Ettore Ferrari/Pool Photo via AP
ΚΟΣΜΟΣ

Τι έχουν πάθει οι πολιτικοί ηγέτες και χωρίζουν

Από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Justin Trudeau, η λίστα εν ενεργεία πολιτικών που δε διστάζουν να ανακοινώσουν τους χωρισμούς τους διαρκώς διευρύνεται.

Από καταβολής κόσμου ή τουλάχιστον από όταν εμφανίστηκε το πρωθυπουργικό αξίωμα, το καταλάμβαναν άνθρωποι. Με αδυναμίες. Που έκρυβαν όσο καλύτερα μπορούσαν, ώστε να μη δώσουν δικαιώματα.

Το «τι θα πει ο κόσμος;» σε εποχή που το διαζύγιο δεν αναγνωριζόταν καν από την Καθολική Εκκλησία ή τους νόμους διαφόρων χωρών, ήταν ένα από τα προβλήματα. Το κύριο ήταν πως μπορούσε να στοιχίσει τη θέση στον διαζευχθέντα. Σίγουρα εξαφάνιζε ψήφους. Η ψυχούλα του Nelson Rockefeller ξέρει τι πέρασε το 1964, όταν οι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη, επειδή είχε παντρευτεί μια διαζευγμένη.

Αυτός ήταν ο λόγος που έγινε και βασίλισσα η Ελισάβετ, επειδή ο θείος της, Εδουάρδος Η’ και από πάνω της στη γραμμή της διαδοχής, είχε συνάψει σχέσεις με Αμερικανίδα που είχε στο ενεργητικό της δυο διαζύγια. Για δεκαετίες οι αξιωματούχοι έπρεπε να τικάρουν όλα τα κοινωνικά «πρέπει». Τουλάχιστον να φαίνεται πως τα έχουν όλα τικάρει όλα.

Όπως όμως, αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός των διαζυγίων, αυξάνονται και οι πολιτικοί ηγέτες που τολμούν να πουν το «έως εδώ». Μάλλον και γιατί όσοι το έκαναν ήδη, δεν είχαν τεράστιο πολιτικό κόστος.

Εν πάση περιπτώσει, ο Justin Trudeau και η Sophie Grégoire Trudeau ανακοίνωσαν το τέλος του γάμου τους, έπειτα από 18 χρόνια, χωρίς να ανοίξει μύτη. Ο πρωθυπουργός του Καναδά δεν είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας που χωρίζει, ενώ κάθεται στην καρέκλα του. Μάλλον δεν θα είναι και ο τελευταίος. Η λίστα ξεκινάει με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1998 έγινε το νεύμα που πέρασε στην ιστορία, του τότε πρωθυπουργού της χώρας στη Δήμητρα Λιάνη, από την κορυφή της σκάλας του Airbus στο οποίο επέβαιναν. Ο Παπανδρέου ήταν για χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγο του, Μαργαρίτα.

Τον Οκτώβρη του 1988 τέθηκε απέναντι σε όλα τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας περί θρησκείας και οικογένειας. Εξυπακούεται πως πολλοί άσκησαν δριμεία κριτική, αλλά εκείνος δεν έδινε σημασία και στις 13/7 του 1989 την παντρεύτηκε. Προηγουμένως εξασφάλισε το διαζύγιο του.

Βoris Johnson

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρωθυπουργός της Βρετανίας παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Allegra Mostyn-Owen, το 1987. Το 1993 ο γάμος ακυρώθηκε. Ξαναπαντρεύτηκαν, απέκτησαν 4 παιδιά και τελικά χώρισαν το 2018. Πριν καταθέσει η Mostyn-Owen αίτηση διαζυγίου (το 2020), είχαν τακτοποιηθεί τα οικονομικά του ζευγαριού.

