ΛΙΣΤΕΣ

Από τον James Dean ως τον Heath Ledger: Τα 10 κορυφαία bad boys του σινεμά

Η διαχρονική γοητεία του να παίζεις χωρίς κανόνες εκπροσωπείται ιδανικά στη μεγάλη οθόνη από αυτούς τους εμβληματικούς χαρακτήρες.

Υπάρχει λόγος που δεκαετίες μετά οι θεατές εμπνέονται και συναρπάζονται από χαρακτήρες της κοψιάς του ‘Επαναστάτη Χωρίς Αιτία’. Επειδή, καταρχάς, η επανάσταση δεν χρειάζεται καν αιτία. Όταν ο Heath Ledger τραγουδάει “I Love You Baby” σε μια μοντέρνα σαιξπηρική διασκευή ή ο Javier Bardem προτείνει μια νύχτα μαζί του σε δύο γυναίκες που δεν γνωρίζει καν, όταν ο Judd Nelson υψώνει τη γροθιά στο σχολικό κατεστημένο που θέλει τους έφηβους τοποθετημένους σε προκαθορισμένα κουτάκια συμπεριφορών ή όταν ο Han Solo πυροβολά πρώτος, γεννιούνται τέτοιες ακριβώς μικρές (ή μεγάλες) επαναστάσεις.

Από κακά παιδιά του σινεμά που δεν σκοπεύουν ποτέ τους να ακολουθήσουν κανόνες, παρά γράφουν τους δικούς τους, ακολουθούν δικές τους διαδρομές. Και γίνονται έτσι bad boys που συνεχίζουμε να θαυμάζουμε. Επειδή όπως συμβαίνει και με κάθε ρολόι Out of Order, τα πρώτα ρολόγια στον κόσμο που κατασκευάζονται κακομεταχειρισμένα σαν να έχουν ήδη φορεθεί, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητά τους, καμία ατέλεια δεν είναι τυχαία.

Αυτή είναι η δεκάδα της “ντριμ τιμ” των bad boys του σινεμά.

***

Juan Antonio, ‘Vicky Cristina Barcelona’

Ο Juan Antonio του Javier Bardem είναι στην ταινία του Woody Allen η ενσάρκωση του λατίνου εραστή που δεν έχει καμία αμφιβολία για το τι θέλει. Στη σκηνή που με θράσος όσο και γοητεία πλησιάζει τη Vicky και την Cristina (στην, ναι, Barcelona) και τους προτείνει να περάσουν τη νύχτα μαζί, μπορείς πρακτικά να ακούσεις το ερωτικό πάθος να πάλλεται. Ή αλλιώς, πώς γίνεται κάτι να είναι συναρπαστικά επικίνδυνο, αλλά ποτέ απειλητικό ή τρομακτικό.

Bender, ‘The Breakfast Club’

Στο κλασικό φιλμ του John Hughes οι χαρακτήρες πρακτικά φορούσαν τις ταμπέλες των στερεοτύπων γύρω από τον λαιμό τους πριν η ταινία τα καταρρίψει με την ιδέα πως ‘είμαστε όλοι άνθρωποι, είμαστε όλοι τα πάντα’. Ο Judd Nelson ήταν ο Bender, δηλαδή το κατεξοχήν κακό παιδί, αυτός που βρίσκεται στην απέξω και δεν χαμπαριάζει πολύ από κανόνες και ανώτερους και φιγούρες κυριαρχίας κι άλλα τέτοια. Έρχεται από διαλυμένο σπίτι, έχει καρδιά από χρυσό, όμως δεν υποκύπτει ποτέ. Και την αντίστασή του κάνει, και το κορίτσι κερδίζει, και στον ορίζοντα περπατά υψώνοντας τη γροθιά υπό τους ήχους των Simple Minds. Σκοράρουν για τα bad boys.

Jim Stark, ‘Επαναστάτης Χωρίς Αιτία’

Το απόλυτο, διαχρονικό σύμβολο της bad boy κινηματογραφικής περσόνας, ο James Dean ήταν και θα παραμείνει περισσότερο από ηθοποιός, ένα έμβλημα. Κάτι σαν το πρώτο “κατεστραμμένο” Out of Order ρολόι των out of order αντρών του σινεμά. Στην ταινία ερμηνεύει το αρχετυπικό, το ορίτζιναλ κακό παιδί, τον καινούριο στην πόλη που κολλάει με άλλους περιθωριακούς τύπους (μεταξύ αυτών τη Judy της Natalie Wood) σε μια κούρσα προς την αιωνιότητα. Υπάρχουν όλοι, και μετά υπάρχει αυτός. Ή, μάλλον, πριν από όλους, υπήρξε αυτός. Και θα υπάρχει για πάντα.

Patrick Verona, ‘10 Things I Hate About You’

Μια από τις πιο ευφορικές στιγμές οποιουδήποτε χαρακτήρα αυτής της λίστας μας τη χάρισε ο αδικοχαμένος Heath Ledger σε αυτή την ολόφρεσκη, μοντέρνα σαιξπηρική διασκευή. Το κακό αγόρι που ήξερε να τραγουδά συμπαρασύροντας μια ολόκληρη ορχήστρα μαζί του, και το κορίτσι που τον ερωτεύτηκε, πιστεύοντας πως μπορεί να τον φτιάξει. Στο τέλος πήραν ο ένας τον άλλο, κι εμείς αυτή τη σκηνή, οπότε βγήκαμε όλοι κερδισμένοι.

