ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Tα πιο εξωφρενικά κινηματογραφικά πάρτι

Η σημερινή πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες του Plus One του Ντένη Ηλιάδη μας δίνει την κατάλληλη ‘πάσα’ για να θυμηθούμε τα πάρτι της μεγάλης οθόνης στα οποία θα θέλαμε πολύ να ήμασταν καλεσμένοι.

Στο Plus One όλα ξεκινούν από ένα ξέφρενο πάρτι το οποίο, εξαιτίας ενός υπερφυσικού φαινομένου, καταλήγει σε αιματοκύλισμα. Στα παρακάτω της λίστας δεν χύθηκε απαραίτητα πολύ αίμα. Αλλά γενικά τα σωματικά υγρά πάσης φύσεως είχαν την τιμητική τους.

Van Wilder

Ο Ryan Reynolds μου ήταν ανέκαθεν φοβερά αντιπαθής. Πολύ πριν γίνει Green Lantern ή πάρει ‘δεν γίνονται αυτά τα πράγματα’ διαζύγιο την Scarlett Johansson. Σε όλα εκτός από εδώ όπου υποδύεται έναν φοιτητή που περνάει έξι χρόνια οργανώνοντας le-gen-da-ry πάρτι στο campus. H ταινία οριακά βλέπεται. Αλλά είναι η ιδανική για να κάνουμε σεφτέ

House Party

Για πολλούς σημερινούς 30άρηδες η συγκεκριμένη κωμωδία από το μακρινό 1990 με τους Kid ‘n Play ήταν το πρώτο party (και το πρώτο hi top κούρεμα) που είδαν στη ζωή τους. Δεν λέω ότι μας τιμά. Ούτε όμως εκείνους, αντίστοιχα, τιμούν τα δυο ηλίθια σίκουελ που γύρισαν.

 

Real Genius

Μια κολεγιακή  κωμωδία της σειράς, χαμένη μέσα στη χαβούζα των 80s, που κερδίζει -μετά βίας- χώρο στη λίστα μας εξαιτίας του πρωταγωνιστή της (του ‘άγουρου’ ακόμη Val Kilmer) και της εξαιρετικής ατάκας προς μια ξανθιά με περμανάντ και μπούστο-Βεζούβιο ‘Μην τρως τέτοια πράγματα (σ.σ. cheeseburgers). Δεν ξέρεις ότι μπορεί να σε κάνουν να βγάλεις πολύ μεγάλο στήθος. Θεέ μου, βλέπω ότι ήδη άργησα’. Ωραία πράγματα.

Road Trip

Δεν τη λες και αριστούργημα, αλλά δεν μπορείς και να τη αγνοήσεις. Κυρίως εξαιτίας της απίστευτα καρτουνίστικης φάτσας του  DJ Qualls που γίνεται λιάρδα πίνοντας κρασί σε ένα πάρτι της Αφροαμερικάνικης αδελφότητας του πανεπιστημίου του Tennessee, τα δίνει όλα χορεύοντας το “It’s Tricky” των Run-D.M.C. και μετά τα δίνει ξανά όλα πάνω στο κορμί της Βig Rhonda.

Revenge Of The Nerds

Nτρέπομαι να παραδεχτώ ότι, στα ‘νιάτα’ μου, την είχα δει πάνω από 4 φορές. Κυρίως για τη σκηνή του πάρτι όπου, με τη βοήθεια του Thriller του Michael Jackson και μερικών μαγικών ‘τσιγάρων’ από τον Booger, οι nerds της αδελφότητας Lambda Lambda Lambda ξεπερνούν τις ντροπές του και τα δίνουν όλα με τις ασχημούλες  της Omega Mu. Είδες τι σου κάνει η ταύτιση.

Sixteen Candles

Δεν μπορείς να πεις ότι το πάρτι στο σπίτι του Jake Ryan ήταν άσχημο (βλέπε μπύρες παντού, δέντρα γεμάτα χαρτί υγείας και άτομα να κοιμούνται στο γρασίδι). Αλλά δεν το λες και εξαιρετικό. Αποτελεί, ωστόσο, εξαιρετική ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Godfather των εφηβικών ταινίων των 80s, John Hughes. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

American Pie

Το after prom πάρτι του Stifler στην πρώτη -και καλύτερη- ταινία της σειράς δεν είναι από τεχνικής άποψης κάτι εξαιρετικό.  Άφθονες μπύρες, δυνατή μουσική και κάποιες ωραίες γυναίκες. Αλλά όχι μόνο οι πάντες καταλήγουν να κάνουν σεξ, αλλά στο δωμάτιο διασκέδασης του υπογείου είναι που ο Finch συναντά και κάνει σεξ -πάνω στο τραπέζι του μπιλιάρδου- με την μάνα του Stifler. Η στιγμή δηλαδή που γεννήθηκε ο όρος MILF. Πως θα μπορούσαμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο εκτός λίστας;

Ειδική μνεία σε ένα από τα σίκουελ, το American Pie presents Beta House, για λόγους που είναι φανεροί στην εικόνα που ακολουθεί.

Spring Breakers

Ναι, ΟΚ, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη σκηνή πάρτι στην οποία μπορούμε να εστιάσουμε. Αλλά ουσιαστικά όλη η –εντελώς σουρεάλ- αυτή ταινία ένα μεγάλο πάρτι ήταν, ‘διακοσμημένο’ έξοχα με τα νεανικά κορμιά των πρώην πριγκίπισσων της Disney (Selena Gomez, Vanessa Hudgens). Στο οποίο φυσικά και θα θέλαμε, αν εξαιρέσεις τα τελευταία 10 λεπτά, να ήμασταν καλεσμένοι.

