EUROKINISSI EUROKINISSI
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Donald Trump απειλεί να κλείσει το Twitter. Όλο το Twitter

O Donald Trump έχει ήδη βρει το "ιδανικό φάρμακο για τον κορονοϊό" (πόσιμα αντισηπτικά) και θεωρεί τον Barack Obama "επικίνδυνο για την Αμερική". Σήμερα, αισθάνεται πληγωμένος και ευάλωτος και έχει ήδη ξεκινήσει την επόμενη του αποστολή μίσους: να κλείσει το Twitter.

“Transition to greatness!!!” – αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που επαναλαμβάνει ο Donald Trump στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφερόμενος στην μεταβατική εποχή της άρσης της καραντίνας στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν μείνει άνεργοι. Την ίδια στιγμή, βαφτίζει ως ‘Obamagate’ κάποιες κατηγορίες προς τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, πώς ‘προέβη σε πράξεις κατασκοπείας προς το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας’ κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.

Όταν το Twitter τοποθέτησε επισήμανση περί παραπλανητικού tweet σε επίσημο ποστάρισμα του Πορτοκαλί Προέδρου των ΗΠΑ, τότε η οργή του χτύπησε κόκκινο. Οι λέξεις ‘ξαφνικός θάνατος του Twitter’ ηχούν στα πορτοκαλί αυτιά του σαν μελωδία.

 

Οι κάννες καπνίζουν, τα χαρακώματα έχουν πάρει φωτιά, τα πληκτρολόγια σπέρνουν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Η ιλαροτραγωδία ‘Ο Donald Trump ετοιμάζει τον ξαφνικό θάνατο του Twitter’ μόλις ξεκίνησε. “ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕΕΕΕ’ ακούγεται να λέει μια φωνή, στα όρια του φαντασιακού. Όχι, ο Donald Trump δεν μας καλεί να πιούμε αντισηπτικό, ο πόλεμος αυτή την φορά έχει μεταφερθεί σε άλλο, ακόμα πιο σουρεαλιστικό μετερίζι.

Οι κάλπες της οργής

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μέσα σε ένα κλίμα που έχει ήδη ξεπεράσει την πόλωση και θυμίζει πόλεμο. Ο Donald Trump κατηγορεί τους Δημοκρατικούς πως έχουν επιχειρήσει να υποκλέψουν πληροφορίες από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων με την βοήθεια εξω-αμερικανικών δυνάμεων. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Donald Trump πως συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky για την παραχώρηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα την αλίευση ενοχοποιητικών στοιχείων περί κατασκοπείας, για τον υποψήφιο πρόεδρο, Joe Biden.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Trump διεξάγει έναν ακόμα πόλεμο ενάντια στην διεξαγωγή συστημάτων εξ’αποστάσεως ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας πώς οποιαδήποτε ιδέα πέρι ‘ταχυδρομικής κάλπης’ μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση ψήφων. Προφανώς η εξ’αποστάσεως ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί εκτεταμένα σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, γίνεται για λόγους αποφυγής συνωστισμού και συμμόρφωσης σε υγειονομικούς κανόνες που προκύπτουν από την πανδημία του ιού.

Ο Trump όμως γνωρίζει πως κάθε ψηφοφόρος που νόσησε από τον ιό και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, δεν θα ρισκάρει την υγεία του για να μεταβεί σε εκλογικό κέντρο. Επιπλέον, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, να στείλει αρνητική ψήφο στην προεδρία του. Γι’αυτό και πρόσφατα μπλόκαρε το σχέδιο επέκτασης της εξ’αποστάσεως ψηφοφορίας που ενέκρινε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια και δεν θα σταματήσει εκει΄.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρητορική από τον Donald Trump, που σκοπό έχει και την μείωση της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει και μια νέα έξαρση του ιού, στο ενδεχόμενο του συνωστισμού των ψηφοφόρων. Όταν σε νέο του tweet, ο Trump απείλησε ξεκάθαρα πως ‘αν οι ψηφοφόροι στείλουν τις ψήφους τους από το σπίτι, θα έχουμε αλλοίωση αποτελέσματος εκλογών”, τότε το Twitter μάρκαρε το σχετικό post ως ανακριβές. Συγκεκριμένα, το tweet κατατάχθηκε στην κατηγορία των δημοσιεύσεων που περιέχουν ‘μετρίως παραπλανητικό περιεχόμενο’: Δεν ενθάρρυνε τους ακολούθους τους να μην ψηφίσουν, παρ’όλα αυτά, ανέφερε ανακριβείς πληροφορίες για τις εκλογές. Η πολιτική του Twitter περί ψευδούς περιεχομένου, μπορεί να επιφέρει προειδοποιήσεις, αφαιρέσεις δημοσιεύσεων ακόμα και πάγωμα της λειτουργίας του λογαριασμού.