Han Solo, ‘Star Wars’

Μπορούμε να μιλήσουμε για κακά παιδιά χωρίς να βάλουμε στην κουβέντα τον μεγαλύτερο διαστημικό bad boy του σινεμά; Ο Han Solo του Harrison Ford είναι το γοητευτικό ρεμάλι που αλωνίζει χωρίς να θέλει να έχει σκοτούρες πάνω από το κεφάλι του- μέχρι τουλάχιστον να συναντήσει τη Leia του. Έχει για κολλητό τον Chewbacca, και πυροβολεί πρώτος άμα πας να του τη φέρεις, και έχει και το πιο κουλ παλιομοδίτικο σκάφος, και γενικά δεν τον βάζεις σε καλούπια. Είναι γεμάτος ατέλειες, αλλά καμιά ατέλεια δεν είναι τυχαία, όπως ακριβώς και στα ρολόγια Out of Order, όπου καθένα είναι μοναδικό. Θα κάνει αυτό που θέλει, όπως το θέλει. Και στην πορεία, θα βοηθήσει να γκρεμιστεί και μια διαβολική αυτοκρατορία, επειδή μπορεί.

Tyler Durden, ‘Fight Club’

“In rust we trust” μας λένε τα ρολόγια Out of Order, και το ίδιο θα μπορούσε να λέει κι ο Tyler Durdern. Η ίδια η ύπαρξη του Tyler (του Brad Pitt) είναι μια κατάθεση στην ανάγκη για απελευθέρωση μιας περσόνας μακριά από την ασφυξία των κανόνων και των κοινωνικών προσδοκιών της καθημερινότητας. Ο Tyler, από το πώς ντύνεται μέχρι το πώς κάνει σεξ, είναι ο απόλυτος bad boy κρυφός εαυτός, του οποίου η απελευθέρωση είναι ικανή να προκαλέσει ακόμα και μια κυριολεκτική επανάσταση, ένα σοκ στο σύστημα.

Jacob, ‘Crazy, Stupid, Love.’

Ο Ryan Gosling έχει το κουστούμι, έχει τα γυαλιά, έχει το τουπέ, έχει τη γυμναστική, έχει εν ολίγοις όλο το πλήρες πακέτο του κυριλάτου bad boy. Στην απρόβλεπτη rom com όπου πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Emma Stone (λίγα χρόνια πριν το ‘La La Land’) πιάνει από δίπλα τον χαμένο στο σύμπαν χαρακτήρα του Steve Carrell και τον εκπαιδεύει. Πώς να φοράει σωστά το κουστούμι, πώς να φοράει το ρολόι, πώς να πηγαίνει κόντρα σε αυτό που όλοι περιμένουν από εκείνον.

Sebastian, ‘Cruel Intentions’ / Valmont, ‘Dangerous Liaisons’

Ένα bad boy πολλών γενεών. Αρχικά ο κόμης Valmont στην ταινία εποχής του Stephen Frears με την αινιγματική μορφή του John Malkovich και μετέπειτα ο ‘κρύβεται ένας αδίστακτος γόης πίσω από το babyface’ Sebastian του Ryan Phillippe στο τρομερό σύγχρονο ριμέικ ‘Cruel Intentions’. Όπως κι αν τον αποκαλείς, όποιο πρόσωπο κι αν του φορέσεις, είναι σε κάθε περίπτωση ένας πλούσιος άντρας δίχως όρια που έπαιξε άψογα το ρόλο τους στις πιο αδίστακτες ερωτικές μηχανορραφίες, αδιαφορώντας για κανόνες και τολμώντας να σπάσει στο τέλος τον μεγαλύτερο εξ αυτών: τόλμησε να ερωτευτεί αγνά και ειλικρινά.

Alien, ‘Spring Breakers’

Για να θυμηθούμε και κάτι πολύ πιο σύγχρονο, ας μην ξεχνάμε πως ο James Franco έπαιξε με αξέχαστο, μοναδικό λουκ, και απίστευτη ορμή, έναν εκτός ρεαλιστικών ορίων άντρα ονόματι Alien (εξωγήινος όνομα και πράμα) ο οποίος τοποθετεί διαρκώς τον εαυτό του ανάμεσα σε ορδές τρελαμένων κολεγιόπαιδων στη διάρκεια ενός spring break. Spring break forever.

Rhett Butler, ‘Όσα Παίρνει ο Άνεμος’

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να κλείσει μια τέτοια λίστα; Ο Rhett Butler του Clark Gable (το ίματζ του οποίου καθόρισε την εικόνα του alpha άντρα για δεκαετίες) είναι ένας κατεξοχήν bad boy, είναι ορμητικός, έχει διάθεση να σπάσει όλους τους κανόνες- μα αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει τόσες δεκαετίες μετά, είναι πως ακόμα και μέσα σε όλο αυτό το σύνολο πεποιθήσεων, τα κάνει όλα μέσα στο πλαίσιο ενός αυστηρά προσωπικού ηθικού κώδικα. Και στυλ, και προσωπικότητα.

*Για περισσότερες πληροφορίες:

K.Ace-Official Distributor for Greece&Cyprus

+30 210 3220066

[email protected]