ORIGINALS

Η αναδοχή είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις και αυτά τα Χριστούγεννα

Λίγα λόγια για τους Αναδόχους της ActionAid Hellas. Για μια απόφαση της στιγμής που έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή αρκετών ανθρώπων. Ο ένας από αυτούς είσαι εσύ.

Είναι δύο τα σημεία στο χρόνο που θα θυμάσαι για πάντα αν γίνεις Ανάδοχος παιδιού στην ActionAid Hellas. Η πρώτη είναι εκείνη που αποφάσισες να μπεις στο http://www.actionaid.gr/ και να συμπληρώσεις τη φόρμα για να γίνεις Ανάδοχος. Η δεύτερη και σημαντικότερη είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι το καλό που προσφέρεις στον κόσμο γύρω σου με αυτή την τόσο απλή πράξη. Πότε έρχεται αυτή η στιγμή της συνειδητοποίησης; Θα καταλάβεις πιθανότατα αφού διαβάσεις τις επόμενες παραγράφους.

Σε αυτό το κείμενο θα σου πω τη δική μου ιστορία Αναδοχής με την ActionAid Hellas. Πιο πολύ γιατί είμαι σίγουρος ότι μέσα σε αυτή την ιστορία θα συναντήσεις πολύ γρήγορα τον εαυτό σου. Και θα συνειδητοποιήσεις ότι το να προσφέρεις κάθε μήνα στα παιδιά και το μέλλον αυτού του τόπου, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αλλά και τους ανθρώπους γύρω σου.

Βλέπεις η απόφαση να γίνω Ανάδοχος ήρθε αρκετά παρορμητικά πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Είχα βιώσει την παρουσία της ActionAid στο σπίτι μου πολύ παλαιότερα σαν έφηβος, με την μητέρα μου να λαμβάνει γράμματα από παιδιά στην Αφρική και εμένα να στέκω σχετικά αδιάφορος στο θέαμα. Ήξερα τι ήταν και τι αντιπροσώπευε η οργάνωση. Αλλά χρειάστηκαν παράλογα πολλά χρόνια για να σπρώξω τον εαυτό μου να συμπληρώσω την αίτηση και να ανυπομονώ για το πρώτο γράμμα από το Ανάδοχο Παιδί.

 

Δεν θα σας πω για τον Tanatswa και την καθημερινότητά του στην Ζιμπάμπουε όπου μένει με την οικογένειά του. Είναι άλλωστε εκατομμύρια τα παιδιά και οι ενήλικες που βοηθά η οργάνωση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, μέσα από προγράμματα δια βίου μάθησης, μέσα από συνεταιρισμούς, ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τόσα μα τόσα πολλά που μπορείς πολύ εύκολα να μάθεις, αρκεί να δώσεις λίγη προσοχή στα φυλλάδια, τα κείμενα και τα newsletter που καταφθάνουν μαζί με μπόλικη καλά κρυμμένη αγάπη στο inbox σου παρέα με την επικοινωνία.

Αλλά τον πρώτο καιρό, θα τα βάζεις όλα αυτά στην άκρη. Θα σε νοιάζει μόνο “το παιδί”. Να λάβεις ένα ακόμα γράμμα, να δεις μια ζωγραφιά, να την δείξεις ενδεχομένως στους δικούς σου και να γεμίσεις λίγο αυτό το κενό της προσφοράς που είχες αφήσει να μεγαλώνει μέσα σου, αδιαφορώντας για όσα γίνονται γύρω σου. Εγωιστικά. Γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό να σε νοιάζει πιο πολύ να γεμίσεις το δικό σου κενό από το να σώζεις μια άλλη ζωή.