Dazed and Confused

Πολύ πριν ο Τεξανός Richard Linklater αποφασίσει να ασχοληθεί με τα ερωτικά του Ethan Hawke και της Julie Delpy στην τριλογία που ολοκληρώθηκε με το Before Midnighht, φρόντισε να μας δείξει πόσο εξαίσιο μπορεί να είναι ένα πάρτι μαθητών γυμνασίου στην μέση του δάσους.  Μπύρα, καυγάδες και χαμουρέματα. Αν και κάτι μας λέει ότι ο μεγαλύτερος σε ηλικία τύπος που δεν μπορεί να σταματήσει να περνάει χρόνο με τα γυμνασιόπαιδα (τον οποίο υποδύεται ο Matthew McConaughey) είναι το δικό του alter ego.

02 

Old School

H ταινία που έβαλε τον Todd Phillips (βλέπε Hangover) στο χάρτη ως χαρισματικό κινηματογραφικό partymaker και η οποία μας έδειξε κάθε εκατοστό (στην κυριολεξία) του ταλέντου του Will Ferrell ως φιλήσυχου οικογενιάρχη που μετατρέπεται, ένα βαρέλι μπύρα μετά και υπό τους ήχους της live εμφάνισης του Snoop Doggy Dogg , στον θρυλικό Frank the Tank (το παρατσούκλι που του είχαν δώσει στο κολλέγιο για το πόσο ‘σκληρά’ πάρταρε). Τον ίδιο που πήρε τους δρόμους της γειτονιάς του γυμνός, πιστεύοντας ότι τον ακολουθούν και όλοι οι υπόλοιποι.

 

Superbad

Η ταινία που, το 2007, έφερε μια δεύτερη άνθηση στο ‘τιμημένο’ αυτό υπο-είδος. Αποδεικνύοντας ότι το εφηβικό άγχος (γενικότερα ή ειδικότερα να πηδήξεις και αγοράσεις αλκοόλ όταν είσαι κάτω από 21) είναι πάντοτε χρυσωρυχείο για να βγάλεις γέλιο. Ειδικά όταν στο cast σου έχεις ‘φατσάρες’ όπως τον Michael Cera, τον Jonah Hill πριν αδυνατίσει και χάσει το χιούμορ του  και, πάνω από όλα, τον ασυναγώνιστο Christopher Mintz-Plasse ως McLovin.

Project X

To πιο επικό πάρτι της τελευταίας δεκαετίας, δικαίως χαρακτηρισμένο ως ‘Superbad on crack’. Μια ταινία που μίσησε κάθε κριτικός/γονιός και αποθέωσε κάθε πιτσιρικάς. Και η απάντηση στο ‘Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί’ ερώτημα κάθε εφήβου που αποφασίζει να κάνει πάρτι. Μα φυσικά να έρθουν οι πάντες και το όλο θέμα να καταλήξει σε μια μίνι εξέγερση, κομπλέ με πυρκαγιά και ελικόπτερα της αστυνομίας να ίπτανται από πάνω.

Animal House

Έχουν περάσει 36 χρόνια από την κυκλοφορία της, αλλά καμία άλλη ταινία δεν θα μπορούσε να της κλέψει την πρώτη θέση.  Ελάχιστος φόρος τιμής στον Jonh Belushi που μετέτρεψε τον χαρακτήρα του ‘Bluto’ Blutarsky σε Αμερικάνικο θρύλο και την ιαχή του, ‘Toga! Toga!’, σε συνώνυμο κολλεγιακής ‘παραβατικής’ συμπεριφοράς. Απλά αξεπέραστο. 

Ειδική μνεία 1 στο The Party

Δεν είναι έκφυλο, διονυσιακό ή οργιώδες, αλλά παραμένει μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών. Και ένα πάρτι στο οποίο θα θέλαμε να είχαμε δώσαει το παρών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το αρχικό σενάριο ήταν μόλις 63 σελίδες, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος, αυτό που αγαπούμε, οφείλεται καθαρά στην ιδιοφυία του Peter Sellers.

Ειδική μνεία 2 στον Todd Phillips

Ο 43χρονος Νεουορκέζος σκηνοθέτης είναι ο ηθικός αυτουργός πίσω από πολλά από τα parties αυτής της λίστας (Old School, Road Trip, Hangover, Project X). Και φανταστείτε ότι δεν πρόλαβε καν να αποφοιτήσει από το New York University Film School. Οπότε είναι κρίμα ποτέ κανείς να μην έχει δει τη φάτσα του. Η οποία είναι αυτή.

Ειδική μνεία 3 στα bachelor parties

Η τίγρη του Hangover, το λευκό γαιδούρι που παθαίνει overdose από κοκαϊνη στο Bachelor Party του Tom Hanks από το μακρινό 1984 και η Ασιάτισσα στρίπερ το κεφάλι της οποίας καρφώνεται στο μπάνιο στο Very Bad Things είναι τρια από τα πολλά αξέχαστα bachelor parties. Τόσο πολλά και τόσο αξέχαστα που σκοπεύουμε να μιλήσουμε αναλυτικά για αυτά κάποια άλλη φορά.