Γιώργος Βιτσαράς / AP
ΒΑΛΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Φόβος, Ηλίας, Μπάλλος: Οι πιο ευφάνταστες ονομασίες κακοκαιρίων στην Ελλάδα

Μερικά από αυτά τα ονόματα, τα έχουμε ήδη ακούσει. Άλλα, περιμένουμε να μας επισκεφτούν εντός του 2023.

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, η Δυτική Ελλάδα, κυρίως, δέχθηκε ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές. Οι μεγαλύτερες φαίνεται πως σημειώθηκαν στο Μεσολόγγι, όπου, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση προκάλεσαν προβλήματα στο καταφύγιο καϊκιών της πόλης.

Το όνομα της κακοκαιρίας που για την ώρα δεν έχει πλήξει ακόμη την Αττική, είναι «Φόβος». Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο εντυπωσιακές ονομασίες κακοκαιριών που έχει δοθεί ποτέ στην Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά μερικά από τα πιο ιδιαίτερα ονόματα που είτε είχαμε ακούσει στο παρελθόν, είτε πρόκειται να βρούμε μπροστά μας κατά τη νέα χειμερινή σεζόν.

Φόβος

Τον αναφέραμε και παραπάνω. Ο Φόβος μπαίνει φυσικά στην πρώτη θέση. Όσο να ‘ναι, δεν πρόκειται και για το πιο ψύχραιμο όνομα που έχει δοθεί ποτέ σε κακοκαιρία. Ίσως, βέβαια, με αυτόν τον τρόπο, θέλαμε να ξορκίσουμε το κακό. Αυτή τη φορά, τα πήγαμε καλά, καθώς δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές.

Μερικά ακόμη αντίστοιχα ονόματα: καταστροφή, θεομηνία, «θα πεθάνουμε όλοι». Ιδέες υπάρχουν.

Ηλίας

Καμία επίθεση στους Ηλίες αυτού του κόσμου, αλλά εντάξει ας το παραδεχτούμε. Δεν υπάρχει κακοκαιρία που να έρχεται και να λες: «Ο Ηλίας είναι ένα καλό όνομα για αυτή». Πρώτα απ’ όλα, μια τέτοια κακοκαιρία δεν μπορείς να την πάρεις στα σοβαρά. Βέβαια, μπορεί να έρθει αυτό το κύμα – το οποίο υπολογίζουμε στην Ελλάδα εντός του 2023 σύμφωνα με την ΕΜΥ – και να τραβάμε τα μαλλιά μας με αυτά που θα δούμε. Μέχρι τότε, ας περιμένουμε.

Μερικά προτεινόμενα ονόματα ακόμη: Μήτσος, Σάκης, Κώστας.

Μπάλλος

Δύο είναι τα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη συγκεκριμένη λέξη: τον παραδοσιακό χορό του Αιγαίου και την εντυπωσιακή παραλία στην Κρήτη. Από τον Οκτώβριο του 2021, όμως, απέκτησε και μια ακόμη ιδιότυπα. Αυτή της κακοκαιρίας. Το πέρασμα του Μπάλλου ήταν όντως ισχυρό. Οι χοροί, όμως, δεν μας πάνε.

Αντίστοιχα ονόματα προς αποφυγή: Τσάμικο, «Συρτό στα Τρία» και Καλαματιανό.

Διομήδης

Αυτή η κακοκαιρία ήταν εντελώς διαφορετική από όλες τις άλλες. Κι αυτό γιατί έφερε χιόνια, αντί για βροχές και ανέμους. Αυτό, όμως, έπρεπε να το περιμένουμε. Άλλωστε μια κακοκαιρία με το όνομα Διομήδης δε θα μπορούσε να ήταν συνηθισμένη.

Ανάλογες ονομασίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν: Ηρακλής, Δίας, Ερμής, Ορφέας. Λάθος. Τον τελευταίο τον περιμένουμε το 2023.

Εύα

Η συγκεκριμένη κακοκαιρία δεν μπήκε στη συγκεκριμένη λίστα εξαιτίας του ονόματός της. Μπήκε, επειδή δεν ήταν ακριβώς κακοκαιρία. Τουλάχιστον, όσο μεγάλη περιμέναμε να ήταν στην Αθήνα. Ας έρθουν κι άλλες σαν κι αυτή.

Ιδανικό παραπλήσιο όνομα: Αδάμ.