 

Και κάπου εκεί, από μια ειδοποίηση που λαμβάνεις για όσα έγιναν στην κοινότητα του “παιδιού σου”, από ένα newsletter με μερικά στοιχεία, από μια νέα φωτογραφία που βλέπεις το παιδί σε ένα έργο της οργάνωσης, από τα λόγια ενός φίλου σου που πήγε ταξίδι με την ActionAid, το κενό γεμίζει μονομιάς. Σαν να ανακάλυψες ένα καινούριο κόσμο γύρω σου, σαν όλη αυτή η χαρτούρα, που μέχρι εκείνο το σημείο πετούσες αδιάφορα στον κάδο, να είχε πλέον φωνή και νόημα.

Και αρχίζουν να σε ενδιαφέρουν οι ειδήσεις, αρχίζεις να διαβάζεις τις προσωπικές ιστορίες, ξανακοιτάς τα γράμματα του παιδιού και διαβάζεις πράγματα που μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχες προσέξει. Συνειδητοποιείς ότι αυτό που προσφέρουν τα χρήματα που δίνεις κάθε μήνα δεν εξαντλείται στον βιοπορισμό ενός παιδιού και μερικά χρωματιστά γράμματα. Τα χρήματά σου μετατρέπονται σε έργα υποδομών, σε σχολεία και θρανία, σε πηγάδια ανεύρεσης καθαρού νερού, σε ιατρικές υποδομές, σε έμψυχο δυναμικό στις χώρες που το έχουν ανάγκη, σε προγράμματα στήριξης κακοποιημένων γυναικών, σε προγράμματα που παίρνουν από το χέρι ανθρώπους και τους δίνουν τα εργαλεία να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή.

Ξαφνικά το ποσό που βγαίνει κάθε μέρα από τον λογαριασμό σου δεν μοιάζει καθόλου μεγάλο. Για την ακρίβεια μοιάζει πολύ λίγο μπροστά σε εκείνο που προσφέρεις. Δες το φετινό διαφημιστικό της ActionAid Hellas που αποτυπώνει αυτή την τεράστια διαφορά ανάμεσα σε εκείνο που προσφέρεις και εκείνο που στερείσαι.

 

Είχα τη χαρά να ταξιδέψω δύο φορές μαζί με άλλους Αναδόχους της ActionAid. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά για τις περιπέτειές μας στην Ουγκάντα και την Τανζανία και όσα βιώσαμε εκεί. Το πιο σημαντικό όμως για εμένα, αυτό που δεν έχουν δυστυχώς όλοι την δυνατότητα να δουν από κοντά είναι ακριβώς αυτό που περιέγραφα παραπάνω. Το γεγονός ότι αυτό το λίγο που προσφέρεις εσύ, πολλαπλασιάζεται σε σημασία και βοήθεια και φτάνει σε τόσες και τόσες κοινότητες που παλεύουν με θεμελιώδη προβλήματα. Φτάνουν σε ανθρώπους ξεχασμένους από κάθε μορφή ανθρώπινης αρωγής. Φτάνουν σε αδικημένους αυτής της γης οι οποίοι ρεαλιστικά δεν έχουν τρόπο διαφυγής από την ανέχεια.

 

Δεν φτάνουν τα λόγια για να σου πω πόσο γεμάτος νιώθω κάθε φορά που σκέφτομαι την ActionAid και όσα έχουμε κάνει μαζί. Γιατί μπορεί η προσφορά μου να είναι μικρή, μπορεί να είμαι κι εγώ απλά ένας Ανάδοχος αλλά αυτό που κερδίζεις είναι το δικαίωμα να νιώθεις και να λες ότι έχεις κάνει κάτι κι εσύ μαζί με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά αγώνα για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Αυτά τα Χριστούγεννα μπορείς να ξεκινήσεις κι εσύ τη δική σου μαγική διαδρομή με την ActionAid Hellas. Είτε με το να γίνεις εσύ Ανάδοχος Παιδιού είτε με το να χαρίσεις αυτή την όμορφη εμπειρία σε κάποιο δικό σου αγαπημένο πρόσωπο.

* Οι φωτογραφίες είναι του Νικόλα Μάστορα από τα ταξίδια με την ActionAid Hellas