Είχε γίνει και η δίκη για το αν ο κόσμος έπρεπε να ξέρει πως έχει και μια κόρη εκτός γάμου. Την απέκτησε το 2009, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου. Το 2004 είχε απομακρυνθεί από την πρώτη γραμμή των Tory, εξαιτίας σχέσης του με δημοσιογράφο.

Σε κάθε περίπτωση, το 2018 ο Johnson ήταν δυο φορές χωρισμένος. Και άρα δεν είχε δικαίωμα για άλλο γάμο, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία. Για να παντρευτεί την Carrie Symonds, 12 ημέρες μετά την έκδοση του διαζυγίου του με την Mostyn-Owen πήρε άδεια από τον Αρχιεπίσκοπο του Westminster. Πέντε εβδομάδες μετά, γεννήθηκε το πρώτο παιδί του νεόνυμφου ζευγαριού.

Περιττό να πω ότι όλα αυτά, μαζί, δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε από αξιωματούχο της Βρετανίας.

Nicolas Sarkozy

Η Γαλλία είχε ήδη πρόεδρο που είχε αποκτήσει παιδί εκτός γάμου (Francois Mitterrand) και άλλον που πέθανε στα χέρια της ερωμένης του (Felix Faure). Ο Sarkozy έγραψε μια νέα σελίδα σε αυτό το βιβλίο.

Έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που πήρε διαζύγιο, ενώ τελούσε χρέη, όταν τον Οκτώβριο του 2007 ανακοινώθηκε το τέλος του γάμου του με την Cécilia. Ήταν φιλικό. Δεν υπήρξαν δράματα. Ό,τι δράμα ήταν να ζήσουν, το είχαν ζήσει ήδη, με τη σχέση τους να γίνεται θέμα στα media ουκ ολίγες φορές από το 1996 όταν παντρεύτηκαν.

Ο γάμος έγινε μόλις εκδόθηκε το διαζύγιο του Sarkozy με την Marie-Dominique Culioli. Είχαν παντρευτεί το 1982, ωστόσο ζούσαν για χρόνια σε διάσταση πριν το τυπικό τέλος της σχέσης. Με τη Cécilia είχαν γνωριστεί, όταν ο Sarkozy τέλεσε τον γάμο της με τον παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών, Jacques Martin. Η μετρ των δημοσίων σχέσεων εγκατέλειψε τον Martin για τον Sarkozy το 1998.

Έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην άνοδο του συζύγου της στην εξουσία, ως σύμβουλος του κατά τις προηγούμενες θητείες του ως υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών. Πολλοί από τους ισχυρούς που είχε στον κύκλο του ο πολιτικός ηγέτης, ήταν φίλοι της. Ο ίδιος συνήθιζε να καυχιέται για τη σχέση τους και να λέει στους στους βοηθούς ότι ήταν «το μόνο αδιαπραγμάτευτο μέρος» της καριέρας του.

Το 2005 είχαν χωρίσει για λίγο, μετά τα ρεπορτάζ που ήθελαν τον Sarkozy να απατά τη σύζυγο του με στέλεχος διαφημιστικής. Η Cécilia είχε πάει στη Νέα Υόρκη με άλλον άντρα και ο Nicolas ταρακουνήθηκε τόσο που είχε χάσει κιλά και φαινόταν συνέχεια κατάκοπος. Την έπεισε τελικά, να γυρίσει κοντά του. Έκτοτε εκείνη δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με την πολιτική του καριέρα.

Όταν δεν εμφανίστηκε στο γεύμα με τον George Bush τον Αύγουστο του 2007, οργίασαν εκ νέου οι φήμες για χωρισμό. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η Cécilia δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ γιατί ήταν άρρωστη. Κάμερες τη συνέλαβαν να έχει πάει για ψώνια με φίλες της.

Έξι μήνες μετά την εκλογή του ως προέδρου, έγινε γνωστή η απόφαση για το διαζύγιο. Πριν συμπληρωθεί μήνας μετά την έκδοση του τέλους, γνώρισε την Carla Bruni, σε δείπνο. Παντρεύτηκαν στις 2/2 του 2008.

