© Dimitris Kapantais / SOOC
BUZZ

3 βίντεο με σκηνές αστυνομικής βίας ζητούν άμεσες απαντήσεις

Πολύς κόσμος στον δρόμο, όργιο καταστολής από την ΕΛ.ΑΣ - το σενάριο δεν είναι καινούργιο. Μήπως όμως οι υπεύθυνοι οφείλουν να μας εξηγήσουν τι ακριβώς βλέπουμε στα βίντεο από τη χθεσινή συγκέντρωση για τα Τέμπη που κάνουν τον γύρο του ίντερνετ;

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κατέβασε ξανά τον κόσμο -και ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες- στον δρόμο. Άλλωστε, ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση των θυμάτων. Μετά την πρώτη μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας στις 8 Μαρτίου ακολούθησε η χθεσινή μαζική συγκέντρωση, ύστερα από το κάλεσμα για γενική 24ωρη απεργία. Το πλήθος ήταν και πάλι μεγάλο, αφού αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν με σκοπό να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους της τραγωδίας και να λυθούν άμεσα τα επικίνδυνα προβλήματα των σιδηρόδρομων.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αν όμως η στάση της ΕΛ.ΑΣ στην πρώτη συγκέντρωση ήταν μάλλον επιφυλακτική (παρά τις δεκάδες αναφορές διαδηλωτών για δεκάδες μυστικούς αστυνομικούς ανάμεσά τους), χθες το πράγμα ξέφυγε.

Η καταστολή χτύπησε κόκκινο ενώ τα βίντεο από τη χθεσινή αστυνομική βία και αυθαιρεσία κάνουν τον γύρο του ελληνικού ίντερνετ. Ακόμα και όσοι δεν ήταν στην πορεία βρέθηκαν σοκαρισμένοι από τα όσα είδαν τα μάτια τους.

Κυκλοφόρησαν δεκάδες φωτογραφίες και άπειρα βίντεο με αστυνομικούς να κάνουν χρήση υπερβολικής βίας, πολλές φορές απρόκλητα. Ας σταθούμε όμως σε τρία που σήκωσαν τη μεγαλύτερη συζήτηση και προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οργή.

Το χτύπημα με την ασπίδα στο πρόσωπο

«Το επώνυμό σου φώναξε» λένε οι διαδηλωτές στον άντρα των ΜΑΤ ενώ δεν παρατηρούμε κάποια επιθετική κίνηση προς το μέρος του. Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στη γωνία της οδού Πατησίων και Χαλκοκονδύλη για να διαμαρτυρηθεί για την προσαγωγή δύο νεαρών διαδηλωτριών.

Χωρίς καμία προειδοποίηση, άλλος άντρας των ΜΑΤ βρίσκει σκόπιμο να χτυπήσει με δύναμη νεαρή κοπέλα στο πρόσωπο χρησιμοποιώντας την ασπίδα του ως όπλο. Αν αυτό δεν είναι αχρείαστη άσκηση υπερβολικής βίας, τότε τι είναι;

Θα ήταν καλό να μας εξηγήσει η ΕΛ.ΑΣ τι ακριβώς «επικίνδυνο» έκανε εκείνη τη στιγμή το θύμα της αστυνομικής επίθεσης.

Η απρόκλητη επίθεση

Στο βίντεο βλέπουμε τους διαδηλωτές να περπατούν ήρεμοι ενώ ακούγονται κάποια σποραδικά συνθήματα. Δε διακρίνεται κάποια ένταση, το κλίμα δε δείχνει τεταμένο, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιθετική συμπεριφορά του κόσμου προς την αστυνομία.

Παρόλα αυτά, τα ΜΑΤ εφορμούν με τρομερή βία απέναντι σε διαδηλωτές που ανήκουν, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, στη ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) ενώ στη συνέχεια ακούγονται να πέφτουν δακρυγόνα.

Πάλι προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: τι ακριβώς έκαναν εκείνη την ώρα οι διαδηλωτές για να δεχτούν την επίθεση;

Το περιβόητο βίντεο με τον γερανό

Τα λόγια μάλλον περιττεύουν για το βίντεο που έχει κάνει όσο κανένα άλλο τον γύρο του ελληνικού ίντερνετ από χθες. Η επιτάχυνση του γερανού της ΕΛ.ΑΣ θα μπορούσε εύκολα να τραυματίσει σοβαρά κάποιων από τους διαδηλωτές – δε χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να το καταλάβει.

Επίσης, δεν πιστεύουμε πως αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι εκείνη την ώρα οι διαδηλωτές φαίνεται να προσπαθούν να στήσουν οδόφραγμα με τους κάδους των σκουπιδιών. Ναι, υπάρχει η δικαιολογία που λέει ότι η δράση φέρνει αντίδραση αλλά αυτό το οποίο βλέπουμε στο βίντεο είναι το λιγότερο υπερβολή. Κυρίως και πάνω από όλα, το πρόβλημα είναι αλλού: πρόκειται για τρομερά επικίνδυνη συμπεριφορά, από καθαρή τύχη δε συνέβη κάτι χειρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την αστυνομική βία που παρακολουθήσαμε προκύπτει και άλλο ένα μεγάλο και γενικότερο ερώτημα: γιατί η συμπεριφορά των ΜΑΤ έγινε ξαφνικά τόσο επιθετική;