθος είναι 50 επί 70 εκατοστά και σας παρακαλούμε να την χρησιμοποιήσετε όπου αυτό είναι δυνατόν.

Λυπούμαστε γιατί δεν θα μπορείτε δυστυχώς να χρησιμοποιείτε για κάποιο διάστημα τα αποδυτήρια παρά μόνο για την χρήση του WC. Να είστε προετοιμασμένοι για αυτό.

Απολυμάνετε τα χέρια σας με την είσοδο στον χώρο της υποδοχής, μετά από κάθε επαφή με μηχάνημα καθώς και κατά την έξοδο σας από το γυμναστήριο. Με την είσοδο σας στο γυμναστήριο θα πρέπει να συμπληρώσετε και να υπογράψετε υποχρεωτικά ειδικό δελτίο το οποίο θα ανανεώνουμε κάθε εβδομάδα.

φόρμα

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα (βήχα, συνάχι, πυρετό, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες), ή έχετε έρθει σε επαφή πρόσφατα με άτομο που βγήκε θετικό στον κορωνοϊό, σας παρακαλούμε να μείνετε σπίτι.

Χρησιμοποιήστε τους ανελκυστήρες μόνο αν είστε μόνοι, διαφορετικά προτιμήστε τις σκάλες… καίμε λίγες θερμίδες ακόμη και γλιτώνουμε ένα μικρό μέρος της προθέρμανσης…
Και εμείς θέλουμε πολύ να έρθουμε σε επαφή μαζί σας μέσω χειραψίας ή αγκαλιάς αλλά δυστυχώς θα πρέπει να το αναβάλλουμε. Τηρείτε αποστάσεις ασφαλείας όταν επικοινωνείτε με κάποιον από το προσωπικό μας ή κάποιο άλλο μέλος του γυμναστηρίου. Το ίδιο ισχύει και για τα διαλείμματα ανάμεσα σε κάθε άσκηση… Εμείς θα έχουμε ήδη φροντίσει να δημιουργήσουμε απόσταση ανάμεσα στα μηχανήματα, αναδιατάσσοντάς τα στον χώρο και βγάζοντας εκτός λειτουργίας όσα απαιτούν οι νέοι κανονισμοί. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό ή ισοτονικό ρόφημα καθώς οι ψύκτες οσο και οι αυτόματοι πωλητές θα είναι εκτός λειτουργίας το πρώτο διάστημα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων θερμά για την κατανόηση, και υπολογίζουμε στην βοήθειά σας για να συνυπάρξουμε και να γυμναστούμε με ασφάλεια στα γυμναστήριά μας.

Όπως είδες, στα must είναι και η πετσέτα (φωτοβολίδες στον αττικό ουρανό), όπως και η συμπλήρωση ενός εγγράφου που έπρεπε να παραδώσω στη γραμματεία. Είχε τον τίτλο ‘δελτίο καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα’ όπου βεβαίωνα ότι δεν έχω νοσήσει από Covid-19, δεν έχω κάποιο από τα συμπτώματα τις τελευταίες 14 μέρες και δεν έχουν έλθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 τις τελευταίες 14 μέρες. Το συμπλήρωσα, αλλά να σου πω την αμαρτία μου, δεν το έδωσα γιατί έπρεπε να περιμένω σε ουρά δέκα ατόμων. Είπα να το κάνω όταν ο κόσμος θα είναι λιγότερος. Στα της ουσίας του πράγματος, επειδή ζω στην Ελλάδα, όπου έναν καφέ παίρνω κάθε πρωί και το 90% των φορών όποιος είναι από πίσω μου γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το distancing (πόσο ακόμα θα δοκιμαστώ σε αυτήν τη ζωή;), προφανώς και δεν επαφίεμαι στο ‘ό,τι δηλώσεις, είσαι’. Έχω αποφασίσει πως δεν περιμένω τίποτα από κανέναν και ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να προφυλάσσομαι. Αν μπορούσα βέβαια, να προτείνω κάτι στο φίλο ΕΟΔΥ, θα ήταν να βγάλει τα μισά αχρείαστα που ‘χει επιβάλει και να βάλει μια θερμομέτρηση στην είσοδο. Κάτι απλό, ταπεινό και αποτελεσματικό -τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των συνθηκών.

