ΣΙΝΕΜΑ

5 αυτονόητα πράγματα για το αδιανόητο ‘Cats’

Η ταινία που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα έρχεται σύντομα στις αίθουσες. Μπορεί να μοιάζει αδιανόητη, αλλά κάποια πράγματα είναι αυτονόητα.

Τι είναι το «Cats»; Καλή ερώτηση. Σχεδόν φιλοσοφική. Σε αυτό το σημείο, μοιάζει αδιανόητο ότι αυτή η ταινία όντως υπάρχει και δεν είναι κάποια φάρσα που σκάρωσε το Χόλιγουντ για να ελαφρύνει λίγο το βαρύ κλίμα της περιόδου.

Είχαμε γράψει για την ταινία όταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως βιώνουμε κάποιο συλλογικό high, σαν μια παραίσθηση που μοιραζόμαστε, ή ένα όνειρο που βλέπουμε όλοι μαζί. Οι ανθρωπόμορφες, CGI τριχώματος, γάτες με κανονικά ανθρώπινα πρόσωπα κομμένα και ραμμένα μες στο γατίσιο κεφάλι, μας έκαναν να αναρωτηθούμε αν το CGI ήταν μια εφεύρεση που δεν έπρεπε ποτέ να έχει υπάρξει. Μήπως το ανθρώπινο είδος πέταξε πολύ ψηλά, πολύ ψηλά στον ήλιο; Μήπως δεν έπρεπε ποτέ να έχουμε διαπράξει τέτοια ύβρη; Μήπως αυτή είναι η τιμωρία μας, η επιστροφή μας στο έδαφος;

Η ταινία, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Λόγου του Βασιλιά», ενώνει στην οθόνη ένα μάτσο μεγάλους σταρ, από οσκαρικές θρύλους σαν την Τζούντι Ντεντς μέχρι ποπ είδωλα σαν την Τέιλορ Σουιφτ, για την ιστορία μιας φυλής γατιών που στη διάρκεια μιας νύχτας μαζεύονται, τραγουδάνε και χορεύουν, και αποφασίζουν ποια από τις γάτες ανάμεσά τους θα είναι εκείνη που θα επιστρέψει στη γη με μια νέα ζωή. Βασισμένο φυσικά στο διάσημο μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, με τη σειρά του εκείνο βασισμένο σε μια ποιητική συλλογή του Τ.Σ. Έλιοτ.

Αν όλα αυτά ακούγονται σχεδόν αδιανόητα ως συλλογή πληροφοριών, ακόμα και χωρίς την οπτική συνοδεία του ακόμα πιο παλαβού τρέιλερ, τότε χαλάρωσε. Έτσι είναι ζωή. Κάποια πράγματα είναι αδιανόητα, κάποια άλλα είναι αυτονόητα. Η ισορροπία στη Δύναμη, όπως θα έλεγαν κι οι Τζεντάι. Πράγματα αυτονόητα όπως ας πούμε αυτά που κάνει η Q καρτοκινητή στην επικοινωνία σου. Απλά και καθαρά. Με το ΚΙΟΥ ΣΤΑΡ AUTO ας πούμε, τα λεπτά και τα δεδομένα σου μεταφέρονται από τον ένα μήνα στον επόμενο, αν δεν τα έχεις καταναλώσει. Τι πιο αυτονόητο από αυτό;

Σε αυτό λοιπόν το πνεύμα, επιχειρούμε να ξεχωρίσουμε μερικά αυτονόητα πράγματα μέσα στην παράνοια του «Cats». Αν μπορεί η Q μπορούμε κι εμείς.

Θα δούμε και θα ακούσουμε το Memories ξανά και ξανά

Αναμφίβολα το διασημότερο κομμάτι της κληρονομιάς του μιούζικαλ «Cats», είναι το εμβληματικό κομμάτι που έρχεται στο συναισθηματικό peak της ιστορίας. Εγώ λέω, ξεχάστε τα αυτά. Το Memories είναι ένα από εκεί τα τόσο διάσημα μουσικά κομμάτια που οι πάντες θα αρχίσουν να το σιγομουρμουράνε όταν ξεκινήσει και που ανεξαιρέτως άπαντες θα επιχειρήσουν το “μεεεΕΕΕΕΕΕμμριιιιζ” στο αντίστοιχο σημείο του τραγουδιού.

Γι’ αυτό είναι αυτονόητο, δεν πρέπει να τραγουδήσει το κομμάτι μόνο η Τζένιφερ Χάντσον, κι ας είναι βέβαιο πως θα μας ανατριχιάσει (με την καλή ή με την κακή έννοια, ή και με τις δύο), όπως με το show-stopping νούμερό της στο ‘Dreamgirls’ που της χάρισε το Όσκαρ. Στο καστ έχουμε από Τέιλορ Σουίφτ μέχρι Τζέισον Ντερούλο. Εγώ λέω, ξεχάστε τα αυτά. Ξεχάστε αυτούς τους κανόνες σαβουάρ βιβρ τύπου “ο DJ δεν πρέπει να παίζει ποτέ το ίδιο κομμάτι δεύτερη φορά”. Είδατε το τρέιλερ- δεν υπάρχουν κανόνες εδωπέρα. Το μόνο αυτονόητο θα ήταν να ακούμε το κομμάτι κάθε 20 λεπτά, τραγουδισμένο σταδιακά από κάθε μέλος του καστ. Δεν θέλετε να ακούσετε πώς θα τραγουδούσε το Memories ο Ίντρις Έλμπα; Λέτε ψέμματα.