Françoise Hollande

Ο διάδοχος του Sarkozy στην προεδρεία της Γαλλίας (2012 – 2017) πέρασε 29 χρόνια με τη σύντροφο και συνάδελφό του, σοσιαλιστή πολιτικό Ségolène Royal. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά. Δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Το 2007, ένα μήνα μετά την ήττα της Royal από τον Sarkozy στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν. Τα media συνέδεσαν Hollande με τη δημοσιογράφο Valérie Trierweiler, με τους πρωταγωνιστές να μην επιβεβαιώνουν πριν το κάνει η Trierweiler έπειτα από έξι μήνες. Έκτοτε δεν ασχολείτο με το πολιτικό ρεπορτάζ.

Τον Γενάρη του 2014, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο 68χρονος ανακοίνωσε ότι (και) αυτή η σχέση έφτασε στο τέλος της. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει νέα σύντροφο: την ηθοποιό Julie Gayet. Μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, η Trierweiler νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα καθώς πήρε «πολλά χάπια».

Επί δυο εβδομάδες ο Hollande έκανε τα πάντα για να πείσει πως επρόκειτο μόνο για φήμη. Ώσπου σε τηλεφωνική του δήλωση στο Agence France-Presse ξεκαθάρισε ότι έβαλε τέλος στην κοινή του πορεία με την Trierweiler. Δεν επιβεβαίωσε κάτι για την Gayet, η οποία μήνυσε το περιοδικό που δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες ήταν μαζί με τον πρόεδρο. Τη δικαστική οδό ακολούθησε και ο Hollande.

Στις 8 Ιουνίου του 2022, παντρεύτηκαν. Ήταν ο πρώτος γάμος για εκείνον και ο δεύτερος για την καλλιτέχνιδα, μητέρα δυο παιδιών.

Vladimir Putin

Ο απόλυτος ηγέτης της Ρωσίας χώρισε με τη γλωσσολόγο, Lyudmila Putina το 2013, έπειτα από 20 χρόνια γάμου. Είχαν γνωριστεί σε συναυλία του Arkady Raikin στο Λένινγκραντ, όταν εκείνη ήταν αεροσυνοδός στην Aeroflot (το ‘80) Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1983. Ακολούθως η μετέπειτα πρώτη κυρία δίδασκε γερμανικά στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ.

Για λίγα χρόνια πριν την πολιτική ανέλιξη του Βλαδίμιρου (βλ. πρωθυπουργία -Αύγουστος ‘99) ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας Telecominvest στη Μόσχα. Για την ακρίβεια, ήταν η μόνη υπάλληλος στο γραφείο της Μόσχας -απαντούσε σε τηλεφωνήματα και οργάνωνε συναντήσεις.

Ανακοίνωσαν το τέλος, στο διάλειμμα παράστασης του μπαλέτου του Κρεμλίνου. «Η απόφαση ήταν κοινή, αφού σπανίως βλέπουμε ο ένας τον άλλον» είπε ο Putin. Διευκρίνισε και ότι δεν υπάρχει άλλη γυναίκα στη ζωή του. Η Lyudmila επιβεβαίωσε πως δεν έβλεπε ποτέ τον σύζυγο της, λόγω δουλειάς. Είπε και ότι του είναι ευγνώμων που συνεχίζει να στηρίζει την ίδια και τα παιδιά τους (τις κόρες τους Maria και Yekaterina).

Η έκδοση του διαζυγίου έγινε ένα χρόνο μετά. Ακολούθησαν ουκ ολίγες ιστορίες που αφορούσαν τις σχέσεις του. Είχε προσδιοριστεί ως σύντροφος του η Αlina Kabaeva, χρυσή Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής και μητέρα διδύμων που φέρεται να απέκτησε με τον Τσάρο. Μεταξύ τους υπήρχε διαφορά 21 χρόνων.

