AP Photo Kevin Rivoli
ΕΚΛΟΓΕΣ

Αμερικανικές Εκλογές: Οι υποψήφιοι Πρόεδροι εκτός των Trump και Biden

O Kanye, ένας πρώην σταρ της Disney, ο 'πιο μισητός άνθρωπος' στη Δυτική Βιρτζίνια, μια ακαδημαϊκός που ζητάει λιγότερο κράτος και ένας οικολόγος ακτιβιστής.

Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν είναι και το πιο ευέλικτο εκλογικό σύστημα που θα βρει κανείς στον πλανήτη. Δεν υπάρχει λαμπρότερο παράδειγμα γι’αυτό από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Donald Trump πήρε καθαρά τη νίκη στις εκλογές του 2016 έχοντας όμως σαφώς λιγότερες ψήφους από τη Hillary Clinton. Πέραν όμως του παράξενου εκλογικού συστήματος, υπολογίζεται ότι ένας από τους λόγους που έφεραν το σοκαριστικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών ήταν η ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία των “λοιπών υποψηφίων” των λεγόμενων ‘third party candidates’.

Εκτός από περίεργο εκλογικό σύστημα, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονται και από έναν ιδιόρρυθμο δικομματισμό. Με βάση αυτόν, οποιοσδήποτε υποψήφιος προσπαθεί να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων συνήθως συντρίβεται με ποσοστά κάτω του 1%. Στις εκλογές του ’16 αυτός ο κανόνας βρήκε την εξαίρεση του. Πρώτα ο Gary Johnson και μετά η Jill Stein μάζεψαν εντυπωσιακά ποσοστά, κόβοντας ψήφους κυρίως από την Hillary Clinton. Aυτό το κοντά στο 5% που πήραν τα “τρίτα κόμματα” αυτά υπήρξε, λοιπόν, ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Σχεδόν από το πουθενά.

Στις ερχόμενες εκλογές η ιστορία μάλλον δεν θα επαναληφθεί. Η ακραία πόλωση μεταξύ Trump και Biden λογικά θα οδηγήσει τα μικρότερα κόμματα στην παραδοσιακή τους ανυποληψία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες υποψηφιότητες, τις σημαντικότερες εκ των οποίων μαζέψαμε εδώ. Ξεχωρίζει φυσικά ο Kanye West.

Jo Jorgensen, Libertarian Party

Ένα από τα πιο μεγάλα third parties που κατεβαίνει ανελλιπώς στις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές ήδη από το 1972. Στις τελευταίες εκλογές του 2016, ο υποψήφιος του κόμματος Gary Johnson έκανε ιστορικό ρεκόρ συγκεντρώνοντας ένα εντυπωσιακό για τα δεδομένα του κόμματος 3,29%. Σε αυτές τις εκλογές υποψήφια είναι η Jo Jorgensen, ακαδημαϊκός στον τομέα της Ψυχολογίας. Η Jo Jorgensen ακολουθεί την παραδοσιακή γραμμή του κόμματος κριτικάροντας τα δύο μεγάλα κόμματα για διαφθορά και συσσώρευση χρέους υποστηρίζοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κράτους στο όνομα μιας laissez-faire οικονομίας. Ταυτόχρονα, κατακρίνοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους εκτός των συνόρων. Προς το παρόν οι επιδόσεις της στα γκάλοπ είναι μάλλον απογοητευτικές και δύσκολα θα πάρει ποσοστό άνω του 1%.

Ηowie Hawkins, Green Party

Aκολουθώντας τη μάλλον περισσότερο ευρωπαϊκή παράδοση των οικολογικών κομμάτων που κερδίζουν ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικά ποσοστά. Ο Howie Hawkins είναι συνδικαλιστής και ακτιβιστής οικολόγος. Είναι υποψήφιος που θέλει να σταθεί πάνω στο επίσης εντυπωσιακό 1,1% (για third party) που πήρε η Jill Stein στις Εκλογές του 2016. Η καμπάνια του Hawkins έχει φυσικά προστασία του περιβάλλοντος, αύξηση του ελάχιστου μισθού, Medicare για τους πάντες και γενικότερα προώθηση φιλεργατικών πολιτικών. Ο Hawkins θεωρείται ότι θα αντλήσει ψήφους απογοητευμένων Δημοκρατικών από την ήττα του Bernie στις εσωκομματικές εκλογές. Aναμένεται πάντως ότι θα πάει και αυτός χειρότερα από την προκάτοχό του.

Kanye West, Birthday Party

Θυμάστε τα αστεία που λέγαμε το αθώο 2016 ότι το 2020 θα κατέβει και ο Kanye; Ε, λοιπόν, σταμάτησαν να είναι αστεία. Για την ακρίβεια σταμάτησαν να είναι υποθέσεις. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο υποψηφιότητες που θα κατέβουν σε όλες τις Πολιτείες, ο Κanye πρόλαβε μόλις 12 από αυτές. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να ασχοληθούμε με πολιτικούς όρους με αυτή την κατεξοχήν μεταπολιτική υποψηφιότητα. Ο Kanye κατεβαίνει πρώτα ως celebrity και μετά ως πολιτικός. Σε γενικές γραμμές ένας συνδυασμός χριστιανικών αξιών, άρνησης του δικαιώματος στην έκτρωση και χλιαρής υποστήριξης του Black Lives Matter. O Kanye έχει πολλά λεφτά και διάσημους υποστηρικτές αλλά προφανώς δεν έχει καμία ελπίδα να εκλεγεί.

AP Photo / Evan Vucci

Rocky De La Fuente, Alliance and Reform parties

O Rocky De La Fuente είναι επιχειρηματίας. Έχει περάσει από διάφορες υποψηφιότητες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία ήταν η προσπάθειά του να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων κόντρα στο Donald Trump. Είχε προηγηθεί η προσπάθειά του να συμμετάσχει στις εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Απέτυχε και στα δύο. Στη δεύτερη περίπτωση δεν του επετράπη να είναι υποψήφιος, στην πρώτη πήρε ποσοστό μικρότερο του 1%. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω και κατεβαίνει ως 3rd party candidate. Στηρίζει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρεί ότι πρέπει οι ΗΠΑ να βλέπουν την μετανάστευση ως δυνάμει επωφελή διαδικασία παρά ως πρόβλημα. Θα κατέβει σε 16 πολιτείες χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες.

AP Photo / Matt Volz

Βrock Pierce, Ανεξάρτητος

Πρόκειται για έναν επιχειρηματία που ασχολείται με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Ο Βrock Pierce έχει παρελθόν στην υποκριτική καθώς στην παιδική του ηλικία ήταν star στις ταινίες της Disney ‘The Mighty Ducks’ και ‘First Kid’. O Brock Pierce δεν έχει ως πλάνο να κερδίσει τις εκλογές ο ίδιος. Υποστηρίζει όμως ότι η υποψηφιότητά του θα πάρει εκλέκτορες από τα δύο μεγάλα κόμματα, ώστε τελικά να καταστεί αδύνατο να εκλεγεί Πρόεδρος από τον λαό αλλά να προκύψει ο Πρόεδρος αυτός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η υποψηφιότητά του σε γενικές γραμμές είναι προοδευτική με θέσεις υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, της υγειονομικής ασφάλισης για τους πάντες αλλά και της ανάγκης να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα από τις ΗΠΑ.

Don Blankenship, Constitution Party

O αποκαλούμενος και “πιο μισητός άνθρωπος στη Δυτική Virginia. Πρόκειται για τον πρώην CEO του κολοσσού Massey Energy. Ο Don Blankenship φυλακίστηκε για έναν χρόνο καθώς συνειδητά μείωσε τα μέτρα ασφαλείας της επιχείρησης με αποτέλεσμα να γίνει μια έκρηξη το 2010 κατά την οποία χάθηκαν 29 ανθρώπινες ζωές. Όπως μπορεί να υποθέσει κανείς ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν είναι και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των φιλεργατικών πολιτικών. Η ατζέντα του είναι επίσης υπέρ της αύξησης των ελέγχων στα σύνορα της χώρας, υπέρ των ιδιωτικών ασφαλίσεων, ενώ είναι και γνωστός αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Κατεβαίνει σε 18 Πολιτείες χωρίς καμία απολύτως ελπίδα να κερδίσει.