Harun Ozalp/Getty Images/Ideal Image
LOGOΔΙΑΡΡΟΙΑ

X-Files: O Elon Musk και το μυστήριο με το γράμμα Χ

Ο Κωνσταντίνος Μίαρης προσπαθεί να εξηγήσει τη λατρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για το γράμμα Χ που έγινε η βασική αιτία μετονομασίας του Τwitter.

Αυτό το καλοκαίρι πολλοί φίλοι μου έτυχε να δουν στον έναστρο ουρανό τους δορυφόρους Starlink. Αφού λοιπόν δεν είχα την τύχη να δω μαζί τους το φωτεινό έλκηθρο του Άγιου Βασίλη αποφάσισα να γράψω κάτι για τον «σύγχρονο Άγιο Βασίλη» ο οποίος τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να στέλνει γαλοπούλες και Χριστουγεννιάτικα δώρα σε αστροναύτες μέσω της Space X.

O τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι τίτλος κινηματογραφικής σειράς ή sci-fi μυθιστορήματος αλλά ως γνωστόν η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνά τη φαντασία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τον θρυλικό Larry The Bird (RIP), το σύμβολο του Twitter που σίγουρα θα αργήσει να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη.

Oι μύστες της στήλης αυτής κατάλαβαν ήδη ότι το όνομα Larry The Bird προέκυψε από το όνομα του θρυλικού Larry Bird των Boston Celtics. Ο σπουδαιότερος σουτέρ όλων των εποχών, ο «Ιησούς του Μπάσκετ» όπως τον αποκάλεσαν, έγραψε τις δικές του σελίδες στη Βίβλο του αθλήματος -αλλά αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.

O Elon Musk όπως γνωρίζετε ήδη μετονόμασε πρόσφατα το Twitter σε X κάτι που δεν προκάλεσε καμία αίσθηση σε αυτούς (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος) που εδώ και χρόνια εντόπιζαν την παρουσία του συγκεκριμένου γράμματος τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή του εκκεντρικού (;) δισεκατομμυριούχου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά κάποια παραδείγματα:

X.com
Έτσι ονομάστηκε το 1999 η δεύτερη εταιρεία του τεχνολογικού Κροίσου και πρώτη ηλεκτρονική παγκόσμια τράπεζα γνωστή σε όλους μας σήμερα με το όνομα Paypal.

Space X
H διαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Musk το 2002 με στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών μεταφορών και να αναπτύξει την τεχνολογία για τον εποικισμό του Άρη.

Tesla Model X
To μεσαίο πολυτελές SUV ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται και πωλείται από την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, Inc. από το 2015.

X Æ A-12
Ο Elon Musk και η πρώην σύντροφος του Grimes έδωσαν το όνομα X Æ A-12 στον νεογέννητο γιό τους το 2020. Σε δήλωση τους τότε δικαιολόγησαν την παρουσία του Χ στο περίεργο αυτό όνομα σαν την άγνωστη μεταβλητή.

xAI
Το τελευταίο εγχείρημα του EM στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ονομάζεται xAI και μέσα από την ιστοσελίδα (https://x.ai) που παρουσιάστηκε πρόσφατα, η αποστολή της εταιρείας είναι η κατανόηση της αληθινής φύσης του σύμπαντος.

Αντικειμενικά το γράμμα Χ εμφανίζεται σε διάφορα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την επιστήμη των μαθηματικών μέχρι τις απαρχές της καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης κάτι που ενισχύει τη διαχρονικά αινιγματική παρουσία του. Ο ίδιος ο Musk σε πρόσφατη δήλωση του ανέφερε πως το συγκεκριμένο γράμμα για εκείνον αντιπροσωπεύει όλες τις ανθρώπινες ατέλειες που μας κάνουν μοναδικούς. Για εκείνον, επίσης, το Χ είναι ένας τρόπος κωδικοποίησης πολλαπλών εννοιών όπως η γέννηση, ο θάνατος, η ακύρωση ή ο πολλαπλασιασμός.

BONUS
Ψάχνοντας τραγούδια σχετικά με το ΕΞ ήρθε αμέσως στο μυαλό μου το «Εξαρτάται». Όχι για το προφανές. Η λέξη αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή απάντηση στην ερώτηση για το αν όλος αυτός ο τεχνολογικός καλπασμός θα λειτουργήσει σαν σύμμαχος ή εχθρός του ανθρώπου. Με την ευχή να μην το ακούσει ο EΜ και αγοράσει τα πνευματικά του δικαιώματα.