Οι άνθρωποι θα είναι γίγαντες

Αν οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες της ταινίας είναι γάτες και, όπως βλέπουμε κιόλας στο τρέιλερ, τα περιβάλλοντα αντικείμενα είναι αναλογικά τεράστια, αυτό δεν σημαίνει πως κάπου πρέπει να υπάρχουν τεράστιοι άνθρωποι; Θα είναι χαμένη ευκαιρία κατά τη γνώμη μου. Η ταινία διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας νύχτας, οπότε θεωρώ έστω ένα μεθυσμένο ζευγάρι θα πρέπει να περνάει κάποια στιγμή κάνοντας θόρυβο. Μπορούν να είναι τεράστιοι άνθρωποι και η φάτσες τους να είναι ψηφιακά επεξεργασμένες για να μοιάζουν γατίσιες. Τόσες πιθανότητες!

Πρέπει να περάσουν όλες οι Catwoman

Ο σκηνοθέτης Τομ Χούπερ έχει οδηγήσει την Αν Χάθαγουεϊ (Catwoman στο ‘«Dark Knight Rises’) στο Όσκαρ της για τους πρόσφατους «Άθλιους», πόσο δύσκολο θα ήταν να την πείσει να κάνει ένα πέρασμα από εδώ; Η Χάλι Μπέρι είναι τόσο φαν άτομο που είχε πάει να παραλάβει το Χρυσό της Βατόμουρο (για το ‘Catwoman’ φυσικά). Η Μισέλ Φάιφερ, δεν ξέρω, η Μισέλ Φάιφερ νομίζω είναι το είδος ανθρώπου που αν της ζητούσες κάτι αρκετά πειστικά και παθιασμένα θα σε κοίταγε με μισό μάτι και μετά σηκώνοντας φρύδι θα έλεγε «εντάξει αγοράκι μου, έχω Πέμπτη απόγευμα ελεύθερη, στείλε μου τι ακριβώς θες και θα το φροντίσουμε».

Κοιτάχτε, ο Τάικα Γουαϊτίτι κατάφερε σε ένα ράντομ επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς να μαζέψει μια δεκάδα ηθοποιών που έχουν παίξει διάσημα βαμπίρ, από την Τίλντα Σουίντον μέχρι τον Γουέσλι Σνάιπς, και δε θα μπορούσε ο Τομ Χούπερ να μαζέψει για το ‘Cats’ τρεις κατγούμεν; Αυτονόητο. Σαν το ΚΙΟΥ ΣΤΑΡ AUTO που σε χρεώνει πραγματικά, καθαρά, αυτονόητα (μιλάς ένα δευτερόλεπτο; χρεώνεσαι ένα δευτερόλεπτο), ανανεώνεται αυτόματα κάθε μήνα, και σου μεταφέρει ό,τι δεν κατανάλωσες στον επόμενο μήνα. Τόσο απλά.

Θα έπρεπε ο Ράσελ Κρόου να παίζει έναν γάτο βαρύμαγκα

Ο Ράσελ Κρόου, μια που αναφέραμε τους ‘Άθλιους’, είχε το θάρρος (κι ο Τομ Χούπερ το όραμα) να πρωταγωνιστήσει σε μιούζικαλ χωρίς να μπορεί να βγάλει μελωδική συλλαβή από το στόμα του. Αρνούμαι να πιστέψω πως δε θα ήταν θρυλικά καλή προσθήκη σε αυτή την ταινία. Απλά ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ μια τεράστια, παχιά, επιβλητική γάτα μμε τη μούρη του Ράσελ Κρόου. Και -γιατί όχι;- πιθανά και τη φωνή του. Εμείς θα τα σκεφτόμαστε όλα;

Όχι, Τζέισον Ντερούλο, το πέος σου δεν θα υπάρχει στην ταινία

Αυτό κι αν είναι το πιο αυτονόητο από όλα. Ο σταρ δημιούργησε μπόλικα πρωτοσέλιδα πρόσφατα χάρη στο, εχμ, Ανακόντα του, αλλά το μίνι σκάνδαλο επεκτείνεται και προς την κατεύθυνση του αθώου «Cats». «’Αφαίρεσαν το πέος με CGI», είπε πρόσφατα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «125%. Δε μπορώ να το δω στο τρέιλερ, είμαι σίγουρος. Δεν με εκπλήσσει. Θα μπορούσε να είναι κάτι νέο», συνεχίζει ο οραματιστής Ντερούλο, πριν καταλήξει: «Ήθελαν να τα κάνουν όλα να μοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται με γάτα, αυτό είναι».

Ναι, Τζέισον Ντερούλο, αυτό είναι. Αυτή η CGI επέμβαση ήταν απαραίτητη ώστε να λειτουργεί ενιαία το ψηφιακό τρίχωμα που η ταινία μοστράρει ως μεγάλη της αισθητική πρωτοπορία. Εμείς τι άλλο να πούμε, είμαστε πια άφωνοι. Όλα τα έχουμε δει. Αυτονόητα και μη.