ΒΙΒΛΙΟ

7 ακόμα Χάρι Πότερ spin-offs που θέλουμε να γράψει η J.K. Rowling

Με το ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ μόλις μια μέρα μακριά, το PopCode φτιάχνει μια μαγική λίστα ευχών.

Όταν βγήκε το δεύτερο μέρος του ‘Harry Potter and Deathly Hallows’ το 2011, όσοι από εμάς τα Potterheads κρατούσαμε εκείνη την ταινία σαν την τελευταία ευκαιρία που θα είχαμε να στριμωχτούμε για λίγο παραπάνω στον μαγικό κόσμο που έφτιαξε η J.K. Rowling εκεί κάπου στο τέλος των ‘90s, προσπαθούσαμε να πάρουμε απόφαση ότι αυτό ήταν. Δεν έχει άλλο.

Το παραμύθι είχε τελειώσει και θα συνεχιζόταν μονάχα κάθε φορά που θα κατεβάζαμε κάποιο απ’ τα βιβλία από το ράφι ή θα κανονίζαμε βραδιά Χάρι Πότερ στο σπίτι. “Οι ιστορίες που αγαπάμε ζουν μέσα μας για πάντα, οπότε είτε επιστρέψετε από τις σελίδες των βιβλίων, είτε από τη μεγάλη οθόνη, το Χόγκουαρτς θα είναι πάντα εδώ για να σας καλωσορίζει” μας υποσχόταν τότε η Rowling μέσ’ απ’ τα δάκρυά της, αλλά δε μας είχε πει ότι η πόρτα του μαγικού σχολείου δε θα έκλεινε πραγματικά για τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμα.

Από τότε τελικά αποκτήσαμε το Pottermore, την ιστοσελίδα που πολλοί απέφυγαν, το σορτάρισμα στους κοιτώνες όμως (ή το υπέροχο Patronus τεστ!) ουδείς, 3 ebooks με μικρές ιστορίες για το Χόγκουαρτς, το φρέσκο θεατρικό ‘Harry Potter and the Cursed Child’ που μπορείς να δεις αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο, το σενάριό του που μπορείς να αποκτήσεις πλέον και στα ελληνικά και, φυσικά, είμαστε πλέον λιγότερο από 24 ώρες μακριά από το άνοιγμα του ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ στις αίθουσες, σε σενάριο μάλιστα της ίδιας της Rowling.

Βρισκόμαστε που βρισκόμαστε στην εποχή του σπινοφοπρικουελοσικουελοσύμπαντος, τώρα που το ‘Star Wars’ μας πηγαίνει στην εποχή της ανθολογίας με ποιος ξέρει πόσες ιστορίες από τον μακρινό, πολύ μακρινό γαλαξία για τις επόμενες δεκαετίες, δε λέμε στη Rowling να μας στήσει και μια ωραιότατη ανθολογιούλα με τα παρακάτω θέματα;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ ΧΟΓΚΟΥΑΡΤΣ

Γκόντρικ Γκρίφιντορ, Χέλγκα Χάφλπαφ, Ροβένα Ράβενκλοου και Σάλαζαρ Σλίθεριν. Τέσσερις προσωπικότητες που στιγμάτισαν την εκπαίδευση στην κοινότητα των μάγων. Τόσο πολύ που 10 αιώνες μετά την ίδρυση του σχολείου τους, οι πρακτικές και οι παραδόσεις που άφησαν πίσω είναι ακόμα ζωντανές στο σύγχρονο Χόγκουαρτς. Τόσο διαφορετικοί που αποφάσισαν να μοιράσουν τους μαθητές τους σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που πίστευαν ότι ξεχώριζαν τους ίδιους, δημιουργώντας έτσι έναν μεγάλο διαχωρισμό που έχει δώσει μεν πολλή τροφή για χιούμορ και ψυχαγωγία, αλλά άφησε και χώρο για κινδύνους που απειλούν διαχρονικά την ενότητα του σχολείου.

Όσες διαφορές κι αν τους χώριζαν όμως – με την άποψη του Σλίθεριν για την αξία του αγνού αίματος να δημιουργεί το μεγαλύτερο χάσμα και να οδηγεί τελικά στην αποχώρησή του – αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάποτε ένα κοινό όραμα που δε θα μπορούσε να σταθεί χωρίς σταθερές διαπροσωπικές σχέσεις.

