© Tatiana Bolari Eurokinissi/POOL/SOOC
BUZZ

Οι πιο Ανδρέας Λοβέρδος στιγμές του πρώην -πια- μέλους του ΠΑΣΟΚ

Το μεγάλο love story με τον Άδωνι, η στιγμή που λίγο έλειψε να «πλακώσει τον Τσίπρα στις μπουνιές», οι ταβέρνες και η χαμένη ευκαιρία να γίνει drummer σε περιοδείες.

Παίρνει το καπελάκι του και φεύγει ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι όπως το 2012 που, εντάξει, υπήρξε μια αψιμαχία, ένα καυγαδάκι και άφησε τον πράσινο ήλιο του Παπανδρέου για να κάνει τη δική του «ριζοσπαστική κίνηση». Τότε, έκανε την επανάστασή του. Ήταν μια ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ, όπως έλεγε και το όνομα της παράταξης που απέτυχε παταγωδώς, οπότε γρήγορα βρήκε τον δρόμο της επιστροφής, διεκδικώντας ξανά και ξανά τη θέση του αρχηγού, πράγμα που ουδέποτε ευόδωσε.

Μετά το σαρωτικό αποτέλεσμα των καλπών και την αποτυχία εκλογής του (μια ίσως όχι τυχαία συγκυρία), ο ώριμος και συνειδητοποιημένος πλέον Ανδρέας Λοβέρδος αποχωρεί και σε ένα χαρτάκι έγραψε,«Πολιτικοί οι λόγοι της παραίτησής μου».

Χρήσιμη διευκρίνιση – μη νομίζουμε ότι είναι προσωπικός ο λόγος, ότι παρεξηγήθηκε από κάτι ή ξύπνησε αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του να κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με τα drums. Όσο παραμένει αδιευκρίνιστο το μέλλον του στον στίβο της πολιτικής, πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις στιγμές που άφησαν ιστορία δίπλα από το όνομα Λοβέρδος.

Η προφητεία του Ανδρέα Λοβέρδου

Ένα πρωί του 2012, όσο ήταν εν ενεργεία υπουργός Υγείας με την κυβέρνηση του πράσινου ήλιου, εμφανίστηκε στο γυαλί πιο μάχιμος και αδιάλλακτος από ποτέ – έτσι, γιατί οι καλές συνεννοήσεις κάνουν και τους καλούς φίλους.«Όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον κ. Παπανδρέου θα μετατρέψει τη χώρα σε μία χώρα στην οποία υπάρχει μακελειό», είπε λιτά και απέριττα. «Όποιος επιχειρήσει πολιτικά να τον προσβάλει με διάφορα θέματα, που αφορούν την πολιτική του, τις επιλογές του, τα ποινικά, η χώρα θα αλλάξει πορεία».

Φήμες κάνουν λόγο για πλάνα που κόπηκαν από το μοντάζ. Πλάνα που μίλαγαν για τις πύρινες καταιγίδες, τους Σιωνιστές και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που θα ενεργοποιηθεί άμεσα, μόλις γίνει οικονομικός έλεγχος στον πρωθυπουργό από εξεταστική επιτροπή, το οποίο ήταν κανονικά το θέμα της συζήτησης.

«Δεν ξέρετε τον Άδωνι»

Μπορεί η ζωή να τους θέλησε οχτρούς, στρατευμένους σε αντίπαλα έδρανα. Μπορεί να είχαν προβεί μέχρι και σε καβγάδες σε εκπομπές και πάνελ, αλλά ως γνωστόν αυτά συμβαίνουν στις μακροχρόνιες σχέσεις. Και το bromance Λοβέρδος-Γεωργιάδης πάει χρόνια πίσω και στηρίζεται σε γερές, ορθόδοξες, ακούνητες βάσεις, στη συνήθεια του να κάνεις το σταυρό σου και να τιμάς την παράδοση. «Τον θεωρώ τον μικρό μου αδερφό», είχε εκμυστηρευτεί σε μια προσωπική, εκ βαθέων συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, φανερώνοντας τον άνθρωπο πίσω απ’ τον ηγέτη.

«Δεν ξέρετε τον Άδωνι Γεωργιάδη», είχε πει σε μια άλλη συνέντευξη, καθισμένος με στυλ και άνεση μπροστά απ’ τα drums, που πάντα ο φίλος του πιστεύω θα του υπενθύμιζε πως ορθότερα λέγονται κρουστά και κύμβαλα. Δεν τον ξέρετε και δεν μπορείτε να τον καταλάβετε, έλεγε, αναπολώντας τις αξέχαστες, τις υπέροχες εποχές που έπαιζαν μαζί τένις. «Είναι πάρα πολύ δυνατός. Κάνει 2.000 πουσάπς».

