Andrew Harnik/Getty Images/Ideal Image
EXPLAINED

Γιατί το πρώτο debate Biden – Trump έκανε άνω κάτω τους Δημοκρατικούς

Η εφιαλτική απόδοση του Joe Biden και τα ψέματα του Donald Trump ξεχώρισαν στο πρώτο τηλεοπτικό debate των Αμερικανικών Εκλογών.

Η Αμερική έχει πρόβλημα και αυτό βγαίνει προς τα έξω: Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για όσα διαδραματίστηκαν στο πρώτο debate ενόψει των επερχόμενων Αμερικανικών Εκλογών, ανάμεσα στον Πρόεδρο Joe Biden και τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump.

Ο ένας μουρμούριζε, έχανε τα λόγια του και δυσκολευόταν μέχρι και να αποχωρήσει από την αίθουσα και ο άλλος συνέχισε τη διακίνηση fake news και απέφυγε να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα.

Οι Δημοκρατικοί ψάχνουν εναλλακτική

© AP Photo/Gerald Herbert

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Ιουνίου, το X έχει προφανώς γεμίσει με αποσπάσματα όσων είπαν, ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι βρίσκονται σε αναβρασμό με το Politico να αναφέρει ότι ψάχνουν ακόμη και τώρα για εναλλακτική πρόταση. Πάνω από δώδεκα εκπρόσωποι των Δημοκρατικών μίλησαν ανώνυμα με το Politico και εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την υποψηφιότητα Biden.

Ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του Προέδρου δήλωσε ότι ήρθε η ώρα ο Joe Biden να τερματίσει την εκστρατεία του. Το πρόσωπο αυτό χαρακτήρισε τη βραδιά του Biden ως «τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία» και ανέφερε ότι ο Biden ήταν «τόσο κακός που κανείς δεν θα δώσει σημασία στα ψέματα του Donald Trump.

«Ο Biden πρέπει να αποσυρθεί. Χωρίς αμφιβολία», ανέφερε ο δωρητής σε γραπτό μήνυμα, προτείνοντας ένα εναλλακτικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τους κυβερνήτες του Μέριλαντ και του Μίσιγκαν.

Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα ενδιάμεσου συνεδρίου ή η παραίτηση του Joe Biden είναι απίθανη, μια πραγματικότητα που αναγνώρισαν ακόμη και εκείνοι που παραπονέθηκαν ιδιαιτέρως για την απόδοσή του στο debate. Ποια ήταν όμως τα 4 κλειδιά της χθεσινής βραδιάς;

Προφανώς, η αρνητική επίδοση του Joe Biden

Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε κρυωμένος στο debate και οι απαντήσεις του ήταν ιδιαίτερα αργές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έβγαζαν καν νόημα. Παρ’ όλα αυτά αστειεύτηκε με τις συνωμοσίες της Δεξιάς ότι θα έπαιρνε κάποιου είδους φάρμακα που βελτιώνουν τις επιδόσεις του πριν από το debate, δημοσιεύοντας φωτογραφίες για ένα δοχείο νερού προς πώληση στην ιστοσελίδα της προεκλογικής του εκστρατείας με την ονομασία Dark Brandon’s Secret Sauce.

Παρ’ όλα αυτά η συνέχεια ήταν εφιαλτική και ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο ελάχιστο στις προσδοκίες. Και το χειρότερο από όλα για τον Biden είναι ότι οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν σε αυτό το debate, το οποίο έτσι και αλλιώς προκλήθηκε με δική του πρωτοβουλία. Αυτό σήμερα μοιάζει με ένα εφιαλτικό στρατηγικό λάθος.

Από την αρχή, η φωνή του Biden ήταν υπόκωφη. Σε μια γκάφα, επιτιθέμενος στον Trump για τις περικοπές φόρων και το εθνικό χρέος, τελείωσε τις παρατηρήσεις του με σύγχυση: «Επιτέλους νικήσαμε το Medicare». Ο Trump εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή: «Κέρδισε το Medicare. Το χτύπησε μέχρι θανάτου».

