ORIGINALS

Οι 13 φυλές των ταξιτζήδων

Πολιτικούς αναλυτές, συνωμοσιολόγους και Δον Ζουάν. Απ’ όλα έχει ο κίτρινος μπαχτσές.

Έτερος, διαδρομή από Συγγρού, αποβιβάζων. Καλώς το παλικάρι. Πού πάμε; Δεν σε πειράζει να κάνουμε έναν μικρό κύκλο πρώτα, μια μικρή βόλτα ώστε να παρατηρήσουμε μαζί τις φυλές των οδηγών ταξί; Θα τα αφαιρέσω στο τέλος από το ρολόι.

Πολλά από τα είδη ταξιτζήδων που θα δούμε θα τα αναγνωρίσεις με ευκολία κι εσύ. Όλοι μας έχουμε πολλές ιστορίες και περιπέτειες να διηγηθούμε από τουλάχιστον μια αξέχαστη κούρσα που έχουμε βιώσει στο παρελθόν.

 

Ο κλασικός ο Έλληνας ο ταξιτζής ζει ακόμα ανάμεσά μας και θα τον συναντήσεις στο μικρό κίτρινο βασίλειό του στις παρακάτω μορφές. Δεν πιστεύω να σε ενοχλεί το τσιγάρο, αν θέλεις κάπνισε. Βάζουμε την ταρίφα να μετράει και φύγαμε:

Οι “τι ομάδα είσαι φιλαράκι;

 

Παθιασμένοι με τα αθλητικά, δεν θα χάσουν το παραμικρό δευτερόλεπτο από την στιγμή που θα μπεις στο ταξί. Θα σε ρωτήσουν κατευθείαν τι ομάδα είσαι και θα ξεκινήσουν την αγόρευση.

Το πόσο συμμετέχεις στην κουβέντα δεν έχει καμία σημασία. Έτσι κι αλλιώς, θα ακούσουν μόνο αυτά που θέλουν να ακούσουν. Εσύ πάντως θα ακούσεις σίγουρα μπόλικο αθλητικό παρασκήνιο, πληροφορίες εκ των έσω και αρκετά “τα ξέρω εγώ καλά αυτά, παλιά πήγαινα γήπεδο συνέχεια αλλά τώρα έχω αηδιάσει”.

Εννοείται πως δεν θα παραλείψουν να μοιραστούν μαζί σου και μια σούπερ εμπιστευτική ιστορία από τότε που γύρισαν έναν ποδοσφαιριστή σπίτι μετά από έναν αγώνα κι εκείνος τους αποκάλυψε όλο το καυτό παρασκήνιο και τα άπλυτα της ομάδας τους, γιατί ως γνωστόν στο ντιβάνι του ψυχολόγου και στο κάθισμα του ταξί τα αποκαλύπτουμε όλα.

Ο σταθμός που ακούνε: Sport24 Radio.

Το ταξί τους είναι: Skoda Octavia.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Το λάβαρο της ομάδας τους σε κάποιο διακριτικό σημείο του ταξί.

Οι πολιτικοί αναλυτές-κοινωνιολόγοι

Μοιάζουν αρκετά με τους φανατικούς των αθλητικών, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ανήκουν και στις δύο κατηγορίες και διαλέγουν το θέμα της συζήτησης ανάλογα με την επικαιρότητα.

Αντικαθιστούν την ερώτηση “τι ομάδα είσαι;” με το ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες “πώς βλέπεις τα πράγματα;” και ανάλογα με την απάντηση ξεκινούν την ανάλυση. Πολιτική επικοινωνία, κοινωνιολογία, ιστορία, οικονομικά, κανένας τομέας δεν ξεφεύγει από τους οδηγούς-επιστήμονες οι οποίοι αν είχαν θέση στην κυβέρνηση θα έλυναν τα προβλήματα της χώρας, της παγκόσμιας φτώχειας, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της πιθανής επίθεσης εξωγήινων μέσα σε μερικές ώρες.

Ο σταθμός που ακούνε: Real FM αν είναι αντιμνημονιακοί, ΣΚΑΪ αν είναι μνημονιακοί.

Το ταξί τους είναι: Mercedes.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Σκόρπιες εφημερίδες από περασμένη έτη.