Ένα φεγγάρι, λίγο έλειψε να πλακώσει τον Τσίπρα στις μπουνιές

© EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ήταν φθινόπωρο του 2020. Η χώρα μπαίνει σε δεύτερο lockdown, το Brexit γίνεται πραγματικότητα και ο Λοβέρδος εκδίδει βιβλίο. Ένα βιβλίο βιωματικό, αποκαλυπτικό, ανατρεπτικό, όπως αξίζει σε κάθε κυκλοφορία που φιλοδοξεί να σπάσει τα ταμεία. «Μια προσωπική μαρτυρία» από το θύμα της πλεκτάνης που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Novartis. Το υπέρτατο promo που θα έβαζε φωτιά στο κοινό για να σηκωθεί από καρέκλες, ντιβανομπάουλα, σκαμπό και κρεβάτια; Το beef με τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Έβλεπα στις τηλεοράσεις διαφόρους να λένε συκοφαντικές κουταμάρες», έγραφε μέσα. «Ένιωθα πως επιχειρούσαν να σπιλώσουν το έργο μου […]. Δεν είχα, ωστόσο, εστιάσει στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα. Το βάναυσο αυτό συναίσθημα διαχέονταν προς όλες και όλους, όσοι διέσπειραν συκοφαντίες. Τους εκπροσωπούσε ο αρχηγός τους, ο τότε πρωθυπουργός. Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα να τον δείρω. Κυριολεκτώ».

«Την οργάνωσα, μάλιστα, στο μυαλό μου. Θα επεδίωκα, σκεφτόμουν, να διασταυρωθώ μαζί του, όταν θα ερχόταν στην αίθουσα της Βουλής, και τότε θα του έσπαγα τη μύτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες».

Όταν έπαιρνε αμπάριζα τις ταβέρνες

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που ενώνει τους απανταχού Έλληνες πολίτες; Πότε βάζουν στην άκρη της διαφορές τους και συζητούν υπεύθυνα, άμεσα και χωρίς εγωισμούς, εάν όχι μπροστά από μερικές μερίδες κοψίδια και άφθονο τσίπουρο; Σταθερός στα πιστεύω του πάντα, ο Ανδρέας Λοβέρδος φρόντιζε να δίνει καθημερινά το παρών σε ταβέρνες και γυράδικα όλης της Ελλάδας το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2021, κυνηγώντας ψήφους για να γίνει πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μπορεί να μην κέρδισε τη θέση, αλλά κέρδισε εμπειρία, γνώση και μερικά κιλά.

Γραμμή στήριξης: Ανδρέας Λοβέρδος

Πάντα ψύχραιμος, πάντα κύριος του εαυτού του και των καταστάσεων. «Πάρα πολλοί πολίτες μου τηλεφωνούν ανήσυχοι. Τους καθησυχάζω», είχε γράψει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Twitter, δίνοντας τροφή για σκέψη: Πόσοι πολίτες έχουν το τηλέφωνο του Ανδρέα Λοβέρδου; Τι πακέτο κινητής τηλεφωνίας έχει ο πρώην πια πράσινος βουλευτής για να ικανοποιεί τα πλήθη που καθημερινά αγωνιούν πάνω από το ακουστικό; Και πόση αναμονή καταγράφεται κατά μέσο όρο στη γραμμή στήριξης Ανδρέας Λοβέρδος;

Το θέμα αφορούσε αναφορά του Κώστα Καραμανλή για τις υποκλοπές, το περασμένο φθινόπωρο, κι ο φόβος που κλήθηκε να κατασβέσει με τον νηφάλιο τόνο της φωνής του, ίσως και δύο τραγούδια στα drums με το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση, είχε σχέση με το σενάριο διαμόρφωσης κοινού μετώπου μεταξύ Τσίπρα και Καραμανλικών. Ξέρει να αφουγκράζεται τον λαό.

Όταν ευχήθηκε καλή χρονιά με κάλαντα

Με το ευφάνταστο όνομα μπάντας Δεύτερη Ευκαιρία και κάλαντα από τον τόπο του, την Κεφαλλονιά, έκανε το ντεμπούτο του στο πεντάγραμμο ο Ανδρέας Λοβέρδος, με ένα αξέχαστο στιγμιότυπο τον περασμένο Δεκέμβριο. Διότι τι χρειάζεται στην τελική ένας πολιτικός ηγέτης για να τον εμπιστευτείς; Ρυθμό, τέμπο, να κρατάει τα μπόσικα και να είναι μεταδοτικός. Να είναι επίσης απλός, ανθρώπινος, να ξέρει να γλεντάει, βρε αδερφέ. Γνωρίζαμε από καιρό ότι εξασκεί την τέχνη του drummer, αδυνατούσαμε να φανταστούμε πού μπορεί να το φράσει: Η απάντηση, στο πιο cringe βίντεο των περσινών γιορτών.

Η εγκληματική διαπόμπευση των οροθετικών

Μεταφερόμαστε στο καλοκαίρι του 2012, ένα μήνα πριν τις εκλογές. Ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζουν δημόσια τους νέους κανόνες προστασίας δημόσιας υγείας και ασφάλειας από τον ιό του AIDS: Ήταν η αρχή από μια εφιαλτική περίοδο που έβαλε απροκάλυπτα στο στόχαστρο την ευάλωτη μερίδα των –συχνά τοξικοεξαρτημένων– σεξεργατριών του δρόμου, για «το καλό της υγιούς, καθαρής κοινωνίας».

Ενενήντα έξι γυναίκες συλλαμβάνονται, από αυτές οι 29 βρίσκονται οροθετικές και οι αρχές δε μεριμνούν για τη θεραπεία τους, αλλά για τη διαπόμπευσή τους. Ένα ανήθικο, ξεδιάντροπο πολιτικό παιχνίδι παίχτηκε στις πλάτες τους, στιγματίζοντας μια για πάντα το όνομα του Λοβέρδου. Και εδώ δε χωράει καμία ελαφρότητα, κανένας χαβαλές.