Photo by Chris Pizzello/Invision/AP
OSCARS

Το Shape of Water είναι ο θριαμβευτής των Όσκαρ (+2 ιστορικά βραβεία της βραδιάς)

Η 90ή απονομή τελετή των Όσκαρ ήρθε, είδε και απήλθε. Εντός βρίσκεις την περίληψη της 4ωρης απονομής.

Φέτος παρακολουθήσαμε τα Όσκαρ στο Σπίτι της 24Media, ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Τη Δευτέρα θα μεταδοθεί ξανά η τελετή με υπότιτλους με το pre show από τις 21.00 και την τελετή στις 22.00μμ στο COSMOTE CINEMA 1HD και την Τρίτη 06/03 στο COSMOTE CINEMA 1HD από τις 18:30 θα μεταδοθεί με υπότιτλους οι αφίξεις στο RED CARPET ARRIVALS και στη συνέχεια στις 20:20 θα κάνει πρεμιέρα βίντεο με το κόκκινο χαλί των νικητών.

Τα τελευταία χρόνια το δίδυμο Καλύτερης Ταινίας/Καλύτερου Σκηνοθέτη είχε σπάσει, αλλά το επανέφερε ο Guillermo del Toro και το πιο πρόσφατο σκοτεινό του παραμύθι, ‘The Shape of Water’, που ξεκίνησε την 90ή τελετή των Όσκαρ με 13 υποψηφιότητες – τις περισσότερες ανάμεσα στις ταινίες για φέτος – και έφυγε με 4 σημαντικά βραβεία. Μπορεί να μην έκανε το sweep που υποσχόταν ο αριθμός υποψηφιοτήτων του, αλλά κατάφερε να μαζέψει τα περισσότερα: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Μουσικό Σκορ για τον Alexandre Desplat και Καλύτερη Σκηνογραφία για τα εντυπωσιακά σκηνικά στα οποία είχαμε κι εμείς δικαίως αφιερώσει ένα before-and-after γκάλερι πίσω από τις κάμερες.

Να τονιστεί ότι ο Del Toro είναι ο τρίτος Μεξικανός σκηνοθέτης που παίρνει βραβείο Σκηνοθεσίας μέσα στην δεκαετία – την αρχή την έκανε ο Alfonso Cuarón με το ‘Gravity’ το 2013, με τον Alejandro González Iñárritu να κερδίζει για το ‘Birdman’ και το ‘The Revenant’ το 2014 και το 2015 αντίστοιχα. Η βραδιά ήταν γενικά καλή για τους Μεξικανούς, με το ‘Coco’ της Pixar και το ‘Remember Me’ να κερδίζουν Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερο Τραγούδι αντίστοιχα.

Τη μεγαλύτερη χαρά μάλλον μας την έδωσε η νίκη του Jordan Peele για το πρώτοτυπο σενάριο του ‘Get Out’. O Peele, με τον οποίο είχαμε μιλήσει λίγο πριν η ταινία του κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους, είναι ο πρώτος μαύρος δημιουργός που βραβεύεται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Την ίδια στιγμή, ο συνάδελφός του και τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ στο παρελθόν, James Ivory (με υποψηφιότητες Καλύτερου Σκηνοθέτη για τα ‘Remains of the Day’, ‘Howards End’ και ‘A Room With a View’), στα 89 του χρόνια είναι ο γηραιότερος δημιουργός που κερδίζει Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού. Ο Ivory έσκασε μύτη με τον Timothee Chalamet σε μπλουζάκι, ένα Όσκαρ και γι’ αυτό παρακαλώ.

Το ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ που ήταν το φαβορί της χρονιάς αν και χωρίς το hype που συνήθως δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα σε 1 με 2 ταινίες κάθε χρόνο, κέρδισε στις ερμηνευτικές κατηγορίες του Α΄Γυναικείου και Β΄Ανδρικού με τη Frances McDormand και Sam Rockwell αντίστοιχα, ενώ ο Α΄Ανδρικός προς έκπληξη απολύτως κανενός πήγε στον Gary Oldman για το ‘Darkest Hour’ και ο Β΄ Γυναικείος στην Allison Janney για το ‘I, Tonya’. Η τετράδα αυτή γενικά ήταν οι πιο στέρεες προβλέψεις στη διάρκεια του award season.

Το ‘Dunkirk’ προοριζόταν για κάμποσες τεχνικές κατηγορίες και τελικά έφυγε με το Καλύτερο Μοντάζ, Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ και Καλύτερο Ηχητικό Μιξάζ. Ήταν καλός ανταγωνιστής και για την Καλύτερη Φωτογραφία, αλλά είχε έρθει ο καιρός πια να το σηκώσει ο Roger Deakins των 13 (!) υποψηφιοτήτων και καμίας νίκης. Ευτυχώς ήρθε η συγκλονιστική του δουλειά στο ‘Blade Runner 2049’ να τον δικαιώσει. Το ‘Blade Runner 2049’ δικαιώθηκε και από την κατηγορία Καλύτερων Οπτικών Εφέ, αφήνοντας πίσω το ‘War for the Planet of the Apes’.

Τα Όσκαρ τώρα μπορεί να έχασαν την ευκαιρία να θέσουν υποψήφια τη Daniela Vega, την πρώτη τρανς γυναίκα στην κατηγορία του Α΄Γυναικείου σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, αλλά τίμησαν τη ‘Φανταστική Γυναίκα’ με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.

Το ‘Phantom Thead’ πάλι έφυγε με ένα αναμενόμενο Όσκαρ Καλύτερων Κουστουμιών για τον Mark Bridges ΚΑΙ ΕΝΑ JET SKI ως ευχαριστώ για τον μικρότερο σε διάρκεια λόγο της βραδιάς.

Φωτογραφίες: Associated Press

* Η international μονταρισμένη τελετή διάρκειας 90 λεπτών θα μεταδοθεί ξανά την Παρασκευή στις 18:45.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

O Jordan Peele δάκρυζε γράφοντας το ‘Get Out’
Συνέντευξη: O Denis Villeneuve ονειρεύτηκε το ‘Blade Runner 2049’
Ο Luca Guadagnino για τη γέννηση του ‘Call Me by Your Name’ και τα τραγούδια του Sufjan Stevens
Το ‘Phantom Thread’ κέρδισε ένα Όσκαρ κι ένα τζετ σκι
H οσκαρική ομιλία της Frances McDormand σήκωσε κυριολεκτικά τη μισή αίθουσα στο πόδι