Στη λίστα με όσα θα με περίμεναν στην επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ήταν και το ‘κλείσιμο’ των αποδυτηρίων και των ντους, πράγματα που τα λες και λογικά. Έλα όμως, που εγώ πήγα κατευθείαν από τη δουλειά και κάπου έπρεπε να αλλάξω. Το έκανα στην τουαλέτα, όπου επιτρέπεται η πρόσβαση και μετά έπλυνα τα χεράκια μου. Έψαξα αντισηπτικό. Δεν βρήκα. Βρήκα στην αίθουσα με τα κρεβάτια του reformer (ναι, τόσο ελεγχόμενα πήγα. Τι είμαι; Κανένα γατάκι;). Από τα έξι κρεβάτια της αίθουσας, είχαμε πρόσβαση στα τέσσερα. Οι αποστάσεις ούτως ή άλλως τηρούνταν, ενώ ο κάθε ασκούμενος έχει στη διάθεση του καθαριστικά για να απολυμάνει το χώρο του, πριν τη χρήση και μετά.

Ήλθε η ώρα για να ξεκινήσουμε, με την γυμνάστρια Έλενα να εμφανίζεται με μάσκα από αυτές που φορούν οι μάγειρες, στο εξωτερικό (καλύπτει το κάτω μισό του προσώπου με πλαστική επιφάνεια). Μας θύμισε τις υποχρεώσεις μας (το καθάρισμα όλων των σημείων που ακουμπάμε) και μετά άρχισε το βράσιμο, μαζί με το πρόγραμμα. Βλέπεις, βάσει των κανονισμών ο εξαερισμός λειτουργεί περιορισμένα. Θα έλεγες ότι κάναμε hot pilates. Υγεία και αντίο στις τοξίνες. Ενόσω εκτελούσαμε τις οδηγίες της δασκάλας, μιλούσαμε και για το πόσο φανταστικά πέρασε ο καθένας στην καραντίνα. Ξέρω ότι δεν θα σε σοκάρω, αλλά κυρίαρχο θέμα ήταν πόσα κιλά πήρε ο καθένας.

Έριξα μια ματιά και στην αίθουσα του crossfit, καθώς ξεκάθαρα δεν ήμουν παλικάρι για να κάνω εκεί τον σεφτέ (της επιστροφής στο γυμναστήριο, γιατί γενικά έκανα τη γυμναστική μου, για το καλό μου και το καλό των άλλων, αν σκεφτείς πως ο ιδρώτας είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό και όταν ιδρώνω μου φεύγει και η όποια διάθεση να πλακωθώ με κάποιον). Ρώτησα και έμαθα πως από εκεί που μπορούσε να φιλοξενήσει έως 15 άτομα ο χώρος που είναι γνωστός ως ‘κλουβί’, πλέον επιτρέπονται έως 8 την ίδια ώρα, κάτι που πάει ανάλογα με τα τετραγωνικά. Έκλεισα ραντεβού για την Παρασκευή. Θα πάω με γάντια, γιατί θέλω να ζήσω και, κυρίως, ΔΕΝ θέλω να τσακώνομαι. Επίσης, θα πάρω μαζί μου και νερό, που επίσης ξέχασα να πάρω την πρώτη μέρα. Σιγά σιγά θα μπούμε σε ρυθμό. Υγεία να υπάρχει.

ΥΓ: Τίμια θα σου πω ότι είμαι ‘γραμμένη’ και σε ένα μεγάλο γυμναστήριο, όπου δεν με βλέπω να πηγαίνω σύντομα, γιατί αν κρίνω από τα υπάρχοντα μέτρα, καταλήγω στο ότι δεν είμαι των extreme games.