ORIGINALS

Έντομα: Τα ‘μακαρόνια με κιμά’ της επόμενης μέρας

Αυτή τη στιγμή τα προτιμούν οι πιο κουλ άνθρωποι του κόσμου. Προσεχώς, αναγκαστικά, θα τα τρώμε (στη μάπα) όλοι μας.

Καλοψημένοι γρύλοι με βότκα, φράουλες και καυτερές πιπεριές jalapeno, σαλάτα από τριζόνια, μακαρόνια με pesto από αλευροσκούληκα και ‘πατατάκια’ από γριλο-αλεύρι. Μερικές από τις ‘νοστιμιές’ που έρχονται προς το μέρος μας, ένεκα μόδας, υπερ-πληθυσμού και μελλοντικής Αποκάλυψης.

ramsey 

Και όμως, αν και ξέρω ότι αυτό θα γράψετε οι περισσότεροι στα comments, η φάση δεν είναι καθόλου ‘εγώ και ο γρύλος μου’. Για την ακρίβεια παίζει να είναι εγώ, εσύ και οι γρύλοι μας. Αυτοί που θα καταλήξουν (μαζί τα υπόλοιπα εντομο-πρωτοξάδελφά τους) να είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος στην Μεγάλη Πείνα που έρχεται με βήμα ταχύ προς το μέρος μας. Πάντα σύμφωνα με τη Salma Hayek, που μπορείς να την δεις εδώ να καταβροχθίζει ένα Μεξικάνικο γρύλο.

 

Και τα Ηνωμένα Έθνη που, πίσω στο 2013, δημοσίευσαν μια μελέτη που θέλει την εντομοφαγία να αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος του πως να αυξήσεις την παραγωγή τροφίμων κατά 70% ώστε να ταΐσεις τους 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα κατοικούν στη Γη το 2050. Ενώ και η ΕΕ έδωσε, ήδη πίσω στο 2011, επιχορήγηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προωθήσει το συγκεκριμένο σκοπό.

Όχι, αν εκεί πάει το μυαλό σου, δεν εννοώ στο Fear Factor και τα τέτοιου τύπου παιχνίδια, που ανάγκαζαν τους παίκτες να τρώνε έντομα. Αυτοί ήταν απλώς ακούσιοι ‘πρωτοπόροι’.

Σκέψου ότι οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στο 2020 προϊόντα από έντομα θα πουλιούνται μαζικά στα supermarkets , με μια Ολλανδική αλυσίδα να έχει ήδη κάνει την αρχή εδώ και δυο χρόνια.

Θα μου πεις, ‘γιατί, ρε φίλε, έντομα; Χάθηκαν οι αγελάδες του Θεού;’. Και θα σου απαντήσω πως οι Μίλκες χρειάζονται υπερβολικά μεγάλη ποσότητα από νερό, τροφή και γη. Αντιθέτως τα έντομα όχι μόνο προτιμούν το ‘συνωστισμό’ και μπορούν να μετατρέπουν αυτό που τρώνε πολύ πιο αποτελεσματικά σε πρωτεΐνη, αλλά είναι γεμάτα σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Επίσης, ως μπόνους, είναι και χωρίς γλουτένη.

Επώνυμοι όπως οι Lena Dunham, Edward Norton και Questlove που, όπως έγραψε στο εξαιρετικό άρθρο του το New York Magazine -το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για να το ψάξουμε λίγο παραπάνω- έχουν λάβει μέρος σε σχετικά δείπνα γνωριμίας και αναγνωρίζουν τη λογική του πράγματος. Άλλοι, όπως οι Shailene Woodley και Salma Hayek, δηλώνουν ξεκάθαρα πως αποτελούν το φαγητό του μέλλοντος.

 

Κάτι που γνωρίζουν ήδη όλοι εκείνοι οι λαοί της Ανατολής που τα καταναλώνουν μαζικά (αν και μιλάμε για μόλις 1.900 από τα 1.000.000 είδη). Ένα γεγονός που είχα τη χαρά να διαπιστώσω όταν πήγα για πρώτη φορά στο Πεκίνο. Εκεί που δοκίμασα, στην περίφημη νυχτερινή αγορά, πάνω από 20 διαφορετικά είδη -έναντι 0.50 με 1 ευρώ το πιάτο- σε ένα ‘όργιο’ εντομοφαγίας από το οποίο βγήκα ζωντανός και γεμάτος ενέργεια.

Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι η Jessica Simpson. Συγκεκριμένα η ίδια (δείτε την στο βίντεο, από 7.30 και μετά, να ξερνάει αφού δοκιμάζει ψητό γρύλο στην Ταΐλάνδη) και οι όμοιοί της Δυτικοί, που δεν μπορούμε να συνηθίσουμε με τίποτα την ιδέα.

Αυτό ακριβώς που έρχονται να αλλάξουν προσπάθειες όπως η Tiny Farms, επενδύτρια στην οποία είναι η Arielle Zuckerberg, που στόχο έχει τη μαζική ‘καλλιέργεια’ τριζονιών, hip φούρνοι στο Brooklyn που σερβίρουν cookies από αλεύρι που είναι φτιαγμένο από σκαθάρια και  δεκάδες startups όπως το Seek, δια χειρός μιας πρώην executive του Ralph Lauren, που φτιάχνει energy bars (αλλά και παγωτό) από έντομα.

Το ίδιο που επιχειρούν συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής όπως ο πρωτοπόρος ‘Eat-a-Bug Cookbook’ David George Gordon που μας δίνει και το ‘εδώ το άκουσες πρώτη φορά’ tip ότι τα κηροσκούληκα -που τρέφονται με μήλα και μέλι- είναι τα πιο γευστικά από τα σκουλήκια, με γεύση φουντουκιού και σεφ όπως ο Don Peavy.

Όπως και να’χει, για να μην το κουράζουμε, ‘ανάγκα και οι θεοί πείθονται’. Πόσο μάλλον πεινασμένοι άνθρωποι. Απλώς είναι καλύτερο να είσαι hipster και να το δοκιμάσεις οικειοθελώς και πρώτος, παρά να σε βάλει κάποιος με το ζόρι, όπως έκανε ο Jay Leno στην Jessica Biel όταν την ανάγκασε να φάει ένα καλυμμένο με σοκολάτα τριζόνι (δες το βίντεο στο 0.40) προκειμένου να της επιτρέψει να προμοτάρει την ταινία της.

Και τώρα, μετά από όλα αυτά, το δικαιούσαι ένα ‘εσύ και ο γρύλος σου’. Απλώς ελπίζω να έχεις αρχίσει να τον κοιτάζεις με ελαφρώς διαφορετικό βλέμμα.