© Dimitris Kapantais / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι πραγματικά συνέβη χθες με την Ολλανδή δημοσιογράφο στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο διαπληκτισμός μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ingeborg Beugel έφερε στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε;», ήταν τα πρώτα λόγια της Ιngeborg Beugel. «Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό» απάντησε σε έντονο τόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ του τελευταίου και της Ολλανδής δημοσιογράφου κέντρισε το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών media αλλά φυσικά και των social media. Παρόλα αυτά, αυτό με το οποίο δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα είναι τι αφορούσε τελικά αυτή η κόντρα στον πυρήνα και όχι στην έκφρασή της.

Η Ingeborg Beugel δεν είναι ένας άνθρωπος που εμφανίστηκε από το πουθενά στο επεισόδιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται για μία πολύ γνωστή δημοσιογράφο που ζει χρόνια στην Ελλάδα γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Έχει δουλέψει σε πολλά μέσα ως ρεπόρτερ και ανταποκρίτρια και είναι γενικά γνωστή για την ενεργή ενασχόλησή της με το προσφυγικό και την έντονη κριτική της ως προς τις δράσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι τα pushbacks;

Η βάση του τσακωμού ήταν οι καταγγελίες περί pushbacks που έγιναν από τη δημοσιογράφο για την ελληνική κυβέρνηση. Τα pushbacks είναι μέτρα μέσω των οποίων πρόσφυγες και μετανάστες ωθούνται σε απομάκρυνση συνήθως αμέσως αφού πέρασαν τα σύνορα μίας χώρας. Αυτή η πρακτική μπορεί να εμπίπτει μεν στα δικαιώματα ενός κράτους να προστατέψει την επικράτειά του.

Από την άλλη τα pushbacks γίνονται χωρίς καμία σκέψη των ιδιαίτερων συνθηκών και χωρίς να δίνεται η ευκαιρία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κάνουν αίτηση για άσυλο. Με βάση αυτό και χαρακτηρισμένες ως συλλογικές απωθήσεις, θεωρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα και με όσα ρυθμίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι καταγγελίες για την ύπαρξή τους δεν γίνονται πρώτη φορά και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Πρόσφατα ο Επίτροπος του ΟΗΕ στα θέματα μετανάστευσης τόνισε ότι έχουν παρατηρηθεί μερικές εκατοντάδες πιθανά pushbacks στο Αιγαίο από την αρχή του 2021 μέχρι και τα τέλη του Μαρτίου πιέζοντας την Ελλάδα να ερευνήσει εξονυχιστικά τις αναφορές αυτές.

Ποιο ήταν το επεισόδιο

Προφανώς, η οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η ίδια η τοποθέτηση της Ingeborg Beugel είναι που τράβηξαν τα βλέμματα. Πίσω από τις αντεγκλήσεις τους υπήρχε και επιχειρηματολογία με πραγματικό πολιτικό επίδικο.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος παίρνοντας τον λόγο κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για τα «βάρβαρα pushbacks», όπως τα χαρακτήρισε, εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Στη συνέχεια κατηγόρησε και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση που, πράγματι, φόρτωσε την ευθύνη της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ποιες είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, και ίσως και στην Ολλανδία, που δέχτηκε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία και η Ολλανδία είναι επίσης συνυπεύθυνη».

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο πνιγμού στα νότια της Κρήτης» και τόνισε ότι οι εν λόγω κατηγορίες γίνονται χωρίς στοιχεία τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι «δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, όπως είναι δικαίωμά μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών». Στη συνέχεια την κάλεσε να ρίξει την ευθύνη «σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση συστηματικά, ωθώντας ανθρώπους σε απελπισμένη κατάσταση από μια χώρα στην οποία δεν κινδυνεύουν» εννοώντας φυσικά την Τουρκία.