2024/Yara Nardi/AP
EXPLAINED

Τι περιμένουμε να φέρει η επόμενη μέρα των γαλλικών εκλογών

Η αναμενόμενη άνοδος της Ακροδεξιάς, ο τρίτος και καταϊδρωμένος Emmanuel Macron και ο δεύτερος εκλογικός γύρος.

Μέχρι την επόμενη Κυριακή (7/07), όταν δηλαδή πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Όχι μόνο στη χώρα που φημίζεται για το πώς οι άνθρωποί της αντιλαμβάνονται την τέχνη, αλλά και στην Ελλάδα. Ο καφές, ας πούμε, αυτό το θαυματουργό σκούρο υγρό που οι περισσότεροι αποκαλούν «φρέντο», μπορεί να αγγίξει τα πέντε ευρώ. Γιατί όχι;

Αν κάτι είναι σίγουρο, όμως, μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα που επικρατεί στον πολιτικό κόσμο που διαρκώς αλλάζει, είναι ένα: H Marine Le Pen δεν θα σταματήσει στο 33,5% που συγκέντρωσε ο Εθνικός Συναγερμός και ετοιμάζει ήδη το διακριτικό μαύρο σακάκι της νίκης της.

Ο Emmanuel Macron, από την άλλη, χαλαρώνει τη γραβάτα του και ετοιμάζεται για τη μεγάλη του έξοδο, μια έξοδο που προκάλεσε -κυρίως- ο ίδιος με την εγκληματική όπως αποδείχθηκε απόφαση να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την τιμωρητική διάθεση που έδειξαν οι Γάλλοι στις ευρωεκλογές.

Τα αποτελέσματα και η αναμενόμενη άνοδος Ακροδεξιάς

Γαλλικές εκλογές Ludovic Marin/Pool photo via AP, File

Χωρίς καμία αμφιβολία και χωρίς να χρειάζεται να φτάσουμε στα τελικά αποτελέσματα, ο Εθνικός Συναγερμός είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Το γνωρίζαμε, απλώς τώρα ήρθε και η σφραγίδα της επισημοποίησης. Πλέον, το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στις πύλες της εξουσίας.

Μετά από μια ασυνήθιστα υψηλή συμμετοχή, το RN της Le Pen συγκέντρωσε το 33,15% των ψήφων, ενώ ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) ήρθε δεύτερος με 27,99%, με τη συμμαχία Ensemble του προέδρου Macron να κατρακυλά στη θλιβερή τρίτη θέση με 20,76%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα.

Ενώ το RN φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ενδέχεται να υπολείπεται των 289 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Γαλλία ίσως να οδεύει προς ένα κοινοβούλιο που θα χαρακτηρίζεται από πολλές και διαφορετικές φωνές, κάτι που νομοτελειακά οδηγεί σε αδιέξοδο.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι, μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή, το RN θα κερδίσει μεταξύ 230 και 280 εδρών. Το NFP προβλέπεται να εξασφαλίσει 125 έως 165, με το Ensemble να ακολουθεί με 70 έως 100 έδρες.

Οι εκλογές, τις οποίες ο Macron προκήρυξε αφού το κόμμα του υπέστη σοβαρό πλήγμα από το RN στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν να δει τα υπόλοιπα τρία χρόνια της προεδρικής του θητείας σε μια αμήχανη συνεργασία με κάποιον πρωθυπουργό από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Η δημοκρατία μίλησε και ο γαλλικός λαός έβαλε τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους του στην πρώτη θέση – και ουσιαστικά διέγραψε το μπλοκ των Μακρονιστών», είπε η Le Pen προσθέτοντας πως τίποτα δεν είναι οριστικό και πως δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός.

Σε ομιλία του στα κεντρικά γραφεία του RN στο Παρίσι, ο Jordan Bardella, ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος, επανέλαβε το μήνυμα της Le Pen: «Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή είναι μία από τις πιο καθοριστικές σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας».

Τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας

Γαλλικές εκλογές AP Photo/Lewis Joly

Στις αισιόδοξες ομιλίες πριν από τον πρώτο γύρο, ο Bardella δήλωσε ότι θα αρνηθεί να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, στην οποία το RN θα χρειάζεται τις ψήφους των συμμάχων του για να περάσει νομοσχέδια.

Εάν το RN δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και ο Bardella μείνει πιστός στον λόγο του, ο Macron ίσως χρειαστεί τότε να αναζητήσει έναν πρωθυπουργό από την Aριστερά για να σχηματίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Με έναν άνευ προηγουμένου αριθμό εδρών να οδηγούνται σε τριπλό επαναληπτικό γύρο, θα ακολουθήσει τώρα μια εβδομάδα πολιτικών διαπραγματεύσεων, καθώς τα κεντρώα και αριστερά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν αν θα κατέβουν ή όχι σε μεμονωμένες έδρες για να εμποδίσουν το εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό RN να κερδίσει την πλειοψηφία.

Όταν το RN είχε στο παρελθόν ισχυρές επιδόσεις στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών, τα αριστερά και κεντρώα κόμματα είχαν χαράξει κοινή πορεία για να το εμποδίσουν να αναλάβει την εξουσία.

Σε μια προσπάθεια να στερήσει από το RN την πλειοψηφία, το NFP (ένας αριστερός συνασπισμός που σχηματίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα) υποσχέθηκε ότι θα αποσύρει όλους τους υποψηφίους του που κατέλαβαν την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο.

«Η εντολή μας είναι σαφής: Oύτε μία ψήφος παραπάνω, ούτε μία έδρα παραπάνω για τον Εθνικό Συναγερμό, δήλωσε την Κυριακή στους υποστηρικτές του ο Jean-Luc Mélenchon, o ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου κόμματος του NFP.

Υπάρχει ελπίδα για ανατροπή;

Mετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, όλα θα αλλάξουν, σε μια προσπάθεια να αλλάξει και το τελικό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής. Όπως ήδη αναφέραμε, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σημαντικός όγκος διαπραγματεύσεων, με τους υποψηφίους να συνάπτουν ενδεχομένως εκλογικές συμφωνίες ή ακόμη και να παραιτούνται, πράγμα που σημαίνει ότι όλα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.

Το 2022, για παράδειγμα, ο Macron κέρδισε λίγο πάνω από το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο, αλλά κατέληξε με το 42%, τερματίζοντας στην πρώτη θέση, αν και έχασε την πλειοψηφία του. Υπάρχουν πιθανότητες για μία ακόμη ολική ανατροπή; Ελάχιστες.

Μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να σημάνει οικονομική αλλά και συνταγματική κρίση. Το RN της Le Pen και του Bardella έχει δώσει μεγάλες υποσχέσεις, όπως την κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Μacron ή τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, το έλλειμμα της Γαλλίας θα εκτοξευθεί, μια προοπτική που έχει θορυβήσει τις αγορές ομολόγων και έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις για μια «οικονομική κρίση».

H κρίση, για την ώρα, είναι πολιτική. Πού να έπιναν και φρέντο.