Eurokinissi
ΛΙΣΤΕΣ

Πώς θα ήταν η αθηναϊκή μετάλλαξη – αν όντως υπήρχε

Για ένα περίπου δίωρο, ο Αθηναίος είχε τη δική του μετάλλαξη. Του την πήραν πίσω οι ειδικοί, οπότε σας την παρουσιάζουμε σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Ινδική, βρετανική, βραζιλιάνικη, νοτιοαφρικάνικη. Αυτές είναι μερικές από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Τώρα τελευταία άρχισαν και διάφορες άλλες που δεν παίρνουν εθνικό προσδιορισμό αλλά ονόματα που μοιάζουν με τη διεύθυνση του router σου (βλ. Β 1.1.318). Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό η χώρα μας -εκτός από το φιλότιμο που δε μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες- είχε και τη δική της μετάλλαξη κορονοϊού τη λεγόμενη και «αθηναϊκή» η οποία επικράτησε για 2-3 ώρες στα site αλλά μάλλον υποβαθμίστηκε η αθηναϊκότητά της από τους ειδικούς.

Αφού, λοιπόν, φαίνεται ότι δεν υπάρχει είπαμε να φτιάξουμε από το μυαλό μας μία εκδοχή της. Πώς θα μπορούσε να είναι μία αθηναϊκή μετάλλαξη με βάση την καταγωγή της. Με άλλα λόγια, με βάση τις συνήθειες των κατοίκων της Αθήνας.

Κολλάει σε κλειστούς χώρους άλλα «όχι σαν το Venue»

Εντάξει θα μπορούσε να κολλήσει όπως και οι υπόλοιπες μεταλλάξεις αλλά καμία σχέση με το πώς θα κόλλαγε αν έσκαγε ο κορονοϊός την εποχή του UMatic ή έστω στο +Soda. Eκεί ήταν άλλη φάση. Θα είχε κολλήσει όλη η Αθήνα το πρώτο δίωρο. Και τώρα καλά είναι αλλά καμία σχέση. «Αν δεν το έχεις ζήσει, δε θα το καταλάβεις».

Μετάλλαξη που κυριαρχεί σε όλο το ιστορικό κέντρο αλλά όχι στο Θησείο

Τα όρια της αθηναϊκής μετάλλαξης θα αφορούσαν όλη την περιοχή του κέντρου μέχρι το Μοναστηράκι. Από εκεί και πέρα δε θα βρεις Αθηναίους, οπότε μάλλον θα συνέχιζαν να κυριαρχούν η βρετανική και άλλες πιο τουριστικές μεταλλάξεις. Επίκεντρο πάντως θα ήταν το Παγκράτι όπου αν κανείς βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό της Γουχάν δέχεται bullying και αποκλείεται για 40 μέρες από την κοινότητα (26 για ανκούλνες+14 για την καραντίνα). Σκληρό αλλά και αυτός πού ζει; Στον Μάρτιο του 2020;

Βρίσκεται σε έξαρση Πέμπτη αλλά όχι Σάββατο

Γιατί, κατά το προσφιλές στην Αθήνα, «όποιος ξέρει να βγαίνει, δε βγαίνει Σάββατο».

Το καλοκαίρι επίκεντρο τα φτηνά καπνικά

Ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο η αθηναϊκή μετάλλαξη θα γνώριζε τρομερή ύφεση και λογικά θα αδρανοποιούνταν. Ωστόσο, ο ιός θα έμενε ζωντανός σε δύο-τρία θερινά σινεμά τα οποία θα έπαιζαν γνωστή ταινία αναφερόμενη σε καπνικά χαμηλού κόστους για γνήσιους λαϊκούς ανθρώπους, την οποία βλέπουν άνθρωποι που δεν είναι γνήσιοι λαϊκοί άνθρωποι. Στα θετικά ότι δε θα ήταν αρκετά δραστήριος και δε θα είχε όρεξη για πολλά-πολλά.

Με την πρώτη νιφάδα χιονιού 0 κρούσματα

Το γνωρίζουμε όσοι μένουμε εδώ. Ρίχνει λίγο χιονόνερο στα πουρνάρια του Ζαππείου και στη στέπα της Καλλιθέας; H πόλη κλείνει έκτακτα για τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα και οι πολίτες της μπαίνουν στα προσωπικά τους καταφύγια πυρηνικού πολέμου. Αυτό το ιδιότυπο αυτο-lockdown θα μηδένιζε τα κρούσματα και θα οδηγούσε σε μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στο μέσο του ιστορικού παγετού των -0,2 βαθμών Κελσίου.

Θέλει να εξαπλωθεί σε ικαριώτικα γλέντια αλλά φεύγει μόνος του

Τα αυτοσχέδια ικαριώτικα γλέντια προσφέρουν μία κοινωνική συνθήκη που η αθηναϊκή μετάλλαξη του κορονοϊού θα εκμεταλλευόταν προκειμένου να εξαπλωθεί. Όταν πλησιάζει όμως, βλέπει ότι ο θόρυβος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη διασκέδαση οπότε επιλέγει να στρίψει στην Πειραιώς και να κατέβει προς παραλιακή μπας και σώσει τη νύχτα της.

Δεν θα είχε παντού το ίδιο όνομα

Τα κρούσματα της αθηναϊκής μετάλλαξης θα ήταν παντού ίδια σε όλο το λεκανοπέδιο. Από το Καραϊσκάκη και κάτω όμως θα άλλαζαν για κάποιον λόγο όνομα και η μετάλλαξη για κάποιον λόγο θα ονομαζόταν «πειραϊκή». Οι επιστήμονες θα μίλαγαν για ένα στέλεχος που είναι ακριβώς ίδιο με το «αθηναϊκό» αλλά «έχει άλλη νοοτροπία». Παρόμοιες αποσχιστικές τάσεις θα παρουσιάζονταν και στο Περιστέρι αλλά θα καταπνίγονταν από τον διεθνιστή Γιώργο Τσαλίκη.

Στο μέλλον θα μετασχηματιστεί σε «νεοβερολινέζικη» μετάλλαξη

Εδώ και περίπου 10 χρόνια κάθε μήνα που περνάει για έναν Αθηναίο είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου του να γίνει η Αθήνα το νέο Βερολίνο. Ακολούθησε το προ δεκαετίας όνειρο να γίνει νέα Βαρκελώνη. Κατά τον ίδιο τρόπο αναμένεται να μετονομαστεί σε «νεοβερολινίζικη» (πλην Πειραιωτών). Εντάξει, μη δίνετε και πολλή σημασία σε αυτό. Δεν θα γίνει ποτέ.

Η πρώτη φωτογραφία του στο τρόλεϊ 11

Προφανώς, ο ιός είναι πολύ μικρός για να φανεί με γυμνό μάτι. Ωστόσο, η συγκέντρωση της αθηναϊκής μετάλλαξης στο τρόλεϊ 11 θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε με τον κατάλληλο φωτισμό και με μία αρκούντως καθαρή ατμόσφαιρα να καθίσταται ορατός με γυμνό μάτι. Εντάξει, επικίνδυνο αλλά θα μας απαγορεύσουν να πάμε για τσιγάρα στο περίπτερο μετά τις 00:30 οπότε το σώζουμε.