Επίσης, σε μια ερώτηση για τις αμβλώσεις, η οποία θα έπρεπε να είναι ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του Biden για τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για την ανατροπή των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος έφερε στο προσκήνιο τα κορίτσια που σκοτώθηκαν από μετανάστες επιστρέφοντας, για κάποιο λόγο, σε έναν από τους πιο αδύναμους τομείς του.

Στην πορεία της βραδιάς έγινε πιο δυναμικός και πολλοί σχολίασαν θετικά τη συνέχεια, αλλά ο Donald Trump ήδη έχει φτιάξει highlights με τις επιδόσεις του Προέδρου στο πρώτο μισό της βραδιάς.

Ο Trump λέει ατελείωτα ψέματα

© AP Photo/Gerald Herbert

Όπως ήταν αναμενόμενο για έναν πολιτικό που έκανε όνομα μέσα από τα ακατάσχετα ψεύδη και τις επιθέσεις που έκανε, ο Trump για μια ακόμη φορά θύμισε Trump, πουλώντας ψέματα και μισές αλήθειες στους ψηφοφόρους.

Όταν του τέθηκαν ερωτήσεις που θα απαιτούσαν σκληρές απαντήσεις, όπως για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, απέφυγε και άλλαξε το θέμα της συζήτησης, ενώ δεν απάντησε και για το εάν θα αποδεχθεί κάθε αποτέλεσμα στις φετινές εκλογές.

Ισχυρίστηκε επίσης ψευδώς ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν τις αμβλώσεις μέχρι και μετά τη γέννηση, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είχε τους «καλύτερους περιβαλλοντικούς αριθμούς», χωρίς να το αιτιολογήσει κάπως.

Το πιο φρικιαστικό δε, ήταν ότι για ακόμη μια φορά απείλησε δημόσια τον αντίπαλό του με φυλάκιση. Το ίδιο είχε κάνει και το 2016, ενώ για τον Joe Biden ανέφερε: «Θα μπορούσε να καταδικαστεί ως εγκληματίας μόλις βγει από το αξίωμα. Ο Joe θα μπορούσε να καταδικαστεί για όλα όσα έχει κάνει. Έχει κάνει φρικτά πράγματα».

Τελικά αυτή είναι η χειρότερη Αμερική όλων των εποχών ή η καλύτερη;

Οι δύο άντρες διαφώνησαν έντονα και για την ποιότητα της ζωής στη χώρα. «Joe, η χώρα μας καταστρέφεται. Καθώς εσύ κι εγώ καθόμαστε εδώ πάνω και σπαταλάμε πολύ χρόνο σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ένα debate. Είναι ο χειρότερος πρόεδρος, το είπε για μένα επειδή το είπα εγώ. Αλλά κοιτάξτε, είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας. Έχει καταστρέψει τη χώρα μας» ανέφερε ο Donald Trump, με τον Πρόεδρο να έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την κατάσταση.

Ο Joe Biden ανέφερε για τις ΗΠΑ: «Είμαστε η χώρα με τον μεγαλύτερο θαυμασμό στον κόσμο. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας. Έχουμε τον καλύτερο στρατό στην ιστορία του κόσμου, τον καλύτερο στην ιστορία του κόσμου. Κανείς δεν πιστεύει ότι είμαστε αδύναμοι. Κανείς δεν θέλει να τα βάλει μαζί μας, κανείς».

Η στιγμή της Stormy Daniels στο debate

Οι καταδίκες και οι ποικίλες δικαστικές υποθέσεις του Trump δεν αναφέρθηκαν εκτενώς στο debate και αυτό είναι ένα ακόμα μειονέκτημα της χθεσινής του εμφάνισης, όπως λένε στο στρατόπεδο των Δημοκρατιών. Το θέμα πάντως που έθιξε ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν ήταν άλλο από το σεξουαλικό σκάνδαλο με την Stormy Daniels, κάνοντας επίθεση στην ηθική του προκατόχου του.

Ο Biden ανέφερε ότι ο αντίπαλός του έκανε σεξ με μια πορνοστάρ την ώρα που η σύζυγός του ήταν έγκυος. «Έχεις την ηθική μιας αδέσποτης γάτας», είπε ο Biden αστειευόμενος στον Trump.