Ποια ήταν η χημεία της παρέας; Ποιοι ήταν οι απρόβλεπτα δεμένοι της; Ποιοι είχαν τις περισσότερες διαφωνίες και άραζαν για ανακωχή με βουτυρόμπιρα στη Μαύρη Λίμνη; Πώς ήταν η εμπειρία των εγκαινίων του Χόγκουαρτς με τον ερχομό των πρώτων μαθητών του; Πώς διαμορφώθηκε το σχολείο και η διδασκαλία τους σύμφωνα με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της μεσαιωνικής Βρετανίας; Αντιμετώπισαν δυσκολίες η Χέλγκα και η Ροβένα ως γυναίκες σε θέση ισχύος την εποχή εκείνη; Πώς έζησαν την αποχώρηση του Σάλαζαρ, πώς έφτασαν μέχρι εκείνο το σημείο και πώς άλλαξε η ζωή τους αφότου έφυγε; Πώς ήταν η Ροβένα μετά τη δολοφονία της κόρης της από τον Ματωμένο Βαρόνο; Πώς στο καλό δεν πήρε κανείς τους πρέφα ότι ο Σάλαζαρ μεγάλωνε ένα φίδι 15 μέτρων μες στα πόδια τους;

Μακιαβελικές πλεκτάνες και GameofThronίστικο δράμα με φόντο τη μαγεία του 10ου αιώνα. Κάπως έτσι το φανταζόμαστε, ευχαριστούμε και περιμένουμε.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΟΛΝΤΕΜΟΡΤ

Ο πρώτος πόλεμος εναντίον του Βόλντεμορτ θα είχε σίγουρα κάποιες ομοιότητες με αυτόν που είδαμε στον δεύτερο, τη διείσδυση κυρίως των Θανατοφάγων σε νευραλγικές θέσεις που τους επέτρεψαν να ελέγχουν και να τρομοκρατούν τον Κόσμο των Μάγων, αλλά αυτή τη φορά θα δούμε την ιστορία μέσα από τη γενιά του Τζέιμς Πότερ και της Λίλι Έβανς.

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία του πρώτου Τάγματος του Φοίνικα. Την απομάκρυνση του Σείριου Μπλακ από την οικογένειά του, τη σχέση που ίσως διατήρησε με το άλλο μαύρο πρόβατο της οικογένειας, Ανδρομέδα Μπλακ, και την αφύπνιση του αδερφού του, Ρέγκουλους, που γύρισε την πλάτη στους Θανατοφάγους και θυσίασε τη ζωή του για να κρύψει έναν από τους Πεμπτουσιωτές του Βόντεμορτ. Την καλύτερη ματιά στους λόγους που οδήγησαν τον Ποντικοουρά στην προδοσία των αγαπημένων του φίλων. Τους Marauders, τη Lily και το υπόλοιπο Τάγμα όχι μόνο σε δράση, αλλά και σε χαλαρές στιγμές που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε μέχρι σήμερα. Τις κινήσεις του Σνέιπ. Όλα αυτά με φόντο την αντίστοιχη τρομοκρατική ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου στον κόσμο των Μαγκλ.

Κατασκοπευτικό ‘80s θρίλερ, τι να μη θες απ’ αυτό ακριβώς;

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ

Θεωρητικά αυτή τη δουλειά την κάνει το ‘Cursed Child’, αλλά αφ’ ενός δε μπορεί όλη η υφήλιος να πεταχτεί μέχρι το Λονδίνο κι αφ’ ετέρου σου έχουμε μια πρόταση λίγο διαφορετική για τον κεντρικό χαρακτήρα. Αντί για τα παιδιά των Πότερ και των Γουέσλι, τη σκυτάλη μπορεί να πάρει ο Τέντι Λούπιν για το τέλειο coming-of-age δράμα. Σκεφτείτε το λίγο.

Ο Τέντι έμεινε ορφανός πριν κάνει καν τα πρώτα του βήματα. Σε αντίθεση όμως με τον Χάρι που μεγάλωσε με τους Ντάρσλι, ο Τέντι μεγάλωσε με τη γιαγιά του, Ανδρομέδα – τη badass θεία του Σείρου που όπως αναφέραμε πιο πάνω ήταν το έτερο μαύρο πρόβατο των Μπλακ γιατί ο άντρας της είχε γονείς Μαγκλ – τον νονό του, Χάρι, και όλον τον περίγυρό τους. Μπορεί να μεταμορφωθεί σαν τη μητέρα του και άρα θα μπορούμε να δούμε τα συναισθήματά του κυριολεκτικά πάνω του. Είναι Επιμελητής στο Χάφλπαφ κι έτσι επιτέλους θα μπορέσουμε να μπούμε στον πιο chill κοιτώνα του σχολείου. Μπήκε στο μάτι της Ρίτα Σκίτερ, γιατί στο Πρωτάθλημα Κουίντιτς του ‘14 κρυβόταν σε γωνίες για να φασωθεί με την κόρη του Μπιλ Γουέσλι, Βικτουάρ. Την οποία στον επιλόγο του ‘Hallows’ τη συνόδευσε και μέχρι την Πλατφόρμα 9 ¾ παρά τη δική του αποφοίτηση, γιατί είναι ο άντρας ο σωστός ο περιποιητικός.

Ακούγεται σαν ένας πρωταγωνιστής πολύ διαφορετικός από τον Χάρι, αρεστός, χαλαρός και κεφάτος, με δικά του προσωπικά προβλήματα που σίγουρα θα ανέκυπταν στις δύσκολες στιγμές του για δραματουργικούς λόγους, και μάλιστα μεγαλωμένος σε έναν Κόσμο των Μάγων που προσπαθεί να αφήσει πίσω τον Δεύτερο Πόλεμο.

