ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η τέχνη του ASMR στην ποπ κουλτούρα

Ποιοι είναι οι ψίθυροι της σύγχρονης καρδιάς.

To ASMR εδώ και κάποια χρόνια έχει σταδιακά αποκτήσει πολλούς φαν και τον τελευταίο χρόνο έχει κερδίσει και το ελληνικό κοινό. Αρχικά κέρδισε την κοινότητα του YouTube, έτσι έχουμε δει βίντεο με γνωστούς youtubers όπως η Βlack Velour, η Sophie Sof, o Gingerbread Bae και η Βενετία Καμαρά να κάνουν βίντεο αποκλειστικά ASMR. Eνώ αλλοι youtubers όπως η Seniora Elis έχουν επηρεαστεί αρκετά από αυτό.

Εκτός από τους γνωστούς youtuber που έκαναν ένα τέτοιο βίντεο, πλέον υπάρχουν και πάρα πολλά κανάλια που άνοιξαν τον τελευταίο χρόνο για να κάνουν αποκλειστικά ASMR video ή που είχαν υπήρχαν ήδη και το γύρισαν στο ASMR το τελευταίο τρίμηνο. Η πρώτη Ελληνίδα που έκανε αποκλειστικά ASMR από την αρχή είναι πιθανόν η ChooseVicky, που το πρώτο της βίντεο είναι από το 2014.

Παρόλο λοιπόν που τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας το ASMR, δεν περίμενα να το έπαιρνε τόσο γρήγορα είδηση ή καλύτερα ότι θα το αποδεχόταν τόσο εύκολα και τα εντελώς μέινστριμ ελληνικά μέσα. Έτσι ήταν τεράστια η έκπληξή μου, όταν μου βγήκε στο YouTube, η διαφήμιση γνωστής εταιρείας παπουτσιών με την Καινούργιου να κάνει ASMR unboxing (whaaaaaa).

H αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν είναι τόσο άκυρο, αφού η διαφήμιση είναι φανερά επηρεασμένη από τη διαφήμιση που είχε κάνει η Zoë Kravitz για την μπίρα Michelob ULTRA Pure Gold. Οι μόνες διαφορές για την ακρίβεια είναι ότι της Kravitz είναι σε βουνό και της Καινούργιου σε θάλαττα και ότι η Καινούργιου δεν ψιθυρίζει στο βαθμό που θα έπρεπε. Γενικά ήταν λίγο λάθος η επιλογή Καινούργιου για αυτό το κόνσεπτ, γιατί λογικά η Κατερίνα δεν είχε ιδέα τι είναι το ASMR. Οπότε φαντάζομαι όταν θα της είπαν την ιδέα, είχαν να της δείξουν και το βίντεο της Zoë, αλλιώς δεν νομίζω ότι θα δεχόταν να το κάνει.

Η Billie Eilish που είναι αυτή τη στιγμή η πιο επιτυχημένη πόπσταρ, έχει επίσης επηρεαστεί πολύ από την τέχνη του ASMR είτε εσκεμμένα είτε όχι. Στα περισσότερα τραγούδια της τραγουδά ψιθυριστά, ενώ η μουσική της έχει πολύ μπάσο, και έχει γίνει η αγαπημένη των φαν του είδους. Κάποιοι youtuber μάλιστα, με πιο γνωστή την Gibi, έχουν διασκευάσει τα τραγούδια της ολοκληρωτικά σε ASMR.

Ένας από τους πρωτεργάτες του ASMR χωρίς να είχε συνείδηση ότι ήταν, ήταν ο Bob Ross. Και αυτό ίσως να εξηγεί, γιατί άρεσε τόσο πολύ σε όλους η εκπομπή του και ας μην έπιασε ποτέ κανείς πινέλο στα χέρια του, για να κάνει ό,τι βλέπει. Σταθερός τόνος φωνής, ψιθυριστός ή σχεδόν ψιθυριστός, ήχοι από μπογιές και πινέλα πάνω στην παλέτα και στον καμβά.

Σε ένα κόσμο που κινείται τόσο γρήγορα και που δεν υπάρχει ποτέ ησυχία στον περιβάλλοντά μας χώρο, μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό και επόμενο να ανθίσει το ASMR και τώρα που η Καινούργιου το έκανε και οφίσιαλι μέιστριμ στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα να δούμε πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΕ AKOMA

Τι είναι το ASMR
Ποια είναι η Billie Eilish
11 Disney αλήθειες που θα καταστρέψουν τα παιδικά σου χρόνια