dimitris kapantais/SOOC
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Τα πανηγυρικά tweets του Νατσιού για το κατέβασμα της ροζ σημαίας

Ο Δημήτρης Νατσιός, εκστασιασμένος με την απόφαση, είπε να κάνει μια βόλτα από το X και να το γιορτάσει. Με τον τρόπο του.

Για μια σημαία. Για μια ροζ σημαία. Το ελληνικό ίντερνετ, πιστό στο ραντεβού του, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το κατέβασμά της, πήρε θέση και, προφανώς, αυτή ήταν υπέρ της Γεωργίας Λαλέ που είδε το έργο της να λογοκρίνεται μετά την πρώτη παρέμβαση του Δημήτρη Νατσιού και τη δεύτερη, καταλυτική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Βέβαια, ο υπουργός μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε και τον σάλο που προκάλεσε η κίνησή του, τόνισε πως και ως πολίτης αλλά και ως ακαδημαϊκός, υποστηρίζει κάθε μορφή της ελευθερίας της τέχνης και της έκφρασης, δικαιολογώντας μάλιστα πως η ελευθερία της τέχνης περιλαμβάνει και το να είναι αιχμηρή και επιθετική. Τώρα γιατί γελάτε, μια χαρά δεν τα πηγαίναμε;

Αλλά.

Πάντα υπάρχει ένα αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν αποτελεί εξαίρεση. «Θα δεχόμουν απολύτως το να έχω το συγκεκριμένο έργο είτε σε ένα μουσείο είτε σε μία γκαλερί είτε και στο σπίτι μου ακόμα. Εδώ όμως μιλάμε για την ανάρτηση ενός εκθέματος στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Ποια είναι η διαφοροποίηση; Πρώτον, ότι πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους, το οποίο αντίθετα με ένα μουσείο ή μία γκαλερί, που είναι προορισμένα για την έκφραση της τέχνης, το προξενείο οφείλει να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα της χώρας και δεύτερον, οφείλει να εξυπηρετεί τους Έλληνες διασποράς ιδίως τους ομογενείς. Και κατά τούτο, θα πρέπει να έχει έναν χαρακτήρα όσο πιο ουδέτερο γίνεται».

Στα ακόμα πιο σημαντικά (ίσως και όχι) αρνείται πως η απόφασή του να κατέβει η σημαία, μην συνδέεται με την παρέμβαση του Δημήτρη Νατσιού της «Νίκης», καθώς όπως είπε, «η οδηγία που δόθηκε από το ΥΠΕΞ ομόθυμα από την υπηρεσιακή και πολιτειακή ηγεσία ήρθε πολύ πριν από την τοποθέτηση του κ. Νατσιού». Άντε πάλι, μη γελάτε είπαμε, τουλάχιστον όχι τόσο δυνατά. Κάποιοι δουλεύουν, σε αντίθεση με σας.

Ο υπουργός, μάλιστα, επανέλαβε ότι μπορεί το Ελληνικό Προξενείο βεβαίως να φιλοξενεί έργα τέχνης, «πλην όμως θέματα που αφορούν εμβλήματα και σύμβολα της χώρας, τα οποία είναι εντός της βασικής λειτουργίας του σκληρού κορμού του κράτους, οφείλουν να φέρονται ακέραια», καθώς δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ανεχτούν αυτού του τύπου τα σύμβολα όταν εξυπηρετούνται από το ελληνικό κράτος.

Το έργο της εικαστικού με τίτλο «Ενοχή Γειτονιάς», εν τω μεταξύ, αφορά την έμφυλη βίας και τις γυναικοκτονίες. Παρ’ όλα αυτά, ο Δημήτρης Νατσιός, εκστασιασμένος με την απόφαση, είπε να κάνει μια βόλτα από το X και να το γιορτάσει. Ξέφυγε κάπως, όχι ότι μας έκανε εντύπωση.

Νατσιός

Νατσιός

Νατσιός

Νατσιός

Νατσιός

Για την ιστορία, να πούμε ότι υπάρχουν δεκάδες έργα σημαντικών καλλιτεχνών που έχουν «παίξει» με σημαίες στο παρελθόν, όπως οι Sex Pistols και ο Banksy. Ευτυχώς, δεν είχαν να τα βάλουν με τη ΝΙΚΗ.

*Τα tweets αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας. Για την ώρα.