Άσε που είναι απόλυτα σύγχρονός μας (φοίτησε στο Χόγκουαρτς στα χρόνια 2009-2016) και θα είχε πολύ γούστο να δούμε αν οι Μάγοι έχουν υιοθετήσει καμιά από τις τεχνολογίες των Μαγκλ – όπως έκαναν με το Εξπρές του Χόγκουαρτς για παράδειγμα – και γενικώς πώς τους φαίνεται το φαινόμενο Καρντάσιαν.

ΚΟΣΜΕ, ΣΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ

Διαφορετικές τοποθεσίες, διαφορετικά σχολεία. Όχι μόνο εκτός Αγγλίας. Εκτός Ευρώπης μη σας πούμε.

Μια γεύση την πήραμε από το Μπομπατόν και το Ντάρμστρανγκ, αλλά θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε τις διαφορές στη μαγεία σε μία τελείως διαφορετική κουλτούρα, όπως για παράδειγμα στη γιαπωνέζικη, σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, ή σε μια χώρα της Αφρικής. Περισσότερα για τη μαγεία στην Αμερική – τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των ‘20s – θα μάθουμε από το ‘Fantastic Beasts’, αλλά η δυναμική ενός νέου (ή νέων, ας είμαστε κουβαρντάδες) τέτοιου κόνσεπτ είναι ανεξάντλητη.

ΝΤΑΜΠΛΝΤΟΡ: ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ

Μάθαμε πρόσφατα ότι ο ο Ντάμπλντορ θα είναι μέρος των ‘Fantastic Beasts’ σίκουελ και είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος στην εκδοχή του 40άρη. Με τον Γκρίντεγουολντ να είναι επίσης μέρος του νέου franchise, μπορούμε ήδη να φανταστούμε το μεγάλο φινάλε με την ιστορική μάχη τους στην ταινία Νο. 5.

Ήδη επίσης γνωρίζουμε από το 7ο βιβλίο ότι ο Ντάμπλντορ δεν ήταν αυτή η αγιοποιημένη μορφή του Καλού Παππού που μας κοιτάει όλους από ψηλά με την ακέραιη ηθική του, οπότε – μαζί με την υπεροψία που ο ίδιος είπε ότι είχε μικρότερος – θα θέλαμε να δούμε τι σήμαινε αυτό πρακτικά για τη νιότη του. Μαζί με την τραγωδία του θανάτου της αδερφής του, Αριάνα, που προκάλεσε ο ίδιος και την πολύπλοκη σχέση του με τον Γκρίντεγουολντ, μιλάμε για σεναριακό πλούτο.

ΤΟ ΚΟΥΙΝΤΙΤΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Στην ίδια λογική που κινήθηκε η Rowling με το ‘Fantastic Beasts’, θα μπορούσαμε να δούμε μια βιογραφική ταινία για κάποια σημαντική προσωπικότητα του Κούντιτς, για παράδειγμα την άνοδο και την πτώση του/της μέσα από τα μάτια κάποιου ρεπόρτερ του αθλήματος. Ή μια αλλόκοτη κωμωδία για την εφεύρεση του παιχνιδιού και τα ευτράπελα που ακολούθησαν. Ή για κάποιο ιστορικό, παγκόσμιο παιχνίδι και τους λόγους που σημάδεψε την κοινότητα των μάγων. Καιρό έχουμε να δούμε καλή αθλητική ταινία για ομαδικό παιχνίδι, πιάστε δουλειά εκεί στη Warner Bros.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ‘WEST WING’ ΜΑΓΕΙΑΣ

Αυτό το προτείνουμε για spin-off σειρά σε καλωδιακό ή streaming δίκτυο. Ουρλιάζει Netflix βασικά, αλλά όσοι πιστοί προσέλθετε, χατίρι δε χαλάμε.

Σκεφτείτε ένα ‘West Wing’ σε μεταπολεμική εποχή, με τη μαγική κοινότητα να προσπαθεί να ανασυνταχτεί. Η μαύρη μαγεία δεν εξαφανίστηκε επειδή πέθανε ο Βόλντεμορτ προφανώς, οπότε εκτός από τις δουλειές με φούντες που θα έχουν οι Χρυσούχοι, όλη η κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους λόγους που την οδήγησαν σε έναν δεύτερο εσωτερικό πόλεμο, λίγα χρόνια μόνο μετά τον πρώτο. Δε φτάνει να απαγορεύσεις κάποιες τακτικές, πρέπει να βρεις τρόπους να εξυγιάνεις και το περιβάλλον που τις διατηρεί. Υπάρχει καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσεις αυτήν την πρόοδο (ή τη στασιμότητα;) από το μέρος όπου παίρνονται οι αποφάσεις και τους ανθρώπους του; Μακράν το πιο επίκαιρο της λίστας στο μεταξύ.

***

Εσύ τι θα ήθελες να δεις μετά το ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’;