Η εφημερίδα που έκανε την αποκάλυψη δέχθηκε έφοδο από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Μετά έκλεισε. Φήμες εν τω μεταξύ, τον θέλουν και να ‘χει παντρευτεί την Alina, την οποία «συνέλαβε» φωτογραφικός φακός να φορά δαχτυλίδι αρραβώνων. Έκτοτε δεν την έχουν ξαναδεί -να κάνει δημόσια εμφάνιση.

Sanna Marin

Στα 37 της έγινε το 2019 η «νεαρότερη πρωθυπουργός του πλανήτη». Ήταν τότε που κάθισε στην καρέκλα ήταν στην εξουσία της Φινλανδίας από το Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2023. Δηλαδή, πέρασε στο αξίωμα όλη την πανδημία.

Είχε ήδη γίνει μητέρα ενός κοριτσιού που απέκτησε με τον επί χρόνια σύντροφο της, Markus Raikkonen. Παντρεύτηκαν στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2020. Ένα μήνα μετά την ήττα της στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, ανακοίνωσε πως χωρίζει με τον Raikkonen, έπειτα από 19 χρόνια συνύπαρξης. «Παραμένουμε οι καλύτεροι φίλοι και θα συνεχίσουμε να περνάμε χρόνο μαζί, ως οικογένεια και μεταξύ μα».

Είπε επίσης ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο επόμενο συνέδριο του κόμματος αυτό το φθινόπωρο. Υπήρξε πολωτική φιγούρα στη χώρα της, προσφέροντας συνεχώς «τροφή» στα media. Έχει γίνει συχνά στόχος κριτικής για την προφανή αγάπη της για τα πάρτι.

Ένα video που έγινε viral τον Αύγουστο του 2022 προκάλεσε δεκάδες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά της κυρίας Μάριν υπονόμευσε τη «φήμη και την ασφάλεια» της Φινλανδίας.

Έκανε ένα τεστ ναρκωτικών, για να κατευνάσει τις ανησυχίες για τη συμπεριφορά της. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Λίγους μήνες αργότερα απαλλάχθηκε από το κοινοβούλιο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Silvio Berlusconi

Τον άφησα για το τέλος, γιατί με αυτήν την περίπτωση δεν ήξερα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Για αυτό και θα δώσω το link του Magazine με τη ζωή του. Συνοπτικά, θα προσθέσω ότι ο αείμνηστος μεγιστάνας των media είχε περισσότερες συζύγους (τέσσερις) από ό,τι θητείες ως πρωθυπουργός της Ιταλίας (τρεις).

Ο πρώτος του γάμος, με την Carla Dall’Oglio, ξεκίνησε και τελείωσε πολύ πριν ξεκινήσει η πολιτική του καριέρα, το 1994. Το 1990 παντρεύτηκε την ηθοποιό Veronica Lario. Πέρασαν μαζί την πρώτη -σύντομη- θητεία του ως πρωθυπουργού, από το Μάιο του 1994 έως τον Γενάρη του 1995 και όλη τη δεύτερη (2001-2006).

Κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του -ξεκίνησε το 2008- η Lario έγραψε μια δημόσια επιστολή, στην οποίο επέπληττε τον Cavaliere επειδή, όπως το έθεσαν οι New York Times, «βρισκόταν με νεαρές γυναίκες που δεν είναι εκείνη». Το 2009 υπέβαλε αίτηση διαζυγίου.

Ο Ιταλός ηγέτης πέρασε μεγάλο μέρος των επόμενων 10 ετών με την πολύ νεότερη φίλη του, Francesca Pascale. Ήταν μαζί όταν δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για φορολογική απάτη. Χώρισαν το 2020. Ακολούθησε ο γάμος του με την τραγουδίστρια Paola Turci και η σχέση του με την κεντροδεξιά πολιτικό Marta Fascina. Ήταν μαζί έως το θάνατο του.