ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η (άγνωστη) επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αμηχανία, συγκρατημένη αισιοδοξία και μερικά ευτράπελα. Οι εσωκομματικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ με νικητή τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC

Μέσα σε ένα πλήθος κόσμου που χειροκροτεί και φωνάζει συνθήματα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της Κυριακής για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ο νικητής Στέφανος Κασσελάκης βγαίνει απ’ την Κουμουνδούρου και δίνει την πρώτη δήλωση: «Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα το φώς κέρδισε και η ελπίδα συλλογικά γίνεται το μέλλον».

Δυο ατάκες με υψηλό συμβολισμό, θα έλεγε κανείς, εάν αναλογιστεί το βασικό σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται» που είχε ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το ένα κόμμα κοντά στο 3% στην εξουσία το 2015 αλλά και την τρομερή φωτογένεια που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα ο νέος Πρόεδρος του κόμματος.

Για το νικητήριο ποσοστό του 56,69% που συγκέντρωσε (έναντι του 43,31% της Έφης Αχτσιόγλου), ευχαρίστησε –πρώτα απ’ όλους– τον Νίκο Παππά για τη στήριξη, μετά ευχαρίστησε από καρδιάς όλα τα μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσα στα οποία φυσικά ο σύντροφός του Τάιλερ αλλά και η σκυλίτσα τους η Φάρλι, ενώ λίγο πιο πριν είχε περάσει το μικρόφωνο στο κοινό, σαν κανονικός ροκστάρ:

«Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα», φώναζαν οι φαν.

 

 

Κατά τα άλλα, στα ευτράπελα της ημέρας είχαμε την ψύχραιμη επίθεση της Ελένης Λουκά στον Κασσελάκη, που είναι βεβαίως «του σατανά» και «ανώμαλος».

Στα ύψη η θερμοκρασία την Κυριακή, ανεξάρτητα από τις εκλογές.
Αναστατωμένη σκυλίτσα, όταν συνειδητοποιεί ότι ποτέ δε θα γίνει διάσημη όπως η Φάρλι του Κασσελάκη.
Η πρώτη δήλωση μετά τη νίκη «φωτίζει» την παρουσία του Νίκου Παππά στα μετόπισθεν, όπως το φλας σε αυτή τη φωτογραφία.
Το πλήθος κρατάει την ανάσα (και τα κινητά) του μπροστά στον Κασσελάκη.

Εάν τώρα εξαιρέσεις αυτά τα γαργαλιστικά στιγμιότυπα που προκάλεσαν και την ανάλογη βροχή από σχόλια στο ελληνικό ίντερνετ, τι μένει από τη βραδιά που θα καθορίσει την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον αμηχανία και συγκρατημένη αισιοδοξία. Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα που θα διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή ενός προέδρου χωρίς πολιτική εμπειρία. Ενός προέδρου που απέφυγε τις πολιτικές συζητήσεις το περασμένο διάστημα, οπότε δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις θέσεις του.

Άγνωστη παραμένει μέχρι και η σύσταση στην οποία θα οδηγηθεί μετά την ηχηρή αλλαγή. Μέχρι στιγμής, επίσημα έχουν ακουστεί μηνύματα ενότητας από τους βουλευτές, αλλά όλο και πληθαίνουν οι φήμες για αποχωρήσεις, έως και για διάσπαση. Όπως και να το δεις, αυτή τη στιγμή συγκρούονται δύο κόσμοι πίσω από τις κλειστές πόρτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης: όσοι είναι με τον Στέφανο Κασσελάκη και όσοι στάθηκαν απέναντί του σε αυτήν την εσωκομματική αναμέτρηση. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει σύμπνοια ή το σκοινί θα τεντωθεί ακόμη περισσότερο ανάμεσά τους.

Σενάρια κάνουν λόγο μέχρι και για στρατηγική διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία διακριτά επίπεδα: ότι θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ της Βουλής (με επικεφαλής ίσως τον Σωκράτη Φάμελλο), ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής τον Νίκο Παππά) και η «βιτρίνα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πάντα κομψός και σικ.
Χαιρετάει ή αποχαιρετάει; Θα δείξει.
«Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα», φώναζαν οι φαν.
Η εφορευτική επιτροπή δηλώνει γοητευμένη.
Πρώτη φορά ανοιχτά gay πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Να τα λέμε και αυτά.
Το πάρτι τελείωσε. Ή μήπως μόλις ξεκίνησε;