Το πρώτο αίμα

O Trump κατηγόρησε το Twitter πως ‘εμποδίζει την έκφραση ελεύθερου λόγου’ και πως “επιχειρεί να επέμβει και να διαμορφώσει αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές”. Φυσικά δεν σταμάτησε εκεί. H δικηγόρος και εκδότρια του ακροδεξιού portal Freedom Watch, Laura Loomer, προέβη σε μηνυτήρια αναφορά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, κατηγορώντας τις εταιρείες Twitter, Facebook,Google και Apple πως υπονομεύουν την ελευθερία λόγου σε φωνές προερχόμενες από το συντηρητικό χώρο.

Παράλληλα, από την περασμένη Τρίτη, συντηρητικά μέσα όπως το Breitbart News, ξεκίνησαν μια επίθεση προς τον Yoel Roth, επικεφαλής του Τμήματος Αξιοπιστίας και Διαφάνειας του Twitter. Αφορμή για την επίθεση, παλιά tweets του Roth που χαρακτήριζε τον νυν πρόεδρο της Αμερικής ως ‘ναζί’ και ‘ρατσιστικό μανταρίνι’.

Μπορεί να κλείσει το Twitter o Donald Trump;

Σύμφωνα με τους New York Times, oι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να ‘ρίξουν’ το Twitter κάνοντας αναρίθμητες επιθετικές αναφορές προς τον Roth. Ο ίδιος – σε μια ειρωνική ανατροπή των γεγονότων- αποκάλυψε πως δεν επέβαλε το ‘μπανάρισμα’ στο tweet του Trump, αλλά μια ομάδα στελεχών από το νομικό τμήμα της εταιρείας. Το επόμενο βήμα που φαίνεται να εξετάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είναι η αναθεώρηση νομοθεσίας επικοινωνίας που προστατεύει τις τεχνολογικές εταιρείες από κάθε ευθύνη για όσα γράφονται στις πλατφόρμες τους.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Marco Rubio, οι τεχνολογικές εταιρείες όπως το Twitter, αντιμετωπίζονται ως φόρουμ, όχι ως εκδότες. Αν όμως αποδειχθεί πως έχει γίνει παρέμβαση στην διαμόρφωση του περιεχομένου της πλατφόρμας από τους διαχειριστές, τότε ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες περί λογοκρισίας. O Donald Trump ήδη υπέγραψε μια διαταγή για εκ νέου διαμόρφωση της νομοθεσίας ‘section 230’ που θα αποδίδει μερίδιο ευθύνης στους διαχειριστές του Twitter για όσα δημοσιεύονται εκεί και θα δίνει στην προεδρία του την εξουσία του λογοκριτή. Ο τεχνολογικός κόσμος παρατηρεί με απορία τα γεγονότα, προσπαθώντας να αποδεχτεί μια ασαφή, ξεκάθαρα παράνομη διαταγή.

Η ζωή μας επιφυλάσσει σενάρια που δεν έχουμε καν ονειρευτεί. Ακόμα και το σενάριο να προβληθεί ο Donald Trump ως “θύμα της λογοκρισίας”από το Twitter χτυπάει ήδη την πόρτα της πραγματικής ζωής. Δεν πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Update: Το Twitter μάρκαρε ξανά post του Trump, με την επισήμανση πως ενθαρρύνει την συμπεριφορά βίας. Επρόκειτο για tweet όπου ο Πρόεδρος της Αμερικής απειλούσε πως θα φέρει το στρατό αντιμέτωπο με τους διαδηλωτές για την δολοφονία του George Floyd. Αυτή η μάχη μόλις έχει ξεκινήσει.