Οι συνωμοσιολόγοι

Ξέρουν κάθε καλά κρυμμένο μυστικό του πλανήτη. Ποιος σκότωσε τον Κένεντι, ποιος κρύβεται πίσω από την Τρόικα, ποιος σκότωσε τον Κομπέιν (αν ξέρουν ποιος είναι ο Κομπέιν) και τι έγραφε το χαρτάκι της Μαίρης Γεώρτση από το Bar.

Η πηγή τους είναι πάντα “κάποιος που τους τα λέει από μέσα και τα ξέρει καλά” και δεν δέχονται καμία αμφισβήτηση επί των αποκαλύψεών τους. “Τι νομίζεις, έτσι απλά είναι τα πράγματα, εγώ θα στα πω”, συμπληρώνουν ανάμεσα στις αποκαλύψεις για περισσότερο στόμφο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πάντα ξεκινάνε και καταλήγουν σε μια τεράστια παγκόσμια συνωμοσία την οποία γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωπο στον κόσμο, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να είναι οδηγοί ταξί.

Ο σταθμός που ακούνε: Σιγά μην ακούνε τα ραδιόφωνα που μας κάνουν πλύνουν εγκεφάλου.

Το ταξί τους είναι: Toyota Prius.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Κρυμμένα μικρόφωνα.

Οι Δον Ζουάν του τιμονιού

 

Το ταξί τους είναι απλά ένα αυτοκινούμενο κρεβάτι. Σε όλη τη διαδρομή διηγούνται τις ερωτικές τους περιπέτειες με επιβάτες γένους θηλυκού. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για πράγματι εμφανίσιμους οδηγούς ή για διασταύρωση του Θύμιου Μπακατσιά με τον Κουασιμόδο.

Η επιτυχία τους με το αντίθετο φύλο είναι αδιαπραγμάτευτη και μάλιστα επισφραγίζεται μέσα στο ταξί για περισσότερη δόξα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι Δον Ζουάν του τιμονιού δεν θα διστάσουν να κορνάρουν σε κάθε θηλυκό με το οποίο θα διασταυρωθούν και να σε ρωτήσουν όλο νόημα “να το πάρουμε το κορίτσι;

Ο σταθμός που ακούνε: Love Radio.

Το ταξί τους είναι: Mercedes.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Προφυλακτικά.

Οι σύμβουλοι σχέσεων

Πολλές φορές πρόκειται για τους Δον Ζουάν του τιμονιού, τόση συσσωρευμένη πείρα πάνω στις γυναίκες, οφείλει να μοιραστεί. Δεν είναι όμως απαραίτητο, μπορεί να έχουμε και την περίπτωση ενός οικογενειάρχη ο οποίος απλά κατέχει μπόλικη σοφία στο επίμαχο ζήτημα των ερωτικών σχέσεων.

Θα ξεκινήσουν με το καίριο ερώτημα “εσύ φιλαράκι έχεις κοπέλα;”. Ανάλογα με την απάντηση, θα προσαρμόσουν και την συμβουλή τους. Πώς θα βρεις κορίτσι, πώς θα το κρατήσεις, πότε να την παντρευτείς, πώς να βγάλετε το πρώτο σας παιδί.

Μην ανησυχείς καθόλου, προβλέπονται συμβουλές για κάθε στάδιο της ερωτικής σου ζωής.

Ο σταθμός που ακούνε: Sfera.

Το ταξί τους είναι: Skoda Fabia.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Φορητό ντιβάνι.

Οι υποχόνδριοι

Μανιακοί με την καθαριότητα και την τάξη του οχήματος. Ξέρεις, αυτοί που έχουν τα αυτοκόλλητα “Σιγά τις Πόρτες”. Το ταξί τους είναι μονίμως στην πένα και η μυρωδιά του καθαριστικού ξεχωρίζει.

Πριν μπεις στο αυτοκίνητο σε τσεκάρουν από πάνω μέχρι κάτω κι αν έχεις το θράσος να κουβαλάς έστω και την παραμικρή βρωμιά στα παπούτσια σου, θα σε βάλουν να τα καθαρίσεις για να κερδίσεις την πολυπόθητη είσοδο στο ταξί.

Η μόνη κουβέντα που θα ανοίξουν μαζί σου αφορά το αυτοκίνητο και μόνο αυτό. Πότε έκαναν το τελευταίο του σέρβις, σε τι κατάσταση βρίσκεται η πλαφονιέρα και πόσο θλιβερό είναι το γεγονός ότι το βράδυ προβλέπεται βροχή, ενώ μόλις χθες το αυτοκίνητο πήγε πλύσιμο. Αυτά είναι τα προβλήματα.

Ο σταθμός που ακούνε: Μελωδία.

Το ταξί τους είναι: Μια πεντακάθαρη Mercedes.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Άζαξ και πανάκι.

Οι μπουζουκόβιοι

 

Το ραδιόφωνο στη διαπασών με ελληνικά καψουροτράγουδα και ατέλειωτο πόνο. Το ταξί σκοτεινό, ακόμη και μέσα στο καταμεσήμερο και η συμμετοχή στο τραγούδι και τον πόνο του τραγουδιστή απαραίτητη.

Ξέρουν όλους τους στίχους από κάθε τραγούδι και η μόνη στιγμή που διακόπτεται το σιγοντάρισμα και το γενικότερο νιώσιμο είναι όταν συνεννοούνται στον ασύρματο με το συνάδελφο για την μεγάλη Σαββατιάτικη έξοδο σε κάποια πίστα για λίγο live πόνο.

Ο σταθμός που ακούνε: Derti Fm.

Το ταξί τους είναι: Skoda Octavia.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Κομπολόι κι ένα μπουκάλι ουίσκι.

Οι αμίλητοι

Μακράν η πιο τρομακτική κατηγορία. Δεν ανοίγουν το στόμα τους καθόλου, παρά μόνο για να σε ρωτήσουν που πας. Έπειτα, το λόγο παίρνει η σιωπή. Η απόλυτη σιωπή. Η αμηχανία πλημμυρίζει το ταξί και εσένα σε βασανίζει το ερώτημα “τι μπορεί να σκέφτεται ο οδηγός”.

Μέσα στο κεφάλι του μπορεί να συμβαίνουν τα πάντα. Απ’ το να σκέφτεται απλά τη διαδρομή μέχρι να οργανώνει κάποιο σχέδιο για την καταστροφή της ανθρωπότητας. Εσύ όμως δεν θα μάθεις ποτέ.

Το θετικό είναι ότι με τον αμίλητο οδηγό εξασφαλίζεις κάποια λεπτά ησυχίας. Το αρνητικό είναι ότι τα λεπτά αυτά περνάνε τόσο αργά που όταν πια κατέβεις αισθάνεσαι ότι η διαδρομή κράτησε μερικά χρόνια.

Ο σταθμός που ακούνε: Το ραδιόφωνο παραμένει κλειστό. Φυσικά.

Το ταξί τους είναι: Ford Focus.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Πλαστικό ποτήρι με φραπέ μερικών ωρών.

Οι “εγώ φίλε δεν είμαι ταξιτζής”

Φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν από τα πρώτα δευτερόλεπτα πως δεν είναι ταξιτζήδες, όμως η ζωή κι η μοίρα τα έφεραν έτσι ώστε να βρεθούν στο τιμόνι ενός κίτρινου οχήματος. Σπεύδουν να σου αποκαλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις σπουδές τους και την προηγούμενη δουλειά τους, εξηγώντας σου με κάθε λεπτομέρεια πώς κατέληξαν να εργάζονται στο ταξί.

Πρώην μηχανικοί, επιχειρηματίες, απόφοιτοι του Πολυτεχνείου και ιδιοκτήτες μπαρ κατέληξαν να εργάζονται ως ταξιτζήδες και για κάποιο λόγο φροντίζουν να σε ενημερώσουν για το πλήρες βιογραφικό τους, λες και ολόκληρη η διαδρομή είναι ένα τεράστιο, άβολο interview.

Ο σταθμός που ακούνε: Στο Κόκκινο.

Το ταξί τους είναι: Μισό-μισό με κάποιον συνέταιρο. “Μόλις βρουν κάτι καλύτερο θα δώσουν το μερίδιό τους”.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Μερικά σκόρπια βιογραφικά να βρίσκονται.

Αυτοί που μιλάνε συνέχεια στο τηλέφωνο

 

Όση συζήτηση θα πιάσεις με τον αμίλητο οδηγό, άλλη τόση θα πιάσεις και έναν από τους οδηγούς που μιλάνε συνέχεια στο τηλέφωνο. Η μόνη -και σημαντική- διαφορά είναι ότι δεν θα απολαύσεις ούτε δευτερόλεπτο ησυχίας.

Οι συγκεκριμένοι οδηγοί δεν αφήνουν δευτερόλεπτο το τηλέφωνο από το αυτί τους, μιλώντας στη γυναίκα τους, στην μητέρα τους, σε έναν συνάδελφο ή έναν κολλητό φίλο. Το άβολο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι καταλαβαίνεις πάντα σε ποιον μιλάνε και μαθαίνεις πολλές περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή τους απ΄όσες θα ήθελες να ξέρεις.

Οι αυθεντικοί και αληθινοί μανιακοί ομιλητές δεν κλείνουν ούτε καν όταν πρέπει να τους δώσεις οδηγίες. Αρκούνται σε ένα απλό “μισό λεπτάκι γιατί πήρα ένα παλικάρι” και συνεχίζουν.

Ο σταθμός που ακούνε: Δεν μπορείς να καταλάβεις. Είναι πολύ χαμηλά για να μπορούν να ακούν το τηλέφωνο.

Το ταξί τους είναι: Toyota Avensis.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Φορτιστής κινητού.

Οι γυναίκες οδηγοί

Μια από τις αγαπημένες μου κατηγορίες. Αποτελούν τη μειονότητα στον ανδροκρατούμενο χώρο των ταξιτζήδων, ωστόσο συνήθως είναι ευγενικές, ομιλητικές και κυρίως, καλές οδηγοί.

Θα σου πιάσουν μια φυσιολογική κουβέντα και έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο ότι δεν θα αρχίσουν να μιλάνε για γυναίκες και να κορνάρουν όποτε περνάνε δίπλα από ένα θηλυκό.

Λίγο είναι αυτό;

Ο σταθμός που ακούνε: Galaxy.

Το ταξί τους είναι: Peugeot 407.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Αρωματικό χώρου.

Οι πιτσιρικάδες με τα φτιαγμένα αυτοκίνητα

 

Φρέσκος κάτοχος άδειας ταξί, νεαρός σε ηλικία, με όρεξη να ασχοληθεί με το αυτοκίνητο και ακόμη περισσότερη όρεξη να τρέξει.

Το ταξί του διαθέτει ειδικά φωτάκια, χαμηλωμένες αναρτήσεις, έξτρα άλογα και αεροτομή και ξεχύνεται σαν τον άνεμο στους ελληνικούς δρόμους. Αν η ταχύτητα δεν είναι η μεγαλύτερη σου λατρεία, δεν θα περάσεις πολύ καλά. Αν πάλι είσαι κι εσύ “αμαξάκιας”, θα περάσεις τέλεια αναλύοντας την τελευταία λέξη της μόδας στα μοτέρ και τις φιλτροχοάνες.

Ο σταθμός που ακούνε: CD με ηλεκτρονική μουσική στη διαπασών.

Το ταξί τους είναι: Χαμηλωμένο Opel Astra.

Απαραίτητο αξεσουάρ: Νιτρομπούκαλο (όχι Μιλκομπούκαλο Ηλία, μη χαίρεσαι).

Οι φρέσκοι στο κουρμπέτι

Προσοχή, είναι σημαντικό να τους διαχωρίσουμε από τους “εγώ φίλε δεν είμαι ταξιτζής”. Όταν λέμε φρέσκος εννοούμε και ηλικιακά.

Θα τους καταλάβεις επειδή βασικά, θα στο πουν ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα σου ζητήσουν οδηγίες καθώς δεν θα ξέρουν ούτε το δρόμο που πηγαίνεις ούτε την γενικότερη περιοχή, εκτός κι αν ζητήσεις κούρσα για το διπλανό τους σπίτι.

Τους αγαπάμε γιατί έχουν το ψάρωμα που όλοι μας έχουμε στις πρώτες ημέρες μιας νέας δουλειάς και τους νιώθουμε απόλυτα. Παράλληλα, ανυπομονούμε να δούμε σε ποια κατηγορία θα καταλήξουν όταν παλιώσουν, καθώς αυτή η φυλή είναι κάτι σαν το NCAA και οι νεαροί οδηγοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη λίγκα, το ΝΒΑ των ταξί με μόνιμο κομισάριο τον Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Ο σταθμός που ακούνε: Εν Λευκώ.

Το ταξί τους είναι: Toyota Prius.

Απαραίτητο αξεσουάρ: GPS.

Τέλος διαδρομής, δεν πιστεύω να θέλεις απόδειξη;