Dan Kitwood / Staff / Getty Images
EXPLAINED

Γιατί ο Rishi Sunak θα είναι (μάλλον) ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της βρετανικής πολιτικής σκηνής, διατηρεί το προφίλ του στυλοβάτη της οικονομίας και όλα δείχνουν πως θα είναι ο πρώτος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ με καταγωγή από την Ινδία.

Φτάνοντας μετά κόπων και βασάνων τις 44 ημέρες πρωθυπουργίας, η Liz Truss κατέγραψε με την παραίτησή της την πιο αστραπιαία διακυβέρνηση στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και αντί να κατευνάσει τις πολιτικές αναταραχές -όπως είχε υποσχεθεί- τις πολλαπλασίασε: το αποτέλεσμα είναι ότι λίγο πριν μπει ο δύσκολος χειμώνας του 2022 και η Ευρώπη αναμετρηθεί με την ενεργειακή κρίση, «ο μεγάλος ασθενής της Γηραιάς Ηπείρου» (όπως χαρακτηρίζεται η Αγγλία) παραμένει χωρίς συντεταγμένο δημοσιονομικό πρόγραμμα και δίχως πρωθυπουργό.

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν τον Rishi Sunak, με μεγάλη πιθανότητα να λήξει η υπόθεση το απόγευμα της Δευτέρας: εάν κάποιος υποψήφιος καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 100 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος (ενώ οι αντίπαλοί του δεν καταφέρουν κάτι αντίστοιχο), εκλέγεται απευθείας.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι υπουργοί θα κληθούν και σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας μέχρι την Παρασκευή, επιλέγοντας μεταξύ των δύο επικρατέστερων προσώπων.

Ωστόσο, η καταμέτρηση πρόθεσης ψήφου που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το BBC έδειξε 144 ψήφους στο όνομα του Rishi Sunak, ενώ στο ενδιάμεσο η αιφνίδια αποχώρηση του Boris Johnson από την κούρσα για την ηγεσία, εξανέμισε και τις τελευταίες πιθανότητες για ντέρμπι. Μάλιστα, πριν λίγη ώρα η Guardian ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τους 181 βουλευτές.

«Θέλω να διορθώσω την οικονομία μας, να ενώσω το Κόμμα μας και να υπηρετήσω τη χώρα μας», δήλωσε γραπτώς σε ανάρτηση ο Rishi Sunak, προτάσσοντας το βασικό ατού που διαθέτει στη δημόσια σφαίρα: την εικόνα ενός σταθερού πολιτικά ατόμου, που μπορεί αντίστοιχα να επαναφέρει τη σταθερότητα στη Μεγάλη Βρετανία.

Έκτοτε, όλο και περισσότεροι επιφανείς της πολιτικής, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Boris Johnson, τάσσονται με το μέρος του δημόσια.

Ποιος είναι ο Rishi Sunak

RishI Sunak © Tolga Akmen / AP

Πρόκειται για την καλύτερη επιλογή που έχει να προτάξει το Συντηρητικό Κόμμα αυτή τη δύσκολη στιγμή, και καθώς τα ποσοστά των Εργατικών καλπάζουν: ο Rishi Sunak έχει ευρεία αποδοχή εντός των Tories, διαθέτει την αναγνώριση από την εποχή που ήταν Υπουργός Οικονομικών υπό την ηγεσία του Boris Johnson, ενώ στην εντυπωσιακή του καριέρα έχει περάσει για λίγο από την Goldman Sachs. Τέλος, θεωρείται -όχι άδικα- επιτομή της πολυεθνικής Βρετανίας.

Τα εχέγγυα για μια σπουδαία σταδιοδρομία τα εξασφάλισε μέσα από κορυφαία ιδρύματα, στα οποία είναι πολύ δύσκολο να φοιτήσεις αν δε διαθέτεις τα οικονομικά εχέγγυα: σπούδασε στο Κολλέγιο Γουίντσεστερ και την Οξφόρδη, έπειτα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Αμερικής, όπου κέρδισε και την περίφημη υποτροφία του ιδρύματος Fullbright.

Στον πολιτικό στίβο μπήκε το 2015 ως βουλευτής στο Ρίτσμοντ του Γιόρκσαϊρ, αλλά η φήμη του εκτοξεύτηκε από το 2019 με τη θέση του «στα μετόπισθεν» της πρωθυπουργίας Boris Johnson.

Το πρώτο, όμως, και κύριο γνώρισμά του είναι άλλο. Πρόκειται για το αστρονομικό μέγεθος της περιουσίας του: λέγεται ότι μαζί με τη σύζυγό του έχουν περίπου 730 εκατ. λίρες, το διπλάσιο περίπου ποσό από τον εκτιμώμενο πλούτο του βασιλιά Καρόλου Γ΄.

Ξεκάθαρα υπέρμαχος του Brexit, με βαθιά γνώση των οικονομικών, εμπειρία ως πρώην τραπεζικός επενδυτής αλλά και ένας γενικά συνετός πολιτικός στις ανακοινώσεις του, ο Rishi Sunak ήταν ένας σοβαρός και φερέγγυος στυλοβάτης για τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης Johnson.

Μετά τα απανωτά σκάνδαλα που συγκλόνισαν την πολιτική αρένα της Βρετανίας, όμως, ο Sunak αντιτάχθηκε στον Johnson. Συγκεκριμένα, ήταν από τους πρώτους υπουργούς που υπέβαλαν την παραίτησή τους, ξεκινώντας αυτόνομη πορεία προς τον πρωθυπουργικό θώκο. Τώρα αυτή πραγματώνεται.

Γιατί όλα δείχνουν Rishi Sunak

Το φαινόμενο της Liz Truss λειτούργησε προς όφελος του Sunak: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο ίδιος είχε προτιμήσει να απογοητεύσει τον κόσμο των Tories, παρά να πουλήσει φρούδες ελπίδες για περικοπές φόρων. Το αποτέλεσμα των δικαίωσε πανηγυρικά.

Την εύνοια αυτή, την είχε κερδίσει από την περίοδο του lockdown που παρέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών. Τότε, σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη πολιτική των Συντηρητικών, ενεργοποίησε ένα πακέτο 350 εκ. δολαρίων για την ανάκαμψη της αγοράς από το χτύπημα της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το BBC, αυτή η απόφαση του εκτόξευσε τη δημοτικότητα. Θεωρήθηκε ότι γλίτωσε την οικονομία από τη μαζική ανεργία. Από την άλλη, η κριτική ήταν ότι πυροδότησε τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, βέβαια, το όνομα Rishi Sunak πρωταγωνίστησε σε δύο ξεχωριστά σκάνδαλα: Το σκάνδαλο “partygate”, όταν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε σε πάρτι μαζί με τον Boris Johnson, αλλά και το σκάνδαλο που αφορά τη γυναίκα του, Akshata Murty, η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει τα χαρτιά της στη Μεγάλη Βρετανία, με συνεπές αποτέλεσμα να ξεγλιστρά από το φορολογικό σύστημα (τη στιγμή που πρόκειται για μία από τις πιο πλούσιες σχεδιάστριες μόδας).

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν αφορά την τωρινή του αναμέτρηση. Τώρα, χρειάζεται μόνο τη στήριξη του Κόμματος – και αυτή την έχει